Hírarchívum

Adomány
Hiába szakadt egész nap az eső, a vásárlók özönlöttek december 1-én 17-18 óra között a XII. ker. Böszörmény úti dm újonnan megnyitott üzletébe. Ezen a napon ebben az órában volt az üzlet legmagasabb összegű bevétele: 1.029.139 Ft. Az összeg tegnap az alapítvány számláján landolt!🥰
Köszönjük a dm drogerie markt Magyarország-nak a felajánlást és a csodálatos Szabó Kimmel Tamásnak, aki eljött erre az órára az üzletbe, minden vásárlót kedvesen fogadott, mindenkihez volt egy jó szava! ❤
Megjelent a Csudamadár legújabb száma

 

 

 

 

 

Trapi történetek, GyerekNapoztunk, Őszi családi hétvége, Világnap, Jó hírek, Szülőknek szól, Tudtad?, Új Életek, Karácsonyi mesék, mondák, versek, Varázskéz, Luca receptje, Farsang

Transzplantációs fórum – Győr

CSAK NŐ SZÜLHET GYERMEKET, DE BÁRKI AJÁNDÉKOZHAT ÉLETET!

 

Transzplantációs Fórum krónikus vesebetegek és családjuk, barátaik számára

2019-ben tartottunk utoljára a győri Famulus Hotelban fórumot, aztán két évig a Covid, egy évig a pénzhiány miatt szünetelt. Most ismét nagy lelkesedéssel és tele kérdésekkel érkeztek a soproni, szombathelyi, győri, veszprémi, ajkai és székesfehérvári dialízis központokban kezelt betegek és hozzátartozóik.

Köszönjük a STÉG Transzplantációs igazgatóhelyettesének, dr. Benkő Tamás sebésznek és dr. Cseprekál Orsolya nephrológusnak az előadást és türelmes, mindenre kitérő válaszaikat a rengeteg kérdésre.

Köszönjük az élődonoros pároknak – Balazatics  Zsuzsanna és párja, József, Éles Anett és Szíj Marika (Szíj József felesége és édesanyja, mindketten donorok), akik elmesélték történetüket és bátorították a jelenlévőket a szervfelajánlásra és elfogadásra.

A fórum végén tömegesen kérték el Maléth Anikó  élődonoros koordinátor telefonszámát.

Fotó: Szeicz Anita 

Képek a galériában>>

Izgalmas év végi program!
Még az év végére is sikerült egy izgalmas programot szervezni a szervátültetett gyerekeket nevelő családoknak. Az FTC jégkorong szakosztályának meghívására a Tüskecsarnokban megnézhettük a többszörös bajnok Fradi újabb győzelmét, ezúttal a a Gyergyói HK ellen. A meccs után a gyerekek bemehettek a bajnokok öltözőjébe, akik „Éljenek a Hősök!” felkiáltással fogadták őket. A játékosok nagyon jó fejek voltak, kinek papírra, pulcsira, kinek a karjára adtak autogramot.
Köszönet az FTC Jégkorong szakosztályának és Verbőczi Éva önkéntesünknek!
 
Transzplantációs Világnap 2023.

A Szervdonáció és Transzplantáció Európa Napját az Európa Tanács kezdeményezésére 1996-ban Genfben rendezték meg először, majd 2005-ben a WHO október második szombatját a Szervdonáció és Transzplantáció Világnapjává nyilvánította.
A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért közhasznú civilszervezet 2007 óta rendezi meg Magyarországon a Szervdonáció és Transzplantáció Európa- és Világnapját. Rendezvényünk célja tiszteletadás a donoroknak és családtagjaiknak, illetve szolidaritás a szervátültetésre váró betegek iránt. A transzplantáltak köszönetüket fejezik ki a szervátültetés lehetőségét megteremtő (donorjelentő), valamint a transzplantációt és az utógondozást végző egészségügyi dolgozóknak.

(tovább…)

MVM – Legszebb napunk a borús őszben

Az MVM Csoport idén tizenhatodik alkalommal adta át adományait olyan civil szervezeteknek, melyek súlyos betegséggel küzdő, életveszély miatti helyszíni ellátásra szoruló, vagy épp nem a családjukban nevelkedő gyermekek gyógyításával, támogatásával, segítésével és rehabilitációjával foglalkoznak. A „Legszebb napom!” elnevezésű MVM Élménynap nagyszabású 2023-as rendezvényén a budapesti Millenárison 20 alapítvány, illetve egyesület képviselői vettek részt és mintegy 800 gyermeket láttak vendégül. Az MVM Csoport támogatását igazoló molinót Mátrai Károly, a vállalatcsoport vezérigazgatója nyújtotta át a szervezetek munkatársainak. Idén első alkalommal alapítványunk is átvehette az adományt jelképező „molinót” és a tényleges adomány is megérkezett számlánkra. Köszönjük és büszkék vagyunk, hogy a dolgozók által kiválasztott azon 20 szervezet közé kerülhettünk, akiknek a munkáját ilyen nagyvonalú módon is elismerik!

Őszi családi hétvége

Hagyományos „Őszi Családi Hétvége” programunk színhelye ismét Hernádvécse volt, mert mind a környezet, a szállás, a konyha, a figyelmesség öt csillagos. A nyári tábor óta csak két hónap telt el, de úgy a gyerekek, mint a szülők már ki voltak éhezve az együttlétre. A MI NAGY CSALÁDUNK három új családdal is bővült, akik vese-, máj-, ill. szívtranszplantált gyereket nevelnek. Meggyőződésünk, hogy ők is már „családtagok” lettek. A második napon reggeli után, a Magyar Honvédség buszaival Regéc várához utaztunk. Kicsik-nagyok megmászták a várhoz vezető utat és nem bánták meg! Regéc polgármestere, Bakos Ferenc úr meghívta az egész csapatot a várlátogatásra és ő maga volt az idegenvezetőnk. Gyönyörködtünk a csodás panorámában és a nagyrészt helyreállított várban, pizzát ebédeltünk a vár tövében, majd Vizsolyban a Mézes Gergő Mézmúzeumban mindent megtudtunk a méhekről és a méhészetről. Kicsit elfáradtunk, ennek ellenére vacsora után hatalmas buli kezdődött a felnőtteknek és a kamaszoknak is. A felnőttek a gyöngyösi Dudás Ferenc Családi Borászata 23.pince borait kóstolgatták és egyúttal egy fantasztikus tombolajáték részesei is voltak.

Köszönjük Bakos Ferenc polgármester úr és gratulálunk, amit a vár felújításának érdekében tesz! Köszönet a Magyar Honvédségnek és a kedves, barátságos sofőröknek! (Budapestről, Szentendréről és Kecskemétről hajnalok hajnalán indultak hozzánk)

A fotókat köszönjük Zákány Zitának!

Képek a galériában >>

Megjelent a Csudamadár legújabb száma

 

 

 

 

 

Köszönet a támogatóknak, Trapi történetek, Ismét a Sándorpalotában jártunk, DREAMNIGHT a Fővárosi Állatkertben, MI IS NYARALUNK tábor, Hála és köszönet, Jó Hírek, Szülőknek szól, Mese-tér, Búcsúzunk Bogyor Árontól, Egy kis irodalom, Varázskéz, Világjáró, Luca receptje

Mi is nyaralunk- 2023. Siófok

A 20. MI IS NYARALUNK – szervátültetett gyereket nevelő családok táborában 186 fő vett részt. 82 gyerekből 48 szervátültetett, egy szülő és 5 önkéntes szintén szervátültetett, valamint 17 szülő máj, illetve vesedonor. Közülük hárman önkéntesek.
Köszönet minden támogatónak – kicsinek, nagynak, cégnek, személyeknek -, akik segítsége nélkül ez nem valósulhatott volna meg!

A SZERVÁTÜLTETÉS ÉLETET MENT!

Fotók a galériában >>

Oktober Fest

Jótékonysági Oktober Fest a Bagoly Gasztrokult Élménytér szervezésében az alapítványunk működéséért 🥰 Köszönjük a résztvevőknek, hogy tombolajegyek vásárlásával támogattak egy számunkra fontos ügyet!

Dreamnight

Június 2-án este 7-től 11 óráig a szervátültetett gyerekek és testvéreik, szüleik élvezhették Fővárosi Állat- és Növénykert vendégszeretetét. Hat csoportba osztva bejártuk az állatkert legérdekesebb állomásait „túravezetőkkel” és minden állomáson rendkívül érdekes bemutatókat, tájékoztatást kaptunk. A végén pedig kalács-kakaó partival és minden gyereknek ajándékcsomaggal zárult az izgalmas éjszakai program.

Köszönet a szervezőknek és az önkéntes segítőknek, az állatkert dolgozóinak! Csodás élmény volt nemcsak a gyerekeknek, hanem a szülőknek is!

20 éves találkozó

//transalap.hu/wp-content/uploads/2023/06/352092441_969451210857935_7341545757483409985_n.jpg

2004-ben rendeztük az első MI IS NYARALUNK – szervre váró és szervátültetett gyerekek táborát. Összesen 25 gyerek és az önkéntesekkel együtt 30 felnőtt vett részt ebben a táborban. 2005-re már csatlakoztak újabb családok, de még mindig 100 alatt volt a létszám. Igazi családias hangulat volt és nagy barátságok alakultak ki.

Június 3-án ennek a két tábornak a résztvevői (csak szülők, kivéve Szandit) jöttek össze egy találkozóra Alsónémediben, a Lovas családnál. Batyus buli volt, mindenki hozott finomabbnál finomabb enni-innivalót. A résztvevők az ország minden pontjáról érkeztek, sőt még azon túlról is, Kolozsvárról.

Köszönjük Lovaséknak az ideális találkozó-helyet, vendéglátást, Tárnoki Robinak a fantasztikus vargányás, vörösboros szarvaspörköltöt, Czakóéknak az eredeti, igazi erdélyi hecsedli lekvárt, Rózsa Sanyinak a csodás pálinkát!

Szenzációs nap volt, többen ott is éjszakáztak, nem tudták abbahagyni … Megbeszéltük, hogy ezután évente találkozunk. 🥰

A csoportképeket köszönjük Végh Klára Photo

Önkéntes hétvége

//transalap.hu/wp-content/uploads/2023/06/korben.jpg

Tevékeny hétvégét töltöttünk el a nyári tábor leendő helyszínén tíz mindenre elszánt önkéntessel! A programtervet összeállítottuk és véglegesítettük, a hotelt feltérképeztük, mindennek találtunk ideális helyet. Együtt dolgoztunk a közös célunkért, tudtunk érvelni és szempontokat ütköztetni, kompromisszumot kötni és felszabadulni is egymás társaságában. Nem volt az a kötélgubanc, amit együttes erővel ne tudtunk volna kibogozni!!! Köszönjük minden résztvevőnek az aktivitást! 

Köszönet a csodálatos Nádházy Judit coachnak, aki az egész szombat délutánját velünk töltötte csupa szeretetből

(tovább…)

A Sándorpalotában jártunk

Ma egy hete szerencsére gyönyörű idő volt. A Budai Várnegyedben jártunk, méghozzá a Sándor palotában. Novák Katalin köztársasági elnök asszony meghívta a szervátültetett gyermekeket egy-egy kísérővel és az alapítvány képviselőivel beiktatásának 1 éves évfordulója alkalmából rendezett fogadásra.

Megjelent a Csudamadár legújabb száma!

A tartalomból:

Trapi történet, Szilveszter 2022., Farsangoltunk, Szülők szülőknek, Búcsúzunk, Jó hírek, Tudtad?, Egy kis irodalom, Jó étvágyat!, Nyári tábor

CSAK NŐ SZÜLHET GYERMEKET, DE BÁRKI AJÁNDÉKOZHAT ÉLETET!

Transzplantációs Fórumot tartottunk 3 év szünet után (COVID19 miatt) hatalmas sikerrel.

A vecsési Airport Hotel Budapest konferenciaterme megtelt a vesére váró betegekkel és a rajtuk segíteni akaró családtagokkal, barátokkal. A dialízis szolgáltatók (FMC Dialízis Center, B.Braun Avitum Hungary Zrt., Diaverum) szervezték és szállították a résztvevőket.

A SE STeG klinika szervátültetésért felelős igazgató helyettese, Dr. Benkő Tamás sebész és Dr. Pőcze Balázs sebész, valamint alapítványunk kurátora, aki több cikluson át vezette a Magyar Nephrológiai Társaságot, Prof. Dr. Reusz György nephrológus, tartottak előadást az élődonoros veseátültetés minden kérdéséről. Élődonoros vesetranszplantációban részt vett párok – testvérek, házastársak, szülő-gyerek, barátok) mesélték el személyes élményeiket. Számtalan kérdés hangzott el az előadás után, melyekre reméljük, kielégítő választ kapott mindenki! Az élődonoros vesetranszplantáció koordinátorát, Maléth Anikót megrohamozták a fórum végén.

Köszönjük az ASTELLAS Pharma Kft. támogatását, mely nélkül idén sem lett volna Fórum!

Köszönjük a fotókat  Szeicz Anita!

Idén is farsangoltunk

2006 óta rendezünk a szervre váró és szervátültetett gyereket nevelő családok számára farsangi hétvégét. 13 alkalommal Tengelic volt a törzshelyünk, azonban az ottani szállodát kinőttük. Idén BAZ Megyében, Hernádvécsén farsangoltunk 137 résztvevővel. A pénteki érkezés örömteli pillanatai után a gyerekek elmerültek a farsangi maszkok készítésében. A szombati napon sűrűn követték egymást a programok. Míg a szülők Tokaj-Hegyalja nedűit kóstolgatták. Vincze Balázsné Lilla, az alapítvány kurátora az akril festés rejtelmeibe vezette be a gyerekeket. Csodálatos alkotások születtek. Közben Kónyáné Gilányi Tímea arc- és kézfestő pingálta a gyermekeket csupa szeretetből, önként és dalolva. Voltak, akik közben a hangulatos wellnesst használták ki. De 16 órakor mindenki megjelent Szajlai Szabolcs bűvész varázslatait megnézni és mondhatjuk, kicsiket-nagyokat egyaránt elvarázsolt. Hát persze, hogy ő is szeretetből, önkéntes segítőként tette mindezt. Az is már 15 éves hagyomány, hogy amíg a szülők szombat délelőtt az orvosokkal értekeznek, addig a gyerekeknek csapatverseny zajlik jó időben kültéren, rossz időben beltéren. Ezúttal sajnos a belteret kellett választanunk, de ez nem volt akadálya az akadályversenynek. 5 csapat volt, 55 gyerekkel 3-21 éves korig, (11 máj-, 12 vese-, 1 kombinált vese-máj-, 6 szívátültetett és egy vesére váró gyerek + az egészséges testvérek), 5 akadálypálya, melyek állomásfőnökei önkéntes segítőink voltak. Azokra a kicsikre és sérült gyermekekre, akik nem tudtak a csapatversenyben részt venni, szintén önkéntes segítőink felügyeltek. Nagyon jól szórakozott mindenki.

Köszönjük a délutáni program minden önkéntes segítőjének, fellépőjének, fotósainak (Zákány Zita és Eördögh Ákos)

A rendezvényt támogatta Novák Katalin köztársasági elnök asszony

Képek a galériában >>

Megjelent a Csudamadár legújabb száma

A tartalomból:

Trapi történet, avagy Kell egy csapat!, Tűzijáték a Sándor-palotából nézve, Őszi Családi Hétvége, Szervdonációs és Transzplantációs Világnap, Jó Hírek, Élet a szervátültetés után, Szülőknek szól, Búcsúzunk, Egy kis irodalom, Varázskéz, Tudtad-e?, Luca receptje

Ismeretlen segítő

Jó barátok, segítőkész ismeretlenek ismét hatalmas segítséget nyújtottak, ezúttal nem az alapítványnak, hanem két általunk javasolt családnak. Köszönet önkéntes segítőnknek, Urmai Gabriellának, hogy ránk irányította a figyelmet, Szaniszló Hajnalkának, ahogy menedzselte az egész történetet és természetesen a neve elhallgatását kérő budapesti férfinek, aki a 60. születésnapi partiján annyit kért a meghívottaktól, hogy ne hozzanak neki ajándékot, hanem jótékonysági célra egy szép összeget dobjanak be a „becsületkasszába”. Hogy jó helyre ment a támogatás, ezt láthatják a két videón!

 

 

 

 

 

 

 

Szervdonáció és Transzplantáció Európa Nap 2022.

A Szervdonáció és Transzplantáció Európa Napját az Európa Tanács kezdeményezésére 1996-ban, Genfben rendezték meg először, majd 2005-ben a WHO október második szombatját a Szervdonáció és Transzplantáció Világnapjává nyilvánította.

A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért civilszervezet idén tizenötödik alkalommal rendezte meg a Szervdonáció és Transzplantáció Európa- és Világnapját, ám ezúttal technikai okok miatt október harmadik vasárnapján. Rendezvényünk célja tiszteletadás a donoroknak és családtagjaiknak, illetve szolidaritás a szervátültetésre váró betegek iránt. A transzplantáltak köszönetüket fejezik ki a szervátültetés lehetőségét megteremtő (donorjelentő), valamint a transzplantációt és az utógondozást végző egészségügyi dolgozóknak.

A már hagyományos délelőtti sporteseményen a szervátültetés területén dolgozó orvosok, szervátültetett sportolók és olimpikonok (Cseh László, Güttler Károly, Szabó Gabriella, Pap Bianka, Papp Mák) úszóváltója, valamint az MLSZ egykori kiváló válogatott labdarúgói, valamint egykori és jelenlegi szóvivői (Rab Tibor, Egressy Gábor, Telek András, Pisont István, Esterházy Márton, Sipos Jenő, Dr. Borbély Zoltán) részvételével rendezett kispályás mérkőzés azt a célt szolgálja, hogy hozzájáruljon a magyarországi szervdonációval és transzplantációval kapcsolatos tájékozottság növeléséhez a társadalomban, és egyúttal jó lehetőséget nyújt a rendhagyó orvos-„beteg” találkozóra is.

A rendezvény védnöke az OVSZ Szervkoordinációs Iroda igazgatója: Dr. Mihály Sándor

Az ünnepi alkalom kitűnő lehetőséget teremt arra, hogy a Transzplantációs Alapítvány által 2004-ben kezdeményezett és 2005-ben EüM rendeletbe foglalt (21/2005. (VI. 16.) Pro Vita elismerő oklevélben részesüljenek azok az emberek, akik önzetlen módon szeretteiknek adományozták egyik veséjüket, vagy májuk egy darabját, s ezzel életet mentettek.

„Az élet mentésében tanúsított példamutató magatartásért” járó erkölcsi elismerést a BM Egészségügyért felelős államtitkára, Dr. Takács Péter adta át 35 önfeláldozó, önzetlen embernek.

Szt Kozma és Damján díjat adott át a Transzplantációs Alapítvány
Prof. Dr. Lang Györgynek a magyar betegek tüdőtranszplantációja és a hazai tüdőtranszplantáció megvalósításának érdekében évtizedek óta végzett kiemelkedő munkájáért (2021-ben nem tudta átvenni a díjat)
Dr. Ablonczy Lászlónak és Dr. Prodán Zsoltnak a sikeres hazai gyermekszívátültetés érdekében végzett kiemelkedő munkájukért. (15 éves a gyermekszívátültetés)
Dr. Mihály Sándornak az OVSZ Szervkoordinációs Iroda igazgatójaként a hazai szervátültetés érdekében végzett kiemelkedő munkájáért. (15 éves a Szervkoordinációs iroda)
Média a szervátültetésért díjat vehetett át idén
Csisztu Zsuzsa újságíró-riporter, sportdiplomatának, aki 1999. óta rendszeresen foglalkozik a szervátültetés hazai kérdéseivel, a szervátültetettek életével. Riportjai segítségével széles körben ismertté teszi a szervadományozás fontosságát, érzékenyíti az embereket az életmentésre.
Domonkos Ágnes egyetemi hallgató önkéntes segítőnk a szervátültetés témakörében a közösségi média területén nyújtott hatékony tájékoztató-érzékenyítő munkájáért.
A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban tartott ünnepség után 2011 óta minden évben fáklyás sétával és megemlékezéssel zárjuk a világnapot. A zöld színbe borult téren emlékezünk donorjainkra és azokra a betegtársainkra, akik nem érhették meg a szervátültetést.

A rendezvényt támogatta a NOVARTIS Hungária Kft., a Hősök terét zöldbe borította és hangosította az Astellas Pharma Kft, a fáklyákat idén is Dr. Vácity József ajándékozta nekünk! Köszönjük!

 
Őszi hétvége

A szervátültetett gyerekek és családjuk számára rendezett őszi hétvégét idén BAZ Megyében, a Hotel Vécsecity-ben rendeztük. A hely és a hangulat káprázatos volt. Köszönjük, Ignáczné Brunclik Edina segítségét ennek a csodahelynek a felfedezésében!
Szombaton Hernádvécséről két bérelt busszal látogattunk el Boldogkőváraljára, ahol megtekintettük a várat és a lovagi tornát. Köszönjük Boldogkőváralja polgármesterének és képviselő testületének, hogy vendégül láttak minket a várlátogatásra!
Boldogkő Vára megmászása és a lovagi torna megtekintése után a gyerekek nagyon élvezték a mesterségek bemutatását, kipróbálását, a szülők pedig a kirakódó vásárt, pálinkakóstolót.
Ebéd előtt/közben megnéztük a különleges Boldogkő-Látványpicét, köszönjük az érdekes látványt és vezetést!
Mindezek után jól esett az ebéd a Terra Boldogkő by Anyukám Mondta étteremben. Nemcsak a finom ebédet (sonkás és margherita pizza vegyesen, házi bodzaszörp, panna cotta piros gyümölccsel), hanem a szíves vendéglátást, gondoskodást is köszönjük!
A szeptemberi családi hétvége nemcsak a gyerekek felhőtlen szórakozását biztosítja, hanem kikapcsolódás a szülőknek is. Köszönjük Vincze Balázsnak és Nagy Tóninak a péntek esti gitárkíséretet a nótázáshoz. A telefonok csak azért vannak kézben, hogy a dalok szövegét onnan nézzék azok, akik nem ismerték. A szombat esti pálinkakóstolót köszönjük a Szónoczki családnak! Ezúttal különféle erdei gyümölcsökből készült pálinkákkal bűvölték el a társaságot. Becsületkassza felállítását javasolták és az abban összegyűlt pénzt az alapítványnak ajánlották fel. Az összegyűlt 144.000 Ft-ot köszönjük szépen!

Képek a galériában >>

Tüzijáték nem mindennapi helyszínről nézve

31 éve működő alapítványunk az ismeretterjesztésen és rehabilitációs programon túl élményterápiás eszközökkel is segíti a szervátültetett és szervre váró gyermekeket és családjukat. Szombaton olyan élményhez segítettük a jelentkezőket, amely reméljük, nem megismételhetetlen, mindenesetre különleges és felemelő. Novák Katalin Köztársasági Elnök meghívására tárlatvezetésen vehettünk részt a Sándor Palotában, és annak erkélyéről, talán a legexkluzívabb helyszínről élvezhettük Európa legnagyobb születésnapi tűzijátékát. Magyarország születésnapot ünnepelt. Párt-hovatartozás nélkül kérlek örüljetek velünk, hogy a gyermekek megszületésének és újraszületésének napja mellett ez az alkalom is egy boldogságot okozó este lett a kis hősök életében a sok átélt rossz nap után. Köszönjük a meghívást. Hálásak vagyunk Nektek, ha konstruktív javaslatokkal egyéb programlehetőségekre felhívjátok a figyelmünket.

Képek a galériában >>

Megjelent a Csudamadár legújabb száma

 

 

A tartalomból:

Ember tervez, Önkéntesek csapatépítő hétvégéje, NN Ultrabalaton, Köszönet a támogatóknak, MI IS NYARALTUNK, Először táboroztunk, Akik már sokszor táboroztak, Önkéntesek írták, GyerekNapoztunk, Tudtad – e?, Jó hírek, Szülőknek szól! – Jantek Gyöngyvér: Az önbecsülésről, Búcsúzunk, Egy kis irodalom, Sütés nélküli süti, Hernádvécsei őszi hétvége

GyerekNapoztunk

Köszönjük a MOGYORÓDI AQUARENA vezetésének,hogy tizenegyedik alkalommal is vendégül látták a szervátültetett gyerekeket és családjukat! Ismét csodás napot töltött együtt a mi „Nagy családunk”!

Képek a galériában >>

 
 
Mi is nyaraltunk!

Június 26-július 2-ig zajlott a 17. MI IS NYARALUNK tábor. 2020-ban és ’21-ben a pandémia miatt MI CSAKAZÉRTIS NYARALUNK – online tábor volt, ami persze meg sem közelítette az igazi, balatoni tábort. Sok, most először táborozót viszont az online táborból ismertünk már.

A 215 résztvevőből a gyerekek száma: 30 máj-, 15 vese-, 2 máj+vese-, 7 szív- és 1 tüdőtranszplantált, 1 vesére váró (dializált) és 41 egészséges testvér

15 új család kapcsolódott be a mi nagy családunkba és 24 önkéntes segítette a tábor programjait.

Az alapítvány fizette minden 21 év alatti szervátültetett és szervre váró gyermek, valamint 18 év alatti testvér részvételi díját. Továbbá minden 14 év alatti szervátültetett és szerve váró gyermek, ill. 21 év alatti fogyatékkal élő szervátültetett, vagy szervre váró fiatal egy kísérőjének is alapítványunk vállalta a részvételi díját.

Meglátogattak minket:

  • A Magyar Transzplantációs Társaság elnöke és főtitkára – Dr. Hartyánszky István profilvezető szívsebész és Dr. Mihály Sándor OVSZ Szervkoordinációs Iroda igazgatója. Ajándékokat és fagyit hoztak és osztottak a táborlakóknak.
  • Dr. Szijártó Attila a Semmelweis Egyetem SebészetiTranszplantációs és Gasztroenterológiai Klinika igazgatója és a Transzplantációs és Sebészeti Részleg igazgatóhelyettesei, Dr. Piros László és Dr. Benkő Tamás sem üres kézzel jöttek, ajándékot hoztak a gyerekeknek.
  • A gyerekeket kezelő orvosok – Dr. Ablonczy László, Dr. Vilmányi Csaba, Dr. Dezsőfi Antal, Dr. Kulcsár Andrea, Dr. Mikes Bálint.
  • Velünk töltött néhány napot a szülési szabadságon lévő Dr. Kelen Kata és alapítványunk kurátora, Prof. Dr. Reusz György, valamint a tábor teljes ideje alatt új önkéntesként Dr. Csizek Zsófia.

Dezsőfi doktor írta:

Kedves Zsuzsa és Lilla!

Mégegyszer köszönöm a meghívást a táborba és az áldozatos munkátokat a transzplantált gyerekekkel. Annyira jó volt látni őket és szüleiket ebben a szép környezetben, felszabadultan és boldogan!

További sok erőt a munkátokhoz és kevésbé forró időt a tábor hátralévő részére!

Reusz professzor írta:

Kedves Zsuzsa! Mostanra jöttünk valamennyire „egyenesbe” az elmúlt hetek eseményei után. Ezért csak most tudom megköszönni, hogy – még ha csak időszakosan is – ott lehettünk a gyerekek között és beszélgethettünk Veled és a régi és újabb ismerősökkel. Öröm volt megint látni a sok gyereket, örültem hogy a transzplantációs klinika és társaság vezetői eljöttek – nem történt meg sokszor… hátha elindul valami ezirányban is. Tudatosítani kell, h itt nem szórakozásról, hanem rehabilitációról, tranzicióról es oktatásról van szó.

Mégegyszer köszönjük a lehetőséget, gratulálunk a szervezéshez!   

Képek a galériában >>

Búcsúzunk

ISMÉT EGY SZOMORÚ GYÁSZHÍR…

Prof. Dr. Alföldy Ferenc

1942-2022

Eltávozott egy csupa nagybetűs EMBER. A híres budai Toldy Ferenc gimnázium és a Semmelweis Orvostudományi Egyetem, na meg a kiváló családi háttér határozta meg életét.

Élete nagy részét a Semmelweis Orvostudományi Egyetem 1. sz. Sebészeti Klinikán, majd a Transzplantációs és Sebészeti Klinikán töltötte. Volt patológus, rákkutató, sebész, nephrológus, igazságügyi orvosszakértő és mindenekelőtt EMBER. Kifejezetten sokat foglalkozott a szervátültetés jogi és etikai kérdéseivel. A hazai szervezett, rendszeres veseátültetési program elindítója és a Transzplantációs és Sebészeti Klinika tervezője, létrehozója Perner professzorral együtt. Mindemellett a zene és az irodalom nagy ismerője és rajongója volt.

Nem véletlen, hogy Alapítványunk 2008-ban létrehozott Szent Kozma és Damján díját elsőként Alföldy professzor vehette át.

Arra is büszkék vagyunk, hogy néhány évig alapítványunk kurátora volt és örökös tiszteletbeli kurátora. Komolyan vette ezt a feladatát is. Minden kuratóriumi ülésen ott volt és segítette munkánkat. Aztán elfáradt… és mindentől visszavonult. Most valóban, véglegesen visszavonult.

Nekem személy szerint különösen nagy fájdalom, hiszen 1994. december 26-án ő adott nekem új életet!

Nyugodjon békében, Professzor úr!

Szalamanov Zsuzsa

Köszönjük a Runnercoaster csapatnak!

A Runnercoaster csapat sikeresen teljesítette az NN Ultrabalaton távot!

Gratulálunk a lelkes 10 futónak – Dr Róth Yvett, Róth Klára, Domonkos Ágnes, Bangha Ágnes, Korcsog Fanni, Papp András, Peller Tünde, Szlávik Nánda, Varga Tímea, Wusinczky Brigitta -, akik szívükön viselik a szervátültetett gyermekek rehabilitációját! Köszönjük a futóknak és a „km-vásárlók”-nak, hogy a balatoni táborunk egyik izgalmas programját, a kalóz-hajózást támogatásukkal megvalósíthatjuk!

 

Megjelent a Csudamadár legújabb száma

 

 

A tartalomból:

Trapi történet, Kell egy csapat!, Okos légy!, Farsangoltunk áprilisban, Világjáró, Ez történt, Hogyan segíthetsz az alapítványnak?, Szülőknek szól, Jantek Gyöngyvér szakpszichológus rovata, Berczeli Ildikó: Lélekmorzsák, Orvos-szülő fórum, Rehabilitációs tábor-mi án terem?, Hírek innen-onnan, Új Életek, Egy kis irodalom, Recept Lucától

Áprilisi farsang

Idén 13. alkalommal farsangoltunk – szív-, vese-, máj- és vese+májátültetett gyerekek, testvéreik és szüleik – a tengelici Orchidea Hotelban. Igaz, nem a szokásos időben, február első hétvégéjén, mert a COVID akkor még erősen velünk volt… Mi azonban úgy döntöttünk, csak rajtunk múlik, miért is ne farsangolhatnánk áprilisban. És jól döntöttünk! Kitűnően éreztük magunkat. Ismét remekül sikerült a gyerekek szombat délelőtti csapatversenye, az orvos-szülő fórum rendkívül hasznos és ezúttal vidám is volt, a szekszárdi fakultatív borkóstolóról a résztvevők igencsak elégedetten és jókedvűen tértek vissza. A gyerekek. családok, barátok ötletes jelmezekben, egymással összeöltözve vonultak fel a farsangon, majd hajnalba nyúló táncolás és traccsparti volt. Másnap a wellnessben pihentük ki magukat.

Fotók a galériában >>

 
Megjelent a Csudamadár legújabb száma

 

 

A tartalomból:

Trapi történet, Gyereknapoztunk, Online Csakazértis nyaralunk, Mertünk nagyot álmodni, Fotókiállítás, Szervdonációs és Transzplantációs Európa- és Világnap, ProVita díj, TranszPlatánt ültetünk, Donor kaland Covid alatt, Jó hírek, Varázskéz, Mesék-versek, Szülők rovata, Búcsúzunk, Új életek, Receptek

AUKCIÓ

Lezárult a 6. Jótékonysági kortárs képzőművészeti aukció. Az aukción 31 alkotás került kalapács alá, ezekből 15 festményt/grafikát vásároltak meg összesen 1.075.000 Ft értékben. 

Hálás köszönet a művészeknek – Albert László, Bernát András, Bullás József, Darvasi László, Forgó Árpád, Halász Géza, Halmi Horváth István, Helena Junttila (Bátai Sándor  felajánlása), Kalocsai Zoltán, Maksai JánosVerebics Kati, Veres  Ágota  – és a vásárlóknak!

Hálás köszönet az SCH-Galéria tulajdonosainak – Schaffer Mónikának és Schaffer Ferencnek – a sok-sok segítségért!

Transzplantációs Világnap 2021.


Szervdonáció és Transzplantáció Európa Napját az Európa Tanács kezdeményezésére 1996-ban, Genfben rendezték meg először, majd 2005-ben a WHO október második szombatját a Szervdonáció és Transzplantáció Világnapjává nyilvánította.

A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért civilszervezet idén tizenötödik alkalommal rendezte meg a Szervdonáció és Transzplantáció Európa- és Világnapját. Rendezvényünk célja tiszteletadás a donoroknak és családtagjaiknak, illetve szolidaritás a szervátültetésre váró betegek iránt. A transzplantáltak köszönetüket fejezik ki a szervátültetés lehetőségét megteremtő (donorjelentő), valamint a transzplantációt és az utógondozást végző egészségügyi dolgozóknak.

A délelőtti sporteseményen a szervátültetés területén dolgozó orvosok, szervátültetett sportolók és olimpikonok úszóváltója, valamint az MLSZ egykori kiváló válogatott labdarúgói és az MLSZ SE játékosainak részvételével rendezett kispályás mérkőzés azt a célt szolgálja, hogy hozzájáruljon a magyarországi szervdonációval és transzplantációval kapcsolatos tájékozottság növeléséhez a társadalomban, és egyúttal jó lehetőséget nyújt a rendhagyó orvos-„beteg” találkozóra is.

A MOM Sport-ban idén olyan olimpikonok vállaltak velünk közösséget, mint Cseh László, Szabó Gabriella, Pap Bianka, Ekler Luca, Szécsi Zoltán, Papp Márk, Székelyi Dániel és a kiváló egykori és jelenlegi NB1-es focisták, mint Jova Levente, Lipcsei Péter, Telek András, Házi Döme, Egressy Gábor, Pintér Attila, Pintér Filip, Wukovics László, Wukovics Páncsics Deján, valamint az MLSZ egykori és jelenlegi szóvivője: Dr. Borbély Zoltán és Sipos Jenő.

Képek a galériában >

(tovább…)

A fotókiállítás díjazottjai

A 30 éve működő Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért közhasznú civilszervezet fotópályázatot hirdetett szervátültetett embereknek.

5 vese-, 1 vese+hasnyálmirigy-, 4 máj-, 2 tüdő- és 5 szívátültetett pályázó remek alkotásait állítjuk ki 2 hétig az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban. Tegnap megtartottuk az ünnepélyes megnyitót, átadtuk a résztvevőknek az ajándékainkat. Köszönet az AJAMK-nak, a SPAR Magyarország Kft-nek, és a Fresenius Medical Care Kft-nek a támogatásért! A gyerekként egyedül induló Haszman Lilla különdíját köszönjük a Goldtimer Alapítvány-nak!

Képek a galériában  >>

VÉGRE ÚJRA EGYÜTT A NAGY CSAPAT!

Szervátültetett és szervre váró gyerekek, testvéreik és szüleik 5 csodálatos napot töltöttek a Visegrád Hotelban. (164 fő)

Programjaink:

hajókáztunk Esztergomba, idegenvezetéssel meglátogattuk a bazilikát, felmásztunk a Fellegvárba, a Salamon toronynál lovagi tornát nézhettünk és kipróbálhattuk a harci eszközöket, a kicsik a történelmi játszóteret ostromolták meg, a nagyobbak a Királyi palotát csodálhatták meg, boboztunk, karaokéztunk, gitárjátékkal csapatot építettünk, verset mondtunk és keringőztünk Börcsök Enikő emlékére, jókat ettünk és wellneszeztünk.

Egy család (a sok közül) köszönete:

Kedves Zsuzsa néni, kedves Lilla,

szeretnénk megköszönni, hogy részt vehettünk a visegrádi hétvégén. Nagyszerűen éreztük magunkat, Milos tele van élményekkel, az emeletes buszon utazást azt hiszem mostanában nem tudjuk felülmúlni. 🙂Reméljük a jövőben is lehetőségünk nyílik majd a közös programokon részt venni, és egyre több családdal, gyerekkel közelebbi ismeretséget kötni. 

Még egyszer köszönjük szépen ezt a nagyszerű programot.

Üdvözlettel:

Milos, Dani, Mira

További fotók a galériában >>

Gyereknapoztunk

10 éve látja vendégül a Mogyoródi Aquaréna a szervátültetett gyermekeket és családjukat. Az ország minden szegletéből érkeznek családok, mert megéri… Köszönjük az egész napos felhőtlen szórakozást!

Galéria >>

 
Megjelent a Csudamadár legújabb száma!

 

 

A tartalomból:

Trapi történet, COVID-Story, Csakazértis farsang, Eljutottunk  a holdra, 30 éves az Alapítvány, 15 év TRACKERS, Okos légy, Jó hírek, Barkácsoljunk, Búcsúzunk, Szülők rovata, Szülő-Orvos fórum, Mesék-versek, Receptek

.

Lezárult a fotópályázatra a jelentkezés!

 

Online Orvos-Szülő fórum – 2021. 02. 06.

Nálunk a farsang velejárója évek óta az orvos-szülő fórum, azonban idén egyiknek sem a szokásos tengelici Hotel Orchidea szolgált helyszínül, hanem az online tér. De ez sem új már, hiszen itt is már harmadik alkalommal találkoztunk ezúttal.

Dr. Kelen Kata, Prof. Dr. Reusz György, Dr. Dezsőfi Antal és Dr. Vilmányi Csaba – a szervre váró és szervátültetett gyerekeket kezelő orvosok -, és Stefikova Veronika klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus vettek részt a fórumon. Dr. Kulcsár Andrea infektológus, oltási tanácsadó pedig írásban megválaszolta előre feltett kérdéseinket.

Ezúton köszönjük mindenkinek a részvételt, a kérdéseket és a válaszokat. Azok kedvéért, akik lemaradtak a fórumról, itt közzétesszük a kérdéseket és válaszokat.

Azzal váltunk el az orvosoktól, hogy amikor meglesz a gyermekek (16 év alattiak) számára is a védőoltás, ismét találkozunk a virtuális térben.

A teljes összefoglaló itt olvasható >>

Fájó szívvel búcsúzunk

 

Ismét hajnalban

Ismét halál

Ismét egy csodálatos, pótolhatatlan ember     

Elég legyen!

Börcsök Enikő ma lett volna 53 éves. Arra készültünk, hogy a Baross utcában, a kórházi ablakával szemben állva köszöntjük születése napján… Ám itt hagyott bennünket már hajnalban, hosszú, súlyos betegség, szenvedés után.

Enikő, Enci, Börcsi… ez mind ő volt. Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, Prima Primissima díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, ez is mind ő volt. Ezt mindazok tudják, akik művészetét, pályafutását ismerik, a színházba- és moziba járók. Amit azonban csak mi, a Transzplantációs Alapítvány rendezvényeire, programjaira járók tudunk, hogy Enikő milyen csodálatos, melegszívű, segítőkész, minden művészi allűrtől mentes, csupa nagybetűs EMBER volt.

(tovább…)

Búcsúzunk Dr. Szőnyi Lászlótól

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ma hajnalban hosszú súlyos betegség után itt hagyott bennünket Dr. Szőnyi Lászó gyermekgyógyász, gasztroenterológus, az I. sz. Gyermekklinika nyugalmazott docense.

Kiváló orvos és EMBER volt! A kiválók közt is a legkiválóbb… Neki köszönheti az életét számtalan, gyógyíthatatlan májbetegséggel született gyermek. Ő indította el a ’90-es évek elején azt az együttműködést egy németországi klinikával, orvosokkal, melynek köszönhetően a mai napig ott transzplantálják a csecsemőkorú gyógyíthatatlan májbeteg gyermekeket. Nem csak gyógyította a gyermekeket, hanem figyelemmel kísérte életüket, segítette a segítségre szorulókat.

2018-ban alapítványunk kuratóriuma Dr. Szőnyi Lászlónak szavazta meg a Szent Kozma és Damján díjat. Ha valaki, ő igazán megérdemelte és őszintén örült neki.

Kedves Laci, nagyon fogsz hiányozni sokunknak! Nyugodj békében!

Elismerések

2007 óta minden év őszén (október első, vagy második szombatján) a Szervdonáció és Transzplantáció Európa- és Világnapján ünnepélyes keretek között elismerő okleveleket, díjakat adunk át. Ezt a hagyományt idén – mint oly sok más rendezvényünket – megtörte a koronavírus. Az utolsó percig reménykedtünk, de végül beláttuk, hogy felelősségteljes döntést kell hoznunk, ami az új szervátültetettek és donorjaik egészsége védelmében csakis a rendezvény törlése lehet.Az alábbiakban bemutatjuk, hogy ki mindenki, milyen elismerésben részesült, a díjak átadása pedig ahogy lehetséges, meg fog történni.

A Szent Kozma és Damján díjat alapítványunk kuratóriuma idén Dr. Kalmár Nagy Károly docensnek ítélte, aki a PTE Klinikai Központ osztályvezető főorvosaként több mint 1000 vesetranszplantációban a legmagasabb szakmai színvonalon közreműködött és az országban a hasnyálmirigy + veseátültetés megvalósításában úttörő munkáját végzett.

Megjelent a Csudamadár legújabb száma

 

 

A tartalomból:

Trapi történet, A koronavírus közbeszólt 2.2, MI CSAKAZÉRTIS NYARALUNK,  Világnap, Új Életek, Együttműködünk, Jó Hírek, Kitüntetettek, Szülők szülőknek, Fórumok, Mese, versek, Barkácsoljunk, Okos légy, Luca receptje

EGYÜTT, EGYMÁST SEGÍTVE, TÖBBET TEHETÜNK

Lassan 30 éves lesz a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért és az Egy szív a gyermekekért Alapítvány. Céljaink, ha más és más formában is, de azonosak. Mindkét alapítvány középpontjában a gyermekek egészsége és a családok megsegítése a cél. Az Egy szív a gyermekekért Alapítvány segítséget nyújt a családoknak a külföldi gyógykezelés ideje alatt, próbálja levenni a teher egy részét a vállukról. Nehéz azt a hatalmas terhet elviselni, amit egy transzplantáció helyez a családok vállára. Embert is, családot is próbáló feladat, amelyhez hosszú évek kellenek, hogy minden hullám elsimuljon, visszatérjen a mindennapok megszokott rendje. A műtétek után következő években ebben nyújt hatalmas segítséget a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért, épp úgy a gyerekeknek, mint a családoknak. Évek óta figyeljük egymás munkáját, segítünk egymásnak, mert így helyes, közösen tudjuk a vállalt feladatainkat a lehető legjobban végezni, lelkiismeretesen törvényeink, jogi lehetőségeink szerint.

Online kérdőív

 

Szeretnénk, ha minél többen töltenétek ki a kérdőívet, de CSAK SZERVÁTÜLTETÉSRE ALKALMAS KRÓNIKUS VESEBETEGEK❗️❗️❗️    Tovább a kérdőívre >>

(lehetőleg Firefox böngészőt használj!)☝️

Segíteni szeretnénk, ehhez a ti segítségetek is kell❗️

Köszönjük! 🥰

A SZERVÁTÜLTETÉS ÉLETET MENT!

Október 3-án tartottuk  a Szervdonáció és Transzplantáció Európa- és Világnapját. A Szervdonáció és Transzplantáció Európa Napját az Európa Tanács kezdeményezésére 1996-ban, Genfben rendezték meg először, majd 2005-ben a WHO Világnappá nyilvánította. A Világnap célja tiszteletadás a donoroknak és családtagjaiknak, illetve szolidaritás a szervátültetésre váró betegek iránt. A transzplantáltak köszönetüket fejezik ki a szervátültetés lehetőségét megteremtő (donorjelentő), valamint a transzplantációt és az utógondozást végző egészségügyi dolgozóknak. A járványhelyzet miatt idén elmaradtak a szokásos rendezvények. Sajnos nem volt sport-délelőtt és délutáni díjátadó ünnepség. Ám a kültéri rendezvényeket megtartottuk!

Tavaly elkezdtük, idén folytattuk a TransPark létrehozását.
A XII kerületi Gesztenyés kertben a Szervdonáció és Transzplantáció Európa- és Világnapja alkalmából idén három Platánfa csemetét ültettünk el a Főkert segítségével és az Astellas Pharma Kft. támogatásával.
Az Életfa vagy más néven Világfa szorosan kapcsolódik a születés, élet, halál és újjászületés körforgásához. Számos kultúrában és vallásban az egyik legfontosabb szimbólum.
(fotó: Horváth Krisztina)

Fotók az albumban >>  (tovább…)

Idén sajnos korlátozva lesznek a Világnapi rendezvények

A Szervdonációs és Transzplantációs Világnapot idén csak kültéri rendezvénnyel tudjuk megünnepelni.
Idén október 3-án tizedik alkalommal emlékezünk donorjainkra fáklyás sétával. Ez alkalommal is a Vajdahunyadvár – Magyar Mezőgazdasági Múzeum elől indulunk 19:00 órakor a Hősök terére. Várjuk szervátültetett- és szervre váró társainkat, donorokat, donor-hozzátartozókat, egészségügyi dolgozókat, szimpatizánsokat, hogy a Hősök terén egyperces néma csenddel emlékezzünk mindazokra, akiknek a szervátültetettek új életüket köszönhetik, és azokra a betegtársainkra, akik nem kaphattak időben szervet…
Fáklyát a Múzeum előtt gyülekezők kapnak. Akiknek megvan előző évről a fáklyája, kérjük, hozza magával! Mindenkit arra kérünk, hogy MASZKOT VISELJEN!

TranszPlatán ültetés

MÚLT ÉVBEN ELKEZDTÜK – IDÉN FOLYTATJUK
A Szervdonáció és Transzplantáció Világnapja alkalmából október 3-án a XII. kerületi Gesztenyés-kertben ismét TranszPlatánt ültetünk. Nem is egyet, hanem hármat! Az ÉLET FÁJA ültetésével létrehozzuk a „TranszPark”-ot, az ÉLET Parkját.
Az esemény 11 órakor kezdődik!
Várunk mindenkit, aki szervátültetett, aki szervátültetésre vár, vagy egyszerűen csak egyetért és szolidaritást vállal velünk!

 

Online tábor

Vasárnap véget ért a MI CSAKAZÉRTIS NYARALUNK online tábor. 🌞 Volt kreatívkodás🎨, sportolás⛹️‍♀️, sütisütőtanfolyam👩‍🍳, nyomozósdi🕵️‍♀️, kamaszszoba 👨‍👨‍👧‍👧, királylányosítás 💋, mese, Anna and the Barbies buli 🎤🎸, videóparti, Salsa tánctanfolyam💃🕺, ki mit tud  …
Jakab Ivett elkészítette a szokásos összefoglaló kisfilmet, így mindenki kap egy kis ízelítőt, hogyan is zajlik egy online-tábor.

Galéria >>

On-line orvos-szülő fórum

On-line orvos-szülő fórumot szervezett alapítványunk május 19-én Kulcsár Andrea, Kelen Kata, Dezsőfi Antal és Vilmányi Csaba – a szervre váró és szervátültetett gyerekeket kezelő orvosok – közreműködésével. Az egy órás fórumon főképpen az aktuális járványügyi helyzetről és a várható következményekről kérdezhettek a szülők.
Ezúton köszönjük mindenkinek a részvételt, a kérdéseket és a válaszokat. Ha valaki lemaradt a fórumról, azok kedvéért közzétesszük a kérdéseket és válaszokat.
Azzal váltunk el az orvosoktól, hogy várhatóan 3 hónap múlva megismételjük a fórumot, mert bizonyára addigra változik néhány dolog.

Megjelent a Csudamadár legújabb száma

 

A tartalomból:

Trapi történet, Bakonyszücsi élmények, Tengelici családi hétvége, Csodálatos Jenei Virág, Együttműködünk, Jó hírek, A koronavírus közbeszólt, Szülők-szülőknek, Húsvéti szokások innen-onnan, Mese, vers, Új életek, Luca recept

 

 

 

 

 

Eljárásrend

ELJÁRÁSREND

Az EMMI Egészségügyi Szakmai Kollégium Transzplantáció Tagozatának ajánlása a COVID-19   ellátásrenddel kapcsolatban   

1./ Szervdonáció 

2./ Szervátültetés

3./ Várólistára helyezés

4./ Transzplantált betegek ellátása, utógondozása    

Teljes eljárásrend  

Fontos részletek az eljárásrendről 

Tengelici farsang 2020.

Tengelicen a B-Cool Dance Team SE

A tengelici családi hétvégénk, farsangunk immár 4 éve Czakó Nicinek köszönhetően a B-Cool Dance Team SE versenyzőivel kezdődik. Az akrobatikus rock and rollt elképesztő magas színvonalon űző csapat idén is elkápráztatott bennünket. Lengyel Bonita és Mészáros Gábor már világklasszisok, a világkupákon a 10. hely körül szerepelnel! Köszönjük mindannyiuknak a fantasztikus élményt!

 

Szülő orvos forum

A tengelici családi hétvége elmaradhatatlan programja a szülő-orvos fórum, amikor a szülők kötetlenül, időkorlát nélkül beszélgethetnek a gyerekeket kezelő orvosokkal. Ez alkalommal Dr. Vilmányi Csaba, a szívtranszplantált gyerekeket gondozó orvos nem lehetett velünk betegség miatt, de jelen volt a SE I. sz. Gyermekklinikáról Prof. Dr. Reusz György, Dr. Kelen Kata, Dr. Dezsőfi Antal és Kiss Erika dietetikus, valamint Gráczki Andrea fejlesztő pedagógus, a TSMT kiváló szakembere. A fórum után számtalan gyermeket megvizsgált, és felajánlotta önkéntes segtségét azon gyermekek fejlesztéséhez, akik a TSMT-vel fejleszthetők.
Természetesen a wellness is a hétvége csemegéje, a szálloda kiváló lehetőségeit boldogan használták ki szülők-gyermekek egyaránt.

Csapatversenyek

 

Az elmúlt 12 évben egyszer sem fordult elő, hogy semmi hó ne legyen Tengelicen, viszont ilyen csodás, tiszta kék égre sem emlékszünk. Evidens volt, hogy amíg a szülő-orvos fórum zajlik odabent, a gyerekek csapatversenyét az önkéntesek vezetésével odakint rendezzük meg. A tiszta levegő, szép környezet, jó program hatására egyetlen mobilozó gyermeket sem láttunk.
Gratulálunk és köszönet Böcskei Virágnak és Szendi Janinak az ötletért és az összes jelenlévő önkéntesnek a lelkes megvalósításért!

A video itt látható az eseményről >>

 

 

Farsangi bál

2006-ban a soproni Lővér Hotelban rendeztünk először farsangot és csuda nagy sikere volt. 2009 óta Tengelicen tartjuk a farsangi mulatságot és évről évre egyre több szülő is jelmezbe bújik. Ötleteik kifogyhatatlanok! Szeretnek a családok összeöltözni, de a barátnők csapat-jelmeze is nagy divat. Sok egyszerű és ötletes jelmezzel találkozhattunk idén is, mint például Luca és Szandi koldus jelmeze, vagy Anikó bundáskenyere. Domi és édesapja, Viktor zsüriként jelentek meg, jelmezük a kezükben tartott tábla volt.
Éjjel 2-ig tartott a mulatozás, ami azt valószínűsíti, hogy jól érezték magukat a résztvevők…

Képek a galériában >>

Megjelent a Csudamadár idei utolsó száma!

 

A tartalomból:

Trapi történet, Őszi családi hétvége, Elmaradt beszámoló a nyári táborról,  Szervdonációs és Transzplantációs Világnap, Szülők szülőknek, Karácsonyi ünnepkör, Farsangolás, Jó hírek, Új életek, Mesék, versek, Luca receptje, Gyertek Tengelicre

 

CSAK NŐ SZÜLHET GYERMEKET, DE BÁRKI AJÁNDÉKOZHAT ÉLETET!

2010 óta szervezünk fórumot a vesebetegek és hozzátartozóik részére évente 4-5 alkalommal, idén 8. alkalommal Győrben. Mint mindig, most is szép számmal jöttek a soproni, szombathelyi, győri, veszprémi, ajkai dialízis állomáson kezelt betegek és családtagjaik, sőt, ezúttal a budapesti Uzsoki utcai kórházból is 3 pár érkezett. A fórum, mint mindig 2010 óta, Tarján Iván fotóiból készült „Árnyék és Fény” c. slideshow-val indult, ezt követték az előadások. Előadók a SE Transzplantációs és Sebészeti Klinika nefrológusa, Dr. Remport Ádám és sebésze, Dr. Szabó József, valamint az élődonoros párok – ezúttal kizárólag testvérpárok – voltak. Klára 2 évvel ezelőtt adta öccsének, Gergőnek a veséjét, Ágnes 20 évvel ezelőtt adta testvérének, Máriának, Edina pedig fél éve adta testvérének, Józsinak a veséjét. A történetek érdekesek, meghatóak, felemelők voltak, az előadások rendkívül hasznosak. A résztvevők nagy érdeklődéssel hallgatták és közben is, a végén is rengeteg kérdés hangzott el. Maléth Anikó élődonoros koordinátornál a fórum végén kígyózott a sor, konkrétan pedig heten kértek hozzá időpontot. A fórum itt is, akárcsak Vecsésen a szicíliai vendégdialízis bemutatásával zárult. Verbőczi Éva és Németh Piroska személyes élményeikről számoltak be és mindenkit biztattak (biztatunk), hogy induljon el, lásson világot, mert kiváló dialízist és csodás élményt kapnak Trapaniban! Köszönjük az EMMI és az Astellas Pharma Kft. támogatását! Fotó:Horváth Krisztina

Képek a galériában >> 
A szervátültetés életet ment!

A Szervdonáció és Transzplantáció Európa Napját az Európa Tanács kezdeményezésére 1996-ban, Genfben rendezték meg először, majd 2005-ben a WHO október második szombatját a Szervdonáció és Transzplantáció Világnapjává nyilvánította. Október 12-én tizenharmadik alkalommal szerveztünk Magyarországon világnapi rendezvényt. Rendezvényünk célja tiszteletadás a donoroknak és családtagjaiknak, illetve szolidaritás a szervátültetésre váró betegek iránt. A transzplantáltak köszönetüket fejezik ki a szervátültetés lehetőségét megteremtő (donorjelentő), valamint a transzplantációt és az utógondozást végző egészségügyi dolgozóknak.

(tovább…)

Transzpark

Október 12-én a Szervdonáció és Transzplantáció Világnapján elindítottunk egy remélhetőleg hagyománnyá váló akciót. Létrehoztuk a XII. kerületi Gesztenyés-kertben a „TRANSZPARKOT”, elültettük az első fát, a „Transzplantánt”.
Egy fa elültetése – a szervátültetéshez hasonlóan – az új élet és a kiteljesedés esélye.

Képek a galériában >>

Őszi Családi Hétvége ismét a Mátrában – Parádfürdő, Erzsébet Park Hotel

Negyedik alkalommal is remekül érezte magát a szervátültetett gyerekek, testvéreik és szüleik 127 fős csapata. Pénteken még ragyogó napsütésben lubickoltunk a kinti medencében, szombaton ideális időben túráztunk, vasárnap ragyogó napsütésben libegőztünk. A társaság hangulata ezúttal is fényes volt, csupa móka,kacagás…

Képek a galériában >>

Megjelent a Csudamadár legújabb száma

A tartalomból:

Trapi történet, Vértes tábor, Mi is nyaralunk, GyerekNapoztunk, Oltassunk vagy ne? Luka Timi rovata, Szülők szülőknek, Jó Hírek, Versek, mese, Új Életek, Luca receptje, Őszi hétvége

 

GyerekNapoztunk-2019.

Augusztus 5-én kilencedik alkalommal látta vendégül a Mogyoródi Aquaréna a szervátültetett gyerekeket családjukkal együtt egy vidám GyerekNapozásra. Alig várták már a gyerekek, de a szülők is, hogy ismét együtt lehessenek, hisz a MI IS NYARALUNK tábor óta már több min egy hónap telt el, hiányoztak egymásnak.

Képek a galériában >>

Mi is nyaralunk 2019.

Sikeresen lezajlott a 16. MI IS NYARALUNK – szervre váró és szervátültetett gyerekek, valamint családjuk tábora a balatonszemesi OTP Hotelban.

Képgaléria >>

 

A beszámolókat pedig itt lehet olvasni >>

Negyedik kortárs művészeti aukció

52 alkotás került kikiáltásra az aukción, 28 kelt el, 1,2 millió Ft bevételt eredményezett az alapítvány MI IS NYARALUNK tábora javára.
Ebből az összegből 24 tizennégy éven aluli gyerek táborozását tudjuk finanszírozni.
Köszönjük a több mint 40 művész felajánlását, mert nélkülük nem lenne aukció! 
Köszönjük az SCH-Galéria minden tekintetben fantasztikus segítségét, a Pharma Press Nyomdának a katalógusok térítésmentes nyomtatását! Oltai Kata művészettörténésznek köszönet a szuper levezetésért, a Szenrendrei Lakástárlatnak a szentendrei festőktől kapott képekért, a Down Alapítvány Fotóterápiás művészeti műhelyének a felajánlott alkotásokért és minden licitálónak, vásárlónak a sikeres aukcióért!
Horváth Krisztinek köszönet a fotókért!

Képek a galériában >>

 

 

Amit a laikusoknak tudni kell a szervdonációról és transzplantációról

Beszéljünk róla! – programunk
2 hónap – 8 egészségügyi szakközépiskola – több száz diák és tanár érdeklődéssel és szeretettel fogadta ismeretterjesztő programunkat Debrecentől Nagyatádig, Balassagyarmattól Győrig.

Képek a galériában >>

Transzplantációs Fórum-Vecsésen

CSAK NŐ SZÜLHET GYERMEKET, DE BÁRKI AJÁNDÉKOZHAT ÉLETET – mottóval tizedszer rendeztünk fórumot Vecsésen. A hatalmas konferenciaterem ezúttal is megtelt az érdeklődő vesebetegekkel és hozzátartozóikkal. Dr. Piros László sebész és Dr. Remport Ádám nephrológus (SOTE Transzplantációs és Sebészeti Klinika) elmodtak előadásukban mindent, amit az élődonoros szervátültetésről tudni kell, majd élődonoros transzplantációban részt vett párok (testvérek, házastársak, szülő-gyerek) mesélték el történetüket, tapasztalataikat. Számtalan kérdést tettek fel a résztvevők és reméljük, kielégítő választ is kaptak. Ráadásként bemutattuk a szicíliai holiday dializis lehetőségét, amiről a résztvevők közül eddig szinte senki nem hallott! Köszönjük az EMMI támogatását – mely nélkül a fórumot nem tudnánk megrendezni -, és a dialízis szolgáltatók beteg-szervezésében és szállításukban nyújtott támogatását! Fotó: Horváth Krisztina

Képek a galériában >>

Csipkebogyó Erdei Tábor – Vértes 2019.

Rossz időben is lehet egy jó csapattal kitűnő a program! Ezt bizonyította az idei Vértestábor, ahol 36 fő (10 család) vett részt a következő programokon: csillagászat, túra – a Vértes védett növényei, gombái, odú ellenőrzés, madárgyűrűzés, előadás: MADARAK ÉS EMBEREK, Pelék nyomában. Jó hangulatban telt a kézműveskedés, gyönyörű kitűzők készültek. Köszönet az Erdőmentők Alapítvány Tábor munkatársainak a csodálatos ellátásért és élményért!

Képek a galériában >>

Transzplantációs fórum – Pécs

„CSAK NŐ SZÜLHET GYERMEKET, DE BÁRKI AJÁNDÉKOZHAT ÉLETET” mottóval 2010 óta több mint 40 fórumot tartottunk vesebetegek és családtagjaik, barátaik számára, hogy sebész és nephrológus előadók segítségével több információhoz jussanak az élődonoros veseátültetésről. Ezt segítik azok a különböző relációjú párok is (házastársak, testvérek, szülő-gyerek, barátok), akik a fórumon elmesélik saját történetüket.
A pécsi fórumra a szekszárdi, kaposvári, keszthelyi és pécsi dialízis centrumokról érkeztek betegek, hozzátartozók, nővérek és a pécsi transzplantációs centrum koordinátora és nővére végezték a regisztrációt. Köszönjük Dr. Kalmár Nagy Károly és Dr. Szakály Péter sebészek és Dr. Kovács Tibor nephrológus professzor előadását, valamint az élődonoros párok őszinte szavait.
Köszönjük az EMMI támogatását és a dialízis szolgáltatók szervezését a centrumokban, valamint a betegek szállításában.

Képek a galériában >>

Transzplantációs fórum – Miskolc

MEGÉRKEZETT A TAVASZ ÉS AZ ÉV ELSŐ TRANSZPLANTÁCIÓS FÓRUMA! 

„CSAK NŐ SZÜLHET GYERMEKET, DE BÁRKI AJÁNDÉKOZHAT ÉLETET” mottóval 2010 óra rendezünk fórumot vesebetegek és családtagjaik, barátaik részére. Idei első fórumot a debreceni transzplantációs központ régiójába tartozó Miskolc és környékén élő betegek részvételével tartottuk a gyönyörű Népkert Vígadó Étteremben, az Astellas Pharma Kft. támogatásával.

Képek a galériában >>

Megjelent a CSUDAMADÁR legújabb száma

A tartalomból:

Trapi történet, Tengelici farsang, Jó hírek, Önkéntesek tréningje harmadik alkalommal, TACKERS sítábor, Szülők-szülőknek, Húsvéti ünnepkör, Húsvéti dekorációk, Luka Timi rovata, Versek, Új életek, Luca receptje, Nyári tábor

Tackers kalandtábor 2019.

2006 óta küldünk szervátültetett gyerekeket a svájci Alpokban fekvő Anzère síparadicsomba, hogy a Liz Schick (májtranszplantált) által 2000-ben megálmodott nemzetközi kalandtáborban megismerjék a téli sport örömeit. Idén két vesetranszplantált lány, Lili és Emi, egy szívtranszplantált fiú, Zétény és egy májtranszplantált fiú, Zoli utazhattak Virág kíséretében. Virág is vesetranszplantált, kétszer gyerekként volt részese a TACKERS-élménynek, és most már harmadik alkalommal TACKERS-önkéntes. A gyerekek „pótanyuja”, tolmácsa és nővére és barátnője, valamint a fotók készítője.

Képek a galériában >>

Elindult csapatunk a TACKERS kalandtáborba

Elindult a svájci Anzère városkában rendezett TACKERS (Transzplantált Gyerekek Kalandtábora) programra a kis magyar csapat. Két vesetranszplantált lány, és két fiú – egy máj- és egy szívtranszplantált – vesz részt az idei programon. Vezetőjük, pótanyukájuk, tolmácsuk Virág, aki szintén vesetranszplantált., és már harmadszor visz csoportot. Előtte kétszer gyerekként volt résztvevő a táborban.
Köszönjük a sok 5000-100.000 Ft-ig terjedő adományt magánszemélyektől és cégektől, akiknek köszönhetően összejött az utazáshoz szükséges 800.000 Ft! 

Farsang Tengelicen

Szervátültetett gyerekek és családjuk számára 12. alkalommal rendeztünk Tengelicen farsangot. A nyitónapon a B-Cool Dance Team SE versenyzői mutatták be lélegzetelállító tudásukat. A szombati program: akadályverseny a gyerekeknek, orvos-szülő fórum és délután szekszárdi borkóstoló a felnőtteknek, este farsangi felvonulás, vasárnap délelőtt wellness és ebédre grill büfé mindenkinek.

Fotók a galériában >>

MI mindannyian a Földön élünk – rajzpályázat

A Japán Quality Assurance Organization által kiírt nemzetközi rajzverseny NEMZETKÖZI SZEKCIÓ ELSŐ HELYEZETTJE-i között köszöntötte és gratulált ZAHORAY KATA (12 éves, 11 éve édesanyja májszegmentjével él) szentendrei tanulónak, aki tíz éve minden programunkon ott van, de ezt a tehetségét eddig nem ismertük… 😔
Az évente megrendezésre kerülő versenyre nagyon sok országból pályáznak. 2018-ban már 19. alkalommal rendezték meg a versenyt. Ebben az évben 96 országból és régióból közel húszezer alkotás érkezett. 
Gratulálunk Kata! Büszkék vagyunk rád!

Önkéntes tréning

Január első hétvégéjén az alapítvány állandó önkénteseinek fele Visegrádon vett részt egy izgalmas és kimerítő tréningen, mely minden résztvevő szerint rendkívül jól sikerült. Köszönet érte Kákonyi Anett coachnak, aki már második alkalommal tartott számunkra önzetlenül, szeretetből tréninget. Köszönet minden résztvevőnek, akik lelkesek, aktívak, kreatívak, őszinték voltak. A hétvége kulcsszavai a résztvevőktől: MEGÚJULÁS, MÉLY, ENERGIA, VÁLTOZÁS, TEKINTET, ODAFIGYELÉS, TANULSÁGOS, KREATÍV, FIATALSÁG, KÍVÁNCSISÁG, REVOLÚCIÓ, ELŐREMUTATÓ, NYITÁS

Alsónémedi jótékonysági bál

December elhozta tizennegyedszer is a Transzplantációs Alapítvány javára rendezett jótékonysági bált Alsónémedibe. Az 580.000 Ft bevétel minden eddigi csúcsot megdöntött! Köszönet érte Lovas Judit májtranszplantált „gyerekünknek” és családjának, a Betyár Étteremnek, a Varga Band Zenekarnak és Alsónémedi minden lakosának, aki eljött, tombolát hozott és vett! Fantasztikus emberek!…és hogy tudnak mulatni!

Megjelent a Csudamadár újság

Megjelent a Csudamadár legújabb száma!

A tartalomból:

Trapi történet , Őszi családi hétvége, Luka Timi rovata, Jó hírek, Frankfurtban jártam, Szervátültetett túrázók, XII. Szervdonációs és Transzplantációs Európa- és Világnap, Szülők- szülőknek rovat, Karácsonyi Szokások a nagyvilágban, Mesék-  versek, Új Életek, Recept, Farsang Tengelicen

Olvasható az oldalunkon >>

 

 

CSAK NŐ SZÜLHET GYERMEKET, DE BÁRKI AJÁNDÉKOZHAT ÉLETET!

Transzplantációs Fórum 36. alkalommal vesebetegek és hozzátartozóik részére, ezúttal a győri Famulus Hotelban. Szombathelyről, Sopronból, Ajkáról, Veszprémből, Székesfehérvárról és természetesen Győrből jöttek a betegek és családtagjaik, barátaik, hogy meghallgassák a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója, Prof. Dr. Máthé Zoltán előadását a szervátültetés történetéről, a hazai transzplantáció helyzetéről és magáról a műtétről; a donor vese eltávolításáról, beültetéséről. A második előadó a klinika nephrológusa, a nephrológiai ambulancia vezetője, Dr. Remport Ádám docens volt. Előadását szintén nagy érdeklődéssel hallgatták a donor kivizsgálásáról, a szervadományozás alkalmassági és törvényi feltételeiről. Majd befejezésül három élődonoros pár – élettársak, házastársak, testvérek – történetét hallgatták meg a résztvevők.
A jelenlévőknek nemcsak a száma volt magas (120 fő), hanem az érdeklődésük, aktivitásuk is kiemelkedő volt! Ilyen alkalmakkor érezzük azt, hogy értelme volt munkánknak, a fórum szervezésének.
Köszönjük az EMMI és az Astellas Pharma Kft. támogatását, és a dialízis szolgáltatók beteg-szervezését, valamint a betegek szállítását.

Képek a galériában >>

Szervdonációs és Transzplantációs Európa- és Világnap tizenkettedszer

Délelőtt a MOM Sportközpontban olimpikonok, világbajnokok, szervátültetésben résztvevő- és a szervátültetetteket gondozó orvosok, szervátültetett sportolók és testvéreik alkottak 8 váltót. Az esemény védnöke és díjátadója Dr. Matusovits Andrea, az Országos Vérellátó Szolgálat megbízott főigazgatója volt.

Bicskei Bertalan egykori nagykövetünk emlékére Bicskei kupának keresztelt barátságos körmérkőzést játszott három csapat: A Trapik (transzplantáltak), a fantasztikus klasszis MLSZ (főleg Fradi) játékosok és az OVSZ csapata. Díjátadó Bicskei Bertalan özvegye, Anikó volt.

A délutáni Pro Vita díjátadó ünnepség főszereplői, az élő donorok, akik szerettüknek ajándékozták egyik veséjüket, vagy májuk egy darabját. Az elmúlt évben 52 ilyen önfeláldozó ember volt Magyarországon, közülük 35-en jelentek meg családjukkal az ünnepségen. „Az élet mentésében tanúsított példamutató magatartásért” járó erkölcsi elismerést az Emberi Erőforrások miniszterének képviseletében Dr. Gondos Miklós, az ÁEEK Főigazgatója adta át.

2008 óta a Transzplantációs Alapítvány ezen a napon Szent Kozma és Damján díjjal tüntet ki olyan személyt, aki különlegesen sokat tett a szervátültetés érdekében. Idén Dr. Szőnyi László gyermekgyógyász, egyetemi docens kapta a díjat, aki több mint 20 éve megszervezte – és azóta is így működik – a gyógyíthatatlan májbeteg csecsemők transzplantációját Németországban. A díjat az alapítvány kuratóriumi elnöke, Szalamanov Zsuzsa adta át, és három olyan gyermek/fiatal köszöntötte Szőnyi doktort, akik 10, 15 és 20 évvel ezelőtt az ő segítségével válhattak egészségessé.

A nap végén nemcsak szervátültetettek, hanem élő donorok, halott donorok hozzátartozói és a szervátültetéssel egyetértő, azt támogató emberek több százan jöttek el a donorok emlékére szervezett hagyományos fáklyás sétára a Mezőgazdasági Múzeumtól a Hősök terére. 

Képek a galériában

Délelőtti sportprogram >>

Délutáni díjátadás és gálaműsor >>

Fáklyás felvonulás >>

 

Őszi családi hétvége 2018 – Kékestető

Szokásos őszi családi hétvégénket immár harmadszor a Mátrában, a parádfürdői Erzsébet Park Hotelban rendeztük. Errefelé annyi a csodálatos kirándulási lehetőség, látnivaló, hogy valószínűleg még jövőre is ide jövünk! Szombaton a csapat egy kisebb része a Kékest mászta meg (30 fő) Papp Zoltán túravezetővel, a nagyobb része (110 fő) a Kisnánai várat látogatta meg Béres Magdi vezetésével, aki már harmadik alkalommal kalauzolja csapatunkat a Mátra legérdekesebb látnivalóihoz. A kisnánai várban 3D filmvetítés mutatta be a vár történetét és a Nánai-Sólymos Vitézek szervezésében zoknicsatát vívtak a „török” és „magyar” csapatok, majd boszorkány-vetélkedőn vett részt néhány bátor hölgy, leányzó. Ebédre kiváló pizzát hoztak a kisnánai PizzaFalóból, amit a vár mellett felállított sátorban ettünk meg, illetve a sok-sok doboz maradékot elvittük, így a késő éjszakáig fennmaradó mulatózók is abból eszegethettek. Vasárnap a Sástói Oxygén Adrenalin Parkban bobozhattak és egyéb bátorságpróbákon vehettek részt a gyerekek. (függőhídon végigmenni, sőt voltak, akik a bungee jumpingot is kipróbálták!)

Képek a galériában

Galéria>>

 

Jugendteam alapítás Frankfurtban

Tavasszal meghívást kaptunk a német KIO (Kinderhilfe Organtransplantation) szervezettől, miszerint szeretnének 18-26 éves szervátültetettekből egy junior csoportot alapítani, és szívesen fogadnának közülünk is fiatalt, aki az itteni tapasztalataival segíteni tudná az ottani alakulást és ő maga is új tapasztalatokat szerezhetne. A cél a médiumokkal való jobb kapcsolat elősegítése. Gyurkó Alexandra (22 éves, 21 éve él édesanyja májszegmentjével) képviselte alapítványunkat az alakuló rendezvényen. 

Csudamadár újra megjelent!

Megjelent a Csudamadár legújabb száma!

A tartalomból:

Trapi történetek – Barni és Dani története, Mi is nyaralunk – új táborozók, új önkéntesek, GyerekNapoztunk, Luka Timi rovata, Trappancsok az Európa Játékon, Útikalauz kicsit másképp, Jó hírek, Szülök szülőknek – Berczeli Ildikó rovata,  …és már megint Bence!, Új Életek, Luca receptje, Őszi hétvége Parádon

Olvasható az oldalunkon >>

 

 

 

GyerekNapozás ismét

Ismét GyerekNapoztunk, ezúttal közel százan! Köszönjük a Mogyoródi Aquaréna vezetésének a sokadszori szíves vendéglátását!

Az ott készült képek itt tekinthetőek meg >> 

Mi is Nyaralunk 2018

A szervre váró és szervátültetett gyerekek 15. élményterápiás rehabilitációs tábora június 24-én kezdődött Balatonszemesen, az OTP Hotelben. A tábor jellegzetessége, hogy a gyerekeket testvéreik és szüleik is elkísérik, és ember legyen a talpán, aki meg tudja különböztetni a szervátültetett gyereket az egészséges testvérektől.
A program 25-én a balatonfűzfői Bob és Kalandpálya megszállásával indult. Ezúttal is ugyanolyan sikere volt a programnak, mint 2007 óta mindig…
Köszönet a Magyar Honvédségnek, akik autóbuszt biztosítottak a gyerekek és az önkéntesek szállítására, a Balatoni Bob és a Serpa Kalandpark üzemeltetőinek, akik ezúttal is, mint mindig ingyen biztosították a programot a gyerekeknek! Köszönjük Mészáros Laurának és Bényei Ferencnek a gyerekek legimádottabb programjának megszervezését, a sok-sok marcona kinézetű, ámde nagyon kedves, vajszívű motorosok beszervezését a MI IS NYARALUNK táborba.
Külön köszönet Laurának a remek fotókért!

Galéria >>

Jótékonysági kortárs művészeti aukció

 2018 május 24-én 18 órakor az SCH-Galériában (Bp. VI. ker. Bajcsy-Zsilinszky u. 37) Jótékonysági kortárs művészeti aukció a MI IS NYARALUNK tábor javára. A képek már 14-től megtekinthetők a Galériában, illetve vételi ajánlatot is tehet az axioart.com oldalán.  

A katalógus itt az oldalon is megtekinthető

 

 

Sylvester János református Gimnázium Egészségnapja

Áprilisban a Sylvester János Református Gimnázium Egészségnapjára kaptunk meghívást a szervdonáció-transzplantáció témakörben tartandó előadásra. Hatalmas érdeklődés volt a téma iránt, megtelt az iskola aulája. Az interaktív előadás valóban interaktív volt, rengeteg kérdés hangzott el a gyerekektől, de a tanároktól is.

Képek a galériában >>

 

 

 

Csipkebogyó erdei tábor

8 gyerek (öt szervátültetett, egy májra váró, két testvér) 7 felnőttel két csodás napot töltött a Vértesben pelék nyomában, fákon kihelyezett fészekrakó dobozok megtekintésével, erdei séta során a gyógynövények megismerésével, saját készítésű csalánszörp és többféle gyógynövényből készült tea kóstolásával, madárlessel, éjszakai csillagvizsgálattal, holdnézéssel távcsövön. Meseszép helyen, csodás időben, végtelenül kedves emberek ügyködtek azon, hogy minél tartalmasabb, szebb legyen ez a két nap. Köszönjük a Családsegítő Alapítvány és a Csipkebogyó Erdei Tábor – Erdőmentők Alapítvány Tábora meghívását! 

Képek a galériában >>

Bakonybéli kirándulás

7 család tölthette a május 1-i hosszú hétvégét Bakonybélen csodálatos időben és remek programokkal. (tábortűz, Pannoncsillagda, kirándulás a vadregényes Fehér-kő árokban, a Szent Gellért szoborhoz és a Kálvária stációkhoz, Pápán strandolás, trófea és kőzet kiállítás, stb.)
Köszönet mindezért a bakonyszücsi Daganatos Betegek Rehabilitációs Lelki Otthonának!

Képek a galériában >>

Transzplantációs Fórum – Nyíregyháza – 2018. április 29.

CSAK NŐ SZÜLHET GYERMEKET, DE BÁRKI AJÁNDÉKOZHAT ÉLETET – mottóval 2010 óta több mint 30 fórumot tartottunk, több mint 3000 embernek. Áprilisban Vecsésen, Szegeden és Nyíregyháza-Sóstón összesen 300 résztvevő (vesebetegek és hozzátartozóik) hallgatták érdeklődéssel a sebész- és nephrológus szakorvosok előadásait, valamit az élődonoros transzplantációban részt vett párok történeteit. Utána záporoztak a kérdések és a válaszok sem maradtak el. Köszönjük az EMMI Egészségpolitikáért Felelős Államtitkárságának a program folyamatos támogatását.

Képek a galériában  >>

Fájdalommal búcsúzunk!

Az áprilisi jótékonysági vacsora-színházi Svejk előadást le kellett mondanunk a Svejket alakító Tóth Zoltán súlyos betegsége miatt. Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Tóth Zoltán barátunkat tegnap, április 27-én elvesztettük. Szívünkben örökké élni fog!

Transzplantációs fórum – Szeged – 2018. április 22.

” Csak nő szülhet gyermeket, de bárki ajándékozhat életet „

„Az idei második transzplantációs fórumot Szegeden tartottuk, ahol 2013-ban jártunk utoljára a csekély érdeklődés miatt. Most kétszer annyian voltak, mint akkor, de bevalljuk, több résztvevőre számítottunk! Prof. Dr. Lázár György, Dr. Szederkényi Edit, Dr. Hódi Zoltán sebészek és Dr. Borda Bernadett sebész nephrológus előadása, valamint az élődonoros párok szuggesztív személyisége és története mély benyomást tett a résztvevőkre. Elmondhatjuk, hogy nem egy embert győztek meg arról, hogy adjanak, illetve elfogadjanak…

Az egyik résztvevő házaspár levele:

„Köszönjük a lehetőséget, hogy részt vehettünk az Önök által Szegeden megrendezett fórumon. Sok új és hasznos információt tudtunk meg az élődonoros transzplantációval kapcsolatban. Az ott elhangzottakból átfogó képet kaptunk mindenről. Külön kiemelném, hogy számunkra nagy pozitív gesztus volt az orvosi team jelenléte is. Most már mind a ketten reális lehetőségnek látjuk az élődonoros transzplantációt.
Munkájukhoz további sok sikert kívánunk!”

Köszönjük az EMMI támogatását és Horváth Kriszti fotóit!

Képek a galériában << 

Transzplantációs Fórum – Vecsés – 2018.április 15.

” Csak nő szülhet gyermeket, de bárki ajándékozhat életet „

2010 óta szervezünk transzplantációs fórumot vesebetegek és hozzátartozóik számára. Az idei első fórumnak ismét, immár tizedikvalkalommal a vecsési Aerport Hotel Budapest adott otthont április 15-én, vasárnap. A hatalmas létszám itt már megszokott, a dialízis szolgáltatók kitűnően szervezik a betegeket, orvosokat, nővéreket és az ő szállításukat. Hatvanból, Tatabányáról, Dunaújvárosból, Kistarcsáról, a SE I. sz. Belklinikáról, a Péterfy S. utcai dialízis állomásról, a Margit kórházból és a Honvéd kórházból jöttek a résztvevők. Sok ismerős arcot láttunk, de a többség most először vett részt fórumon. Ez a társaság most rendkívül érdeklődő volt, számtalan kérdést tettek fel mind Dr. Piros László sebésznek, mind Dr. Remport Ádám nephrológusnak (SE Transzplantációs és Sebészeti Klinikáról), és mindketten kimerítő választ adtak a kérdésekre. A három élődonoros párnak – Nagy Attila és kislánya Nagy Lili, Polacsek Julcsi és nagylánya Jankovics Julianna, valamint Balazatics Zsuzsanna és párja Czeglédi József – külön köszönet, mert a történetüket mindnyájan oly hitelesen és meghatóan mesélték el, hogy csupa könnyező szemet láttunk a végén. Több, mint tízen jelezték a fórum befejeztével, hogy donorok szeretnének lenni! Köszönjük az EMMI támogatását! Köszönjük Horváth Krisztinek a kiváló fotókat.

Képek a galériában >>

Újabb rendezvény!

A Kétfarkú Kutya Párt nagyvonalú és zseniális ötletének köszönhetően – miszerint a választási kampányra kapott pénzüket hasznos jótékonysági célokra költik – április 14-én, szombaton 27 szervátültetett gyerek és testvéreik, valamint 15 szülő ismerhette meg a CSODÁK PALOTÁJA csodáit. Mégegyszer ennyien juthatnak ehhez a fantasztikus élményhez, ha jelentkeznek az alapítvány e-mail címén: transalap@acenet.hu

Megjelent a Csudamadár idei első száma

A lap legfrissebb száma már olvasható honlapunkon.

A tartalomból: Trapi történet-Szabi története, Tengelic-Tizedszer, Nicholas kupa, Megtanultam síelni, Luka Timi rovata, Útikalauz Transzplantáltaknak V. , Jó hírek, Bőrápoló tanácsok tiniknek, Szülők rovata-Berczeli Ildikó, Irodalom-Versek, mese a tavaszról, Új Életek, Luca receptje. 

Csudamadár 2018.ápr.

Újabb színházi előadás
 

Második alkalommal támogatja a Transzplantációs Alapítványt Tóth Zoltán színművész és kollégái a Svejk, vacsorázunk vendéglőjátékkal. Első alkalommal az előadást múlt évben befogadó Pinceszínházban, ahol a nézők/támogatók megtöltötték a termet, és szenzációs előadásban volt részük.Ezúttal Debrecen város lakói részesülnek abban a lehetőségben, hogy egy ízletes vacsora mellett láthassanak egy kitűnő előadást és ezzel hozzájáruljanak a szervre váró- és szervátültetett gyerekek nyári balatoni táborához.

JEGYEK ELŐVÉTELBEN VÁSÁROLHATÓK: a Viktória Étteremben és az Elit Ékszerüzletben (Debrecen Vásáry István u. 7.) nyitvatartási időben 5000.ft-os áron (tartalmazza a vacsorát és a színházi estet)

INFORMÁCIÓ: transalap@acenet, 0630/2221941 telefonon

Farsang-Tengelic-2018.

Tizedik alkalommal farsangoltunk Tengelicen, a Hotel Orchideában. Közel százhúszan vettek részt a rendezvényen, szervátültetett gyermekek, testvéreik, szüleik és kezelőorvosaik. A B-Cool Dance Team S.E. versenyzői fantasztikus akrobatikus rock and roll bemutatóval nyitották meg péntek este a programot. Szombaton délelőtt a gyerekeknek csapatverseny, a felnőtteknek orvos-szülő fórum volt a “változatosság kedvéért”. A szekszárdi fakultatív borkóstoló sem maradhatott el az esti farsang előtt. Nagyon sok ötletes jelmezt láthattunk felvonulni, de a legnagyobb sikert a “családi” jelmezek aratták, amiből évről évre egyre több van. “Igazi” esküvőt anyakönyvvezetővel, pappal, vőféllyel is láthattunk, sőt a lakodalmas játék sem hiányzott az előadásból. Egy szó mint száz, nagyon jól érezte magát mindenki!

Galéria 1 – dr. Grózli Csaba képei  >>

Galéria 2- Jakab Ivett képei >>

Galéria 3 – Turanecz Anikó képei >>

Galéria 4 – Tárnoki Virág képei >>

 

TACKERS helyett NICHOLAS KUPA – 2018.

 

A Szervátültetettek Téli Világjátékának megrendezésére kétévente kerül sor, váltott évben a nyári világjátékkal. Hazánkat is eredményesen képviselik sportolóink a Téli Világjátékon csakúgy, mint a nyárin.
A Téli Világjátékkal párhuzamosan 2004 óta megrendezik a NICHOLAS Kupát, Nicholas Green emlékére. Ezen olyan szervátültetett gyermekek vehetnek részt, akik még soha életükben nem síeltek, és garantáltan a hét végére gyönyörűen lesíelnek a számukra kitűzött pályán. A teljes sífelszerelést – a ruhától a sílécig és cipőig -, valamint a kitűnő oktatókat a rendezők biztosítják. 2018. január 6-13.-ig a svájci Alpokban fekvő Anzère városkában – ahol 2000. óta évente megrendezik a TACKERS tábort – második alkalommal lesz Világjáték és NICHOLAS Kupa. Alapítványunk egy 13 éves, vesetranszplantált fiú– Móricz Barnabás –  és egy 11 éves májtranszplantált fiú – Bede Balázs – részvételét biztosítja.
Nicholas Green történetét közöljük, itt olvashatják  (forrás: Reader’s Digest)

Képek a galériában >>

Megjelent a Csudamadár legújabb száma

A lap legfrissebb száma már olvasható honlapunkon.

A tartalomból: Trapi történet, Őszi családi hétvége, Nicholas kupa, Én is önkéntes voltam a Vizes Világbajnokságon, LUKA Timi rovata, Okos légy!, A karácsony illata, Jó hírek, Útikalauz Transzplantáltaknak IV, Szülők-szülőknek, Törvénytár , Szervdonációs és Transzplantációs Világnap, Téli mese, Irodalom, Új életek, Luca receptje

Csudamadár 2017.dec.

2017. 12.03. Mézeskalács illatú délután

Hogy is telhetett volna varázslatosabban advent első vasárnapja, mint amilyen ez a mai nap volt. Hóesés – szerencsére csak jelképesen, a hangulat kedvéért, nehogy valaki emiatt ne induljon útnak -, gyönyörű háromszintes cukrászda hatalmas konyhájában izgatott gyerekek zsivaja, és karácsonyi finomságok alapanyagai fogadtak minket. No meg bonbon kóstolás, csak a bemelegítés kedvéért. Hajdu Zoltán cukrászmester irányításával 19 gyerkőc gyúrta, szaggatta a mézes tésztát, sodorta a bejglit, díszítette a mézeskalácsokat, formázta a bonbonokat. Izgi volt a szaloncukor csomagolása is. Eközben szédítő illatok szálltak, nem is bírtuk ki kóstolás nélkül. Amikor a gyerkőcök már jó maszatosak lettek, és megunták a dolgot, elvonultak a cukrászdában lévő Játszóházba, végre a felnőttek is kibontakozhattak. Eddig ők csacsogtak, kávéztak, sütiztek. A nap végén nemcsak a rengeteg finomságot vihettük haza, hanem a legfontosabbat, az együtt eltöltött idő csodáját is. Szép volt így kezdeni az adventet… Köszönet mindazoknak, akik ehhez az eseményhez hozzájárultak: Horváth Cukrászda (Budapest IV. kerület, Petőfi u. 35.) Ken Carpathia Kft., Szerencsi Bonbon Kft. Hajdu Zoltán és családja, Barják Krisztina (önkéntes segítő), Dobi Etelka (ötlet)

Képek a galériában >>

Önkéntes – hétvége

Az alapítvány 17 önkéntes segítője a Hotel Visegrádban töltötte a november 17-i estét és a 18-i napot. Az esti program társasjátékozásból- a szombat délelőtt csapatépítő tréningből állt. Köszönjük Kákonyi Anettnek a pro bono coachingot! Az ebéd utáni komoly munka, a MI IS NYARALUNK tábor tervezési, szervezési megbeszélése ezek után már úgy ment, mint kés a vajban.

Köszönjük a Daganatos Betegek Lelki Rehabilitációs Otthona támogatását!

 

A POKOLI PUNCS-PANCS

Köszönjük a Pinceszínház vezetésének, hogy meghívást kaptak a szervátültetett és szervre váró gyerekek erre a vasárnap délutáni kiváló előadásra! Köszönjük Soós Péternek, a színház művészeti vezetőjének, valamint Tóth Zoltán színművész barátunknak és a darab szereplőinek a gyerekek kedves fogadtatását!

 

EPIS 2017

EPIS 2017 – Európai Beteg Innovációs Találkozó

keretében megrendezésre kerülő nemzetközi betegszervezeti találkozóra és munkaértekezletre invitálta alapítványunkat a NOVARTIS Hungária Kft.

NEMZETKÖZI KIHÍVÁS: A betegek véleményének elfogadásával szembeni ellenállás leküzdése az innovációban.                                                                                                                   

A második alkalommal megrendezésre kerülő Európai Beteg Innovációs Találkozó programja – amely a vezető betegszervezetekből álló Operatív bizottsággal együtt került kidolgozásra – arra a kulcsfontosságú kérdésre akar választ kapni, hogy hogyan lehetne jobban érvényesíteni a betegek véleményét, szempontjaikat a gyógyszerinnováció életciklusában és a mindennapokban.

Alapítványunkat Jakab Ivett képviselte az előkészítő munkában, és az október 17-i konferencián Szalamanov Zsuzsával együttesen vettek részt.

Érdekes és fárasztó nap volt, sok tanulsággal. Köszönjük a NOVARTIS Hungária Kft.-nek, hogy alapítványunkat beválasztotta azon néhány civilszervezet körébe, akik részt vehetett ezen a speciális, interaktív konferencián.

Állatkerti séta a csodás őszi nyárban

Köszönjük a Fővárosi Állatkert vezetésének ezt a szép vasárnapi programot a szervre váró- és szervátültetett gyerekek, testvéreik és szüleik nevében. 85-en jöttünk össze, közöttük közel húszan olyanok, akik még eddig semmilyen alapítványi programon nem vettek részt. Örültünk Nektek! …és reméljük, máskor is velünk tartotok!

 

Képek a galériában <<

Transzplantációs Fórum – Győr – 2017. október 8.

” Csak nő szülhet gyermeket, de bárki ajándékozhat életet „

Transzplantációs fórum 32. alkalommal vesebetegek és hozzátartozók részére, ezúttal a győri Famulus Hotelban.
Szombathelyről, Sopronból, Ajkáról, Veszprémből és természetesen Győrből jöttek a betegek és családtagjaik, barátaik, hogy meghallgassák Dr. Máthé Zoltán professzor úr előadását a szervátültetésről és a donor vese eltávolításáról, beültetéséről, valamint Dr. Remport Ádám docens úr előadását az élő donor kivizsgálásáról, a szervadományozás alkalmassági és törvényi feltételeiről. Élődonoros párok – élettársak, barátok, édesanya és lánya, és egy genetikailag sokszorosan érintett család – történetét hallhatták a résztvevők.
Köszönjük az EMMI támogatását, és a dialízis szolgáltatóknak szervező munkájukat, valamint a betegek szállítását.

Képek a galériában <<

Szervdonációs és Transzplantációs Világnap fáklyás felvonulása

A Szervdonációs és Transzplantációs Világnap záró programja minden évben az emlékezők fáklyás sétája a Hősök terére. Múlt évben ST.MARTIN csodálatos szakszofon játéka, idén pedig a Ballooning4YOU egy hatalmas szívalakú hőlégballonja várta az odaérkezőket. A több száz fáklyás emlékező – soha ennyien még nem voltak! – és a „lángoló” szív igazi melegséggel, szeretettel töltötte meg a teret.

 

 

Képek az egész napos rendezvényről : Délelőtti sportprogram | Délutáni díjátadás és gálaműsor | Fáklyás felvonulás

Őszi Családi Hétvége

Hagyományos őszi családi hétvégénket idén ismét a Mátrában, a parádfürdői Erzsébet Park Hotelben rendeztük meg. A jelentkezők eredetileg 140-en voltak, de a szokásos őszi megbetegedéseknek köszönhetően végül 123-an voltunk. Szív-, vese-, máj-, vese+májátültetett gyerekek, testvéreik, szüleik és orvosaik élvezhették a gyönyörű őszi tájat, a fantasztikus wellness szálloda szolgáltatásait és a remek túrát, melyet két túravezető, két nehézségi fokú útra tervezett és vezetett. A nagy túrát 36-an, a kisebbet 87-en teljesítették. Nagy élmény volt a Galya-kilátóból a panoráma, Mátraszentimrén az Ásványmúzeum és az Egri Vár.

Köszönjük az Astellas Pharma Kft. támogatását!

Galéria >>

Világnapi fáklyás felvonulás

A Szervdonációs és Transzplantációs Világnapot idén is a Vajdahunyadvár – Magyar Mezőgazdasági Múzeum elől induló és a Hősök teréig vezető, figyelemfelkeltő fáklyás felvonulás zárja. Szervátültetettek, szervre várók, donorok, orvosok, szimpatizánsok a Hősök terén egyperces néma csenddel emlékezzünk azokra, akik a szervátültetésnek köszönhetik életüket, és azokra, akik nem kaphattak időben szervet… Fáklyát a Múzeum előtt gyülekezők kapnak. Az esemény 19 órakor kezdődik.

//transalap.hu/wp-content/uploads/2017/09/Plakát-2017.jpg

 

 

Megjelent a csudamadár legújabb száma

 A lap legfrissebb száma már olvasható honlapunkon.

A tartalomból:  Trapi történet, Éles Olivér, Trappancsok a Szervátültetettek Világjátékán, Magyarország jó tanulója – jó sportolója, Tüdőtranszplantáltak a Kilimanjarón, Mi is Nyaralunk – tábori beszámolók, Új Trappancsok

Csudamadár 2017. aug.

 

Mi is nyaralunk – Balatonszemes – 2017.

Idén tizennegyedik alkalommal rendeztük meg a szervre váró- és szervátültetett gyermekek táborát augusztus 5-12. között Balatonszemesen, az OTP Hotelben. A táborban az egészséges testvérek és szülök is kezdettől fogva részt vesznek, így idén már több, mint kétszázan élvezték a tökéletes időt és programokat. 

 

A táborban rengeteg fénykép készült, megtekinthetőek a galériánkban.

<< Beszámolók

<< Galéria 1

<< Galéria 2

<< Galéria 3

Ismét a Mogyoródi Aquaparkban GyerekNapoztunk

 

Nem hiába vagyunk szervátültetettek és szervátültetett gyerekek szülei…, az optimizmus bennünk van! Június 26-ára másodfokú hőségriasztás volt az előrejelzés, ezért nem is a szokásos tíz órai találkozót hirdettünk meg, hanem kilencre trombitáltuk össze a csapatot. Reggel folyamatosan csöngött a telefon, hogy ugye nem marad el??? Hát persze, hogy nem! Ez nem is lehet kérdés! Mindenki eljött – Debrecenből, Hajdúnánásról, Miskolcról, Ceglédről… az ország minden csücskéből. Volt, aki jelezte, hogy késik, mert vizsgázik, vagy dugóba kerültek, de tízre mindenki befutott. A frissen sült húsz kilópogácsa is. Szinte csak mi voltunk a hatalmas víziparkban nagyjából délig. A gyerekek és a legtöbb szülő is a felhős ég és szemerkélő eső dacára rögtön levetkőzött, és élvezettel pacsáltak a gyerekmedencében, többen a mellette lévő hatalmas, napágyakkal és nap/esernyőkkel bőségesen ellátott füves területen jókat beszélgettünk, majd tizenegykor elkezdett sütni a nap, és tizenkettőre már igazi kánikula lett. Hatvanhatan élveztük ezúttal a Mogyoródi Aquaréna vendéglátását, és idén is szenzációsan éreztük magunkat.

Köszönjük a Mogyoródi Aquaréna  vendéglátását! 

Képek  a galériában >>

„Különleges gyereknap: transzplantált gyerekek a felhők felett”

A MOL-csoport PB Osztálya az Új Európa Alapítvánnyal és a Ballooning 4 You csapatával együttműködve gyermeknap alkalmából a Transzplantációs Alapítvány 10 szervátültetett gyermekének szerzett egy igazán felejthetetlen élményt. A gyerekeket az Alapítvány kuratóriumi elnöke, Szalamanov Zsuzsa és két kurátora: Börcsök Enikő színművésznő, valamint Fellner Márta kísérte el az izgalmas expedícióra.
Indulás 16 órakor a MOL székháza elől, sok-sok autóval és a PB Osztály dolgozóival a Berceli Kastélyhoz, ahol nagyon kedves vendéglátásban volt részünk. Itt vártunk a felszállásra való jelzésig, közben a gyönyörű lovakat is megnézhettük. Aztán irány a mező, ahol végignéztük a ballonok feltöltését, a kosár felállítását, majd beszállás és irány a felhők közé. 1000 m felett szálltunk! Este fél 9-kor szálltunk le, és eztán jött a legizgalmasabb, az igazi kalandtúra. A sötétben – telefonok fényénél – gyalogoltunk több mint 3 km-t, mert az autóknak járhatatlanná vált a múlt heti esőzések következtében az út.
A gyerekek – 9-16 év közötti vese-, máj-, vese + máj- és szívtranszplantáltak – vidáman, a felnőtteket segítve tették meg az éjszakai túrát, egy nyögés, panasz, jajszó nélkül. Csodálatos gyerekeink vannak! Kedves szülők, ez is bizonyítja, hogy a szervátültetett gyerekek teljesen azonos értékűek az egészséges, soha beteg nem volt gyerekkel!
Nagy-nagy köszönet a szervezőknek ezért a feledhetetlen élményért!

Képek a galériában>>

Gyereknapi előzetes a Vígszínházban – 2017.május 27.

Néhány szervátültetett gyerekünk már szombaton ünnepelhette a Gyereknapot a Vígszínházban. Nemcsak az Óz, a csodák csodája előadás megtekintésével, hanem a színházi kulisszák mögé is betekinthettek. Nagy kár, hogy több jelentkező nem volt, mert bizony kétszer ennyien is jöhettek volna…
Köszönjük Börcsök Enikőnek, a Vígszínház vezetésének és társulatának, Faragó Ildikónak és Tóth Zoltánnak! Hatalmas élmény volt a gyerekeknek!

Képek a galériában >>

Svejk! Vacsorázzunk! Jótékonysági est – 2017.május 25.

Hát bizony sajnálhatja, aki ezt kihagyta! Szenzációs előadás, kellemes környezet, csodás pecsenyezsíros kenyér lila hagymával, remek cseh sör…és szuper közönség – ez a Svejk! Vacsorázzunk! jótékonysági színházi est röviden összefoglalva. Az Alapítvány 230.000 Ft-tal és sok új baráttal gazdagodott.
Köszönjük Tóth Zoltán barátunknak, akié az ötlet és a főszerep, de a produkcióban résztvevő minden kollégájának, a Pinceszínház vezetésének és munkatársainak szintén nagy-nagy hálával tartozunk. Köszönet Bényei Bettinek, aki készítette és Debrecenből a pecsenyezsírt szállította, Szendi Jánosnak, aki a sört szállította és a hűtéséről gondoskodott, Gyurkónak Szandinak, aki vizsgaidőszakban eljött kenyeret kenni, és köszönet mindenkinek, aki eljött az előadásra. Azt gondolom, senki nem bánta meg!

Képek a galériában>>

Iskolai oktatás Hatvanban – 2017.május.24.

Együttműködésben a Nemzeti Vese Programmal! A Hatvani Kossuth Lajos Általános Iskola biológia szakos pedagógusa meghívására tartottunk 8. osztályos tanulóknak órát a vesebetegség, a betegség megelőzése, kezelései, valamint a szervdonáció-szervátültetés témakörében. Rendkívül érdeklődő, okos gyerekekkel álltunk szemben, öröm volt nekik órát tartani!

Gratulálunk! – 2017.május.20.

Nagy örömben volt részünk május 20-án! Elsőként a „gyerekeink” közül Judit fejét kötötték be. Judit 23 éve él új májjal. Az első MI IS NYARALUNK táborban, 2004-ben már ott volt szüleivel együtt, és a legelsők között kezdett el sportolni is. Kiváló úszónk 2011-ben befejezte a versenyzést, mert utolérte a szerelem… Ez a szerelem kitartónak bizonyult, és szombaton megpecsételődött Judit sorsa. Gyönyörű menyasszony, gyönyörű esküvő, fantasztikus lagzi…és ráadásul előző nap még a pedagógiai asszisztensi képesítést is megszerezte!
Gratulálunk Judit és sok boldogságot kívánunk! A csodálatos eseményen részt vett az alapítvány kuratóriumi elnöke, egy kurátora, valamint több önkéntes segítő is, akik végigkísérték Judit felcseperedését.

Svejk! Vacsorázzunk! – Jótékonysági színházi est

Tóth Zoltán színművész és kis csapata a Pinceszínház közreműködésével az este teljes bevételét a szervátültetett gyerekek tábora javára felajánlja.
Az előadás kezdetekor sört és Börcsök Enikő színművész által készített pecsenyezsíros kenyeret kap minden résztvevő, hogy vacsorázzon. 🙂
Jegyek az alapítvány E-mail címén: transalap@acenet.hu vagy telefonon: 06 30 242 8558 igényelhetők.

1000 Ft a színház által kibocsátott jegy ára, és ehhez jön az Alapítvány által kibocsátott 2000 Ft értékű támogatási jegy, amelyből min. 1 db, de ízlés és pénztárca, no meg adakozási kedv szerint a 2000 többszöröse is lehetséges.

Transzplantációs Fórum – Vecsés – 2017. április. 23

Április 23-án, vasárnap 32. alkalommal tartottunk Transzplantációs Fórumot, kilencedik alkalommal itt, ahol 2010-ben útjára indítottuk ezt a programot: Vecsésen, az Airport Hotel Budapest konferenciatermében.

Mindig ez a legnépesebb fórum, most is 165 résztvevő írta alá a regisztrációs ívet. Művese kezelt betegek és hozzátartozóik jöttek a tatabányai, dunaújvárosi, salgótarjáni, kistarcsai, hatvani, egri, székesfehérvári, és budapesti kórházak dialízis központjaiból.

Előadóink a szokásnak megfelelően a SE Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója, Dr. Máthé Zoltán sebész, és Dr. Remport Ádám nefrológus volt, valamint az élődonoros párok. Éva, aki régi barátjának, Csabának adott vesét, Napsugár, aki barátnőjének adta veséjét, Balázs, aki dialízisre sem engedte feleségét, hanem nyomban döntött; donor lesz… és lett. Az alapítvány kurátora, Márta, aki 13 évvel ezelőtt adta kisfiának veséjét. Tomi ma már felnőtt és teljes értékű ember. Emese, aki testvérének Ákosnak adta, és Hilda, aki unokatestvérétől kapta a vesét, és elmesélte, hogy három fia is hasonlóképpen a családból kapott felajánlást.

Rengeteg kérdés hangzott el, ilyen élénk, érdeklődő résztvevőknek öröm fórumot szervezni!

Köszönjük az EMMI támogatását, mely nélkül a fórumot nem tudnánk megrendezni, és a dialízis szolgáltatók együttműködését a szervezésben, valamint a betegek és családtagjaik szállításában!

képek a galériában >>

Kanizsai Napok – salgótarjáni iskolai előadás

A salgótarjáni Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája április 10-i Kanizsai Napok rendezvényét a szervdonációról és szervátültetésről szóló előadásunkkal indította. Reméljük, a diákok az egészségügyben maradnak és hasznosítani tudják majd a hallottakat!

Gyerekmentes hétvége – Szülőknek – Visegrád – 2017. április 8-9.

Egy hétvége CSAK szülőknek, gyerek nélkül!
 

Sok nevetés, kevesebb sírás…de az is jól esett a pszichológusokkal, családterapeutával töltött hétvégén. Megint éreztük, milyen nagyszerű egy ilyen nagy családhoz tartozni. A gyereknevelés nem egyszerű dolog. Beteg gyerekkel még tovább szaporodnak a gondok. A szervátültetés után változik a helyzet, de nem lesz könnyebb a gyereknevelés. A hétvégi „játékokkal” sok mindenre választ kaptunk, és házi feladatot … Fantasztikus volt Gallus Edit családterapeuta, Tusor Lilla és Jantek Gyöngyvér pszichológus segítőinknek köszönhetően. 

 

 

Transzplantációs Fórum – Miskolc- 2017. március


 CSAK NŐ SZÜLHET GYERMEKET,DE BÁRKI AJÁNDÉKOZHAT ÉLETET – mottóval 2010 óta több mint 30 fórumot tartottunk, több mint 3000 embernek. Ezúttal egy FMC miskolci, ózdi, szikszói és sátoraljaújhelyi dialízis központok orvosai, nővérei és természetesen a közel 100 beteg és hozzátartozóik jöttek el meghallgatni Dr. Szendrey László nefrológus főorvos és a Debreceni Egyetem ÁOK Sebészeti Intézet Transzplantációs Tanszék docense, Dr. Nemes Balázs sebész előadását, illetve egy 24 éve új vesével élő K. Zsuzsi, és a  háromszorosan transzplantált Zs. Ági sorstársak biztatását. 

Képek a galériában >>

Megjelent a Csudamadár legújabb száma!

Csudamadár 12/1. 2017. márc.A lap legfrissebb száma már olvasható honlapunkon.

A tartalomból:

– Trapi történetek
– Tackers – feledhetetlen hét a svájci Alpokban
– Farsang – Családi Hétvége Tengelicen
– Ti írjátok: versek, könyvajánló
– Új trappancsok

Csudamadár 12/1. 2017. márc.

 

Sikeresen zártuk a II. Jótékonysági Aukciót

Lezajlott a II. Jótékonysági kortárs művészeti aukció a szervátültetett gyerekek MI IS NYARALUNK – rehabilitációs tábor támogatására. Az aukció bevétele 970.000 Ft volt – reméljük, hogy további vásárlásokkal még növelni tudjuk ezt az összeget.

Köszönet a közel 50 művésznek, akik alkotásaikat felajánlották, és mindazoknak, akik vásárlásukkal támogatták a célt. Köszönet az SCH Galériának, ahol a kiállítást berendezték számunkra és az aukciót lebonyolíthattuk, mindezt térítésmentesen. Köszönet a PharmaPress Nyomdának, akik a 100 katalógust ingyen nyomtatták ki gyönyörű kivitelben. Köszönet Kelen Annának, a Virág Judit Galéria szakértőjének, aki az aukciót kedvesen, szakszerűen és térítésmentesen vezette le. Köszönet Szkarossy Zsuzsának, aki az alkotásokat fotózta a katalógushoz. Köszönet a Veritas Gold Kft.-nek, akik az árverés résztvevőinek szomjoltásáról gondoskodtak és az Instrument Party Rent Kft.-nek, akik a résztvevők számára a leülést biztosították a székek ingyenes kölcsönzésével és szállításával.

…és végül, de nem utolsó sorban köszönet Börcsök Enikő színművésznek és párjának, Tóth József festőművésznek, akik a képzőművészeti aukció lehetőségét kitalálták és megteremtették alapítványunk számára.

Képek az aukcióról

Képek a március 20-i sajtótájékoztatóról

Vígszínházi látogatás – 2017.március.20

Köszönjük Börcsök Enikőnek és a Vígszínház teljes társulatának, vezetésének, hogy 3 alkalommal, több mint 30 gyereknek nyújtottak életre szóló élményt. Egyrészt a Pál utcai fiúk kitűnő előadásával, másrészt a színházi kulisszák mögé való betekintéssel varázsolták el a szervátültetett- és szervre váró gyerekeket, valamint egészséges testvéreiket.

Képek a galériában >>

Vese Világnap, 2017. március 9.

Központi rendezvény: Nyíregyháza

Jó ötlet, kitűnő szervezés, példás együttműködés… Köszönet a Nemzeti Vese Program programszervezőjének, Böcskei Virágnak és a Vesebetegek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Egyesületének!

Tovább a cikkhez

II. Jótékonysági kortárs művészeti aukció, 2017. március 24.

Az aukcióra felajánlott képekre vételi ajánlatot lehet már tenni itt:
Az alkotások március 13.-tól megtekinthetők az SCH-Galéria kiállítóterében.
Az árverésből befolyó összeget a szervátültetett- és átültetésre váró gyerekek balatoni élményterápiás rehabilitációs táborára fordítjuk.

Köszönjük! Köszönjük! Köszönjük!

Mindenki nagyon elkeseredett, amikor szeptemberben a MOL Új Európa Alapítvány három héten át folyó, 10 éves jubileumi játékán 26 szavazat hiányában lecsúszott alapítványunk 1 millió Ft nyereményről. Ám a MOL dolgozói kárpótoltak bennünket! (tovább…)

Mi is síelünk, 2017. február 4-11.

2005 óta minden évben részt vesznek magyar szervátültetett gyerekek is a nemzetközi sí táborban, a svájci Alpokban. A TACKERS (Transplant Adventure Camps for Kids = Transzplantált Gyerekek Kalandtábora) programra idén is három gyereket tudtunk küldeni.

Tovább a cikkre

Képek a galériában >>

Farsang, 2017. január 20-22.

Kilencedik alkalommal rendeztünk Tengelicen családi hétvégét farsanggal, szülő-orvos fórummal és ezúttal a befagyott tavon szánkózással, csúszkálással, na meg természetesen wellness programmal.

 

Tovább a cikkre

Képek a galériában

Megjelent a Csudamadár 2016. novemberi száma

Megjelent a Csudamadár legújabb száma!

2016. november

A lap legfrissebb száma már olvasható honlapunkon.

A tartalomból:

– Trapi történetek
– GyerekNapoztunk
– Őszi Családi Hétvége
– Szervdonációs és Transzplantációs Világnap
– Ti írjátok: versek, könyvajánló
– Új trappancsok

Tovább az újsághoz >>

Fáklyás felvonulás a Világnapon – 2016. okt. 8.

Október 8.: Fáklyás felvonulás a Világnapon

A Szervdonáció és Transzplantáció Világnapján hálával emlékezünk azokra, akiknek mi, a szervátültetettek nagy többsége az életünket köszönhetjük… Ők a cadever, azaz halott donorok. Az ő tiszteletükre rendezünk öt éve fáklyás sétát, amely a Széchenyi fürdő előtt lévő Szent István forrástól indul és a Hősök terén egy meglepetés Flashmobbal fejeződik be.
Élő zenei aláfestést nyújt hozzá St. Martin!

Sok száz embert várunk, akinek van fáklyája, hozza magával!

Képek a galériában >>

Transzplantációs Világnap, 2016. okt. 8.

A WHO 2005-ben nyilvánította Világnappá október második szombatját. Ehhez csatlakozva Magyarországon 2007 óta ünnepeljük együtt szervre várók, szervátültetettek, donorok, donor hozzátartozók, orvosok, nővérek a Szervdonáció és a Transzplantáció Világnapját, mely lehetőséget ad arra, hogy a szervátültetett emberek hálájukat és tiszteletüket fejezzék ki a szervdonoroknak és családtagjaiknak, valamint szolidaritásukat a szervátültetésre váró betegek és családtagjaik iránt.

Tovább a beszámolóhoz

Képek a délelőtti sportnapról >>

Képek a délutáni Pro Vita Szt.Kozma és Damján díjátadóról >>

A napot fáklyás felvonulás és flashmob zárta a Hősök terén. Élő zenei aláfestést nyújtott hozzá St. Martin.

 

Astellas családi hétvége

 Csodálatosan sikerült az idei őszi családi hétvégénk. Kifogástalan volt a szálloda, a környék, az idő és a társaság pedig egyszerűen felülmúlhatatlan. Most az egész társaság egyben volt, együtt másztunk, együtt mulattunk…a két új családnak is sikerült azonnal beilleszkednie. 126 fő vett részt az idei programon, ebből 53 gyerek, közülük 28 szervátültetett (7 szív-, 11 vese-, 8 máj-, 2 vese+májtranszplantált). Az önkéntes segítők is vesetranszplantáltak, a családok jelentős részében pedig az egyik szülő a gyermeke szervdonora. Úgy búcsúztunk vasárnap reggel, hogy „jövőre veletek újra itt!”
Köszönjük az ASTELLAS Pharma Kft. támogatását!

Képek a galériában >>

30. Transzplantációs Fórum – Győr, 2016

 

CSAK NŐ SZÜLHET GYERMEKET, DE BÁRKI AJÁNDÉKOZHAT ÉLETET – ezzel a mottóval tartunk 2010 óta fórumot vesebetegek és hozzátartozóik, barátaik számára, hogy mindenki tisztában legyen a transzplantáció – és ezen belül kiemelten az élődonoros transzplantáció – előnyeivel, kockázataival. A Győri fórum mindig nagyon kedvelt a szombathelyi, soproni, veszprémi, ajkai, székesfehérvári és természetesen a győri vesebetegek körében, idén is 126 résztvevő hallhatta Dr. Máthé Zoltán sebész professzor (a SE Transzplantációs és Sebészeti klinika igazgatója) és Dr. Remport Ádám (SE Transzplantációs és Sebészeti klinika) nephrológus docens előadását, és Börcsök Enikő Príma díjas színművésznő, kétszeres vesetranszplantált önkéntes segítőnk szívhez szóló beszédét, valamint az élődonoros párok beszámolóját, történetük vicces és fájdalmas részleteit. Köszönjük az EMMI és az Astellas Pharma támogatását, valamint a Nephrológiai Szolgáltatók együttműködését a betegek szervezésében és szállításában.
Képek a galériában>>

Augusztusi GyerekNapozás – 2016. aug. 25.

Idén is vendégül látta a szervátültetett gyerekeket és családjukat Magyarország legnagyobb élményfürdője. Az eredetileg tervezett hétfői program esőnapja, csütörtök kárpótolt bennünket, gyönyörű idő volt. Pécsről, Jászszentandrásról, Mezőcsátról, Ceglédbercelről és egyéb, nem kis távolságra lévő településekről érkeztek családok, hogy egy pár vidám órát ismét együtt tölthessünk. A 15 kg pogácsa is gond nélkül elfogyott, e nélkül a program már elképzelhetetlen lenne…
Reméljük, jövőre is GyerekNapozhatunk! Köszönjük a Mogyoródi Aquaréna vezetésének!

Képek a galériában>>

Megjelent a Csudamadár 2016. augusztusi száma

 

A lap legfrissebb száma már olvasható honlapunkon – a nyomtatott újságot hamarosan postázzuk!

A tartalomból:

– Trapi történetek
– MI IS NYARALUNK tábor
– Európa Játékok
– Visszatekintés az alapítvány 25 évére
– Ti írjátok: versek, könyvajánló
– Új trappancsok

 

Tovább az újsághoz >>

Sajtótájékoztató

 

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége, az Országos Vérellátó Szolgálat, a Magyar Transzplantációs Társaság és a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért közös sajtótájékoztatót tartott a szervdonációs és szervtranszplantációs adatokról, valamint a magyar szervátültetett sportolók sikeres szerepléséről a IX. Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságán.

 

 

Tovább a sajtótájékoztatóra

Képek a „Mi is nyaralunk” táborból

 

Idén is nyaraltunk a balatonszemesi OTP Hotelben június 25. és július 2. között. Thaler Tamás fotós egy napot velünk töltött a táborban és a MOL Új Európa Alapítvány megbízásából táborunk életét fotózta. Az Új Európa Alapítvány 2007 óta táborunk kiemelt támogatója, és idén, 10 éves jubileumunk alkalmával, ezzel a profi fotósorozattal is kedveskedett nekünk. Köszönjük a Gyermekgyógyító Programnak!

Galéria >>

Jótékonysági aukció-folytatás

Kedves Barátaink, Támogatóink!

Az élő árverés május 31-én sikeresen lezajlott, 1,2 millió Ft bevételünk lett. A művészek szívvel-lélekkel támogatnak bennünket, és nem kérték vissza az el nem kelt műveiket.

Továbbra is várjuk a vételi ajánlatokat a megmaradt alkotásokra a transalap@acenet.hu emailcímen vagy a (06)1 236-0833 telefonszámon.

Közhasznú alapítványunk 25. jubileumi évében segítsetek, hogy még több szervátültetett gyereknek és családjának tudjunk feledhetetlen élményt szerezni programjainkkal!
Köszönjük!

 

Sikeres aukciót zártunk

 

 

Május 31.-én megtörtént a csoda! 40 kortárs művész adományának és sok-sok segítő szándékú embernek köszönhetően sikeresen zártuk első jótékonysági árverésünket. Annyian vettek részt az aukción, hogy szinte be sem fértek az A38 Hajó kiállítóterébe.

Az eredmény 1,2 millió Ft és rengeteg új barát, akik biztosítottak bennünket arról, hogy a jövőben is számíthatunk támogatásukra. A nettó bevétel 16 gyerek részvételét biztosítja a a június 25.-én induló balatonszemesi MI IS NYARALUNK táborban.
Köszönjük EMBEREK!

Képek a galériában

Első jótékonysági aukció

 

 A Transzplantációs Alapítvány kiállítást és jótékonysági aukciót hirdet a „Mi is nyaralunk” tábor javára kortárs képzőművészek felajánlott műalkotásaiból.

Helyszín: A38 hajó kiállítóterme

Kiállításmegnyitó és sajtótájékoztató: 2016. május 30.
11:00 óra
Aukció: 2016. május 31. 17:00 óra

A műtárgyakra május 30-ig az Axioart.com aukciós műkereskedelmi oldalon lehet vételi ajánlatot tenni.

További információ (az aukció menete, aukciós feltételek, stb.)

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Vivicittá 2016.04.16., Margitsziget

 

A Nemzeti Vese Program szervezésében idén is részt vettünk az egyik legnépesebb futóversenyen. Négy – szervátültetett gyereket nevelő – család futott az alapítvány színeiben, hogy megmutassák, A SZERVÁTÜLTETÉS ÉLETET MENT! Az információs sátorban a Nemzeti Vese Program egészségügyi méréseket végzett, a Trappancs Egyesület fiataljai váltófutásban indultak, és gyereksarkot működtettek, a Transzplantációs Alapítvány lufijainak nagy vonzereje volt, lehet hogy ennek köszönhetően a szervátültetésre vonatkozó kérdőíveket is sokan kitöltötték, és kíváncsiak volta arra is, hogy vajon mi a helyes válasz.

Értékes nap volt, gyönyörű idővel. ..és ne feledkezzünk meg a Magyar Szervátültetettek Szövetségének férfi sportolóiról, akik a váltófutásban 180 induló közül a 9. helyen végeztek! Gratulálunk!

Köszönjük a fotókat Maléth Anikónak és Feszt Tímeának! A lufikat köszönjük Ébert Juditnak, azaz a Pécsi Party Lufi Service-nek, a héliumot a Messer Hungarogáz Kft.-nek, és a Nemzeti Vese Programnak köszönjük a szervezést!

 

Transzplantációs Fórum Vecsésen – 2016.04.10.

„CSAK NŐ SZÜLHET GYERMEKET, DE BÁRKI AJÁNDÉKOZHAT ÉLETET” mottóval 2010-ben elindult felvilágosító roadshownk 26. állomásához érkezett. Vecsésen nyolcadik alkalommal szerveztünk fórumot a SE Transzplantációs és Sebészeti Klinika körzetébe tartozó művese állomásokon kezelt, ill. gondozott vesebetegek és barátaik, családtagjaik számára. Ezúttal is nagy volt az érdeklődés, közel 150-en vettek részt. Dr. Máthé Zoltán sebész, a klinika igazgatója és Dr. Remport Ádám nefrológus előadásai, valamint az élődonoros párok beszámolói megint megtették a hatásukat. A fórum elején hárman jelezték, hogy ők már gondolkoznak azon, hogy donorok legyenek, a fórum végén nyolcan emelték fel e kérdésre a kezüket.

Meggyőző volt Attila, a jól megtermett édesapa, aki a 8 éves, 12 kg súlyú kislányának adta veséjét, szintén hatásos volt Balázs, aki nem engedte egy pillanatig sem, hogy feleségét dializálják, azonnal felajánlotta veséjét, és csodálnivaló volt Napsugár, aki gyermekkori barátnőjének ajánlotta veséjét abban a pillanatban, amikor megtudta, hogy szüksége van rá. Napsugár édesanyja is megszólalt és elmondta, milyen büszke lányára.

Köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatását, mert ennek hiányában nem tudnánk a fórumokat megszervezni. Köszönjük a Dialízis Szolgáltató cégek segítségét is, akik a betegek szervezését és szállítását vállalják évek óta. Köszönet azoknak a nővéreknek, akik egyetlen szabadnapjukon elkísérték betegeiket a fórumra!

Képek a galériában >>

Transzplantációs Fórum Nyíregyházán

 

„CSAK NŐ SZÜLHET GYERMEKET, DE BÁRKI AJÁNDÉKOZHAT ÉLETET”

A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért 2016.március 20-án Nyíregyházán, a Hotel Bibicben tartotta az idei év első transzplantációs fórumát.

A 132 résztvevőt Dr. Kárpáti István, a MANET főtitkára és Dr. Szegedi János, a MANET alelnöke köszöntötte, az előadók pedig Dr. Nemes Balázs, a DOTE Transzplantációs Tanszékének vezetője és Dr. P. Szabó Réka, belgyógyász szakorvos voltak. Az előadások után élődonorpárok mesélték el az élményeiket és válaszoltak az érdeklők kérdéseire.

Köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatását, valamint a dialízis szolgáltatók készséges segítségét a szervezésben és a betegek szállításában.

Képek a galériában >>

Megjelent a Csudamadár 2016. márciusi száma

Megjelent a Csudamadár legújabb száma!

A lap legfrissebb száma már olvasható honlapunkon – a nyomtatott újságot hamarosan postázzuk!

 

A tartalomból:

– Trapi történetek
– Farsang Tengelicen
– TACKERS-beszámoló
– Húsvéti készülődés
– Ti írjátok: mesék
– Új trappancsok

Tovább az újsághoz >>

Tizedik alkalommal vettek részt magyar szervátültetett gyerekek TACKERS programon!

Január 23-án elrepültek a TACKERS (Transzplantált Gyerekek Kalandtábora) résztvevői Genfbe, és onnan vonattal utaztak tovább a svájci Alpokban fekvő Anzerebe. Virág (19 éves, vesetranszplantált) a csapatkapitány, ő már kétszer is volt ezt megelőzően TACKERS-gyerek. A csapat tagjai: Viktor (14 éves, májtranszpl.), Ádám (12 éves, májtranszpl.) és Zsófi (16 éves, vesetranszpl.) Egy hét sportolás és szórakozás után január 30.-án érkeztek haza, tele élményekkel, jó színben, boldogan.

Köszönjük a lehetőséget Liz Schicknek, aki maga is májtranszplantált és 2000 óta szervezi a tábort és köszönet minden önkéntesnek, akik a táborban azért dolgoznak, hogy a gyerekeknek minél nagyobb élményt szerezzenek, és emellett egészségesek maradjanak! Köszönet azoknak a támogatóinknak – CRYDET Kft. és PC ARÉNA Kft. -, akik évről évre biztosítják, hogy a részvételi díjat és repülőjegyet ki tudjuk fizetni.

Külön köszönet Szalmási Donátnak, aki még „odaátról” is gondoskodik itt maradt barátairól, társairól. Donát osztálytársai, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium 10/A osztálya Dárdainé Csonka Andrea osztályfőnök szervezésében jótékonysági süteményakciót szervezett. A finomabbnál finomabb süteményekből és egyéb szülői adományokból összegyűlt pénzt felajánlották alapítványunknak, mi pedig úgy döntöttünk, hogy ebből az összegből utaztatunk a svájci Anzerebe (abba a TACKERS táborba, ahol Donát mindig annyira jól érezte magát, hogy azt mondta, szívesen élne ott) egy szintén májátültetett fiút. Ez Donát ajándéka…

Képek a galériában >>

Farsang Tengelicen

Nyolcadik alkalommal farsangoltunk a szervátültetett és átültetésre váró gyerekekkel, egészséges testvéreikkel és szüleikkel, valamint a gyerekeket kezelő orvosokkal, önkéntes segítőinkkel a Tolna megyei Tengelicen.

15 vese-, 9 máj-, 3 szív- és 2 vese+májtranszplantált gyerek, valamint 25 egészséges testvér élvezte a péntektől vasárnap délutánig tartó mulatságot. Egyre többen öltenek jelmezt, és idén divatba jött a csoportos beöltözés, megjelenés kis perfomansszal. A jelmezes gyermekek mindegyike a Kalandpark Játszóház egyszeri alkalomra szóló belépőjét kapta ajándékba, a felnőttek pedig vastapsot.

A hagyományos farsangunkon már hagyománnyá vált az is, hogy az Alapítvány munkáját segítő szülők tevékenységét oklevéllel ismerjük el. Idén a Zahoray és Bede szülők mellett Zétényiné Virág Marika, az unokáját egyedül nevelő nagymama is elismerésben részesült, mint a leghatékonyabb és legszorgosabb 1 %-ot gyűjtő segítőnk.

Köszönjük a NOVARTIS Hungária Kft. és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. támogatását!

Képek a galériában>>

Iskolában jártunk, 2015. december 15.

Az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium 10. és 11. osztályos diákjainak, illetve a 11. osztályos biológia faktosoknak tartottunk előadást a szervátültetésről István barát, etika tanár meghívására. István baráttal már évekre visszatekintő kapcsolatunk van. Először a Sapientia Hittudományi Főiskola etika szakos tanáraként hallotta előadásunkat. Ezek után meghívott a Ferenciek terén lévő Ferencesek Klubjába előadást tartani a fiatal klubtagoknak, és ez folytatódott most a gimnáziumban. Élmény volt a diákok valódi érdeklődése, bátor és okos kérdéseik és a befejező kisfilmünkkel együtt énekelték az Anna and the Barbies Márti dalát (Kezdjetek el élni…)

Iskolalátogatásainkat együttműködésben végezzük a Nemzeti Vese Programmal.

Képek a galériában >>

Alsónémedi Jótékonysági Bál, 2015. december 5.

December 5.-én ismét fergeteges jótékonysági bál volt Alsónémediben. Köszönet minden résztvevőnek, és a nem jelenlévő adományozóknak is! Külön köszönjük a Betyár étterem összes dolgozójának és tulajának a fantasztikus vacsorát és kiszolgálást, valamint a Varga Band-nek a hajnalig tartó, szinte szünet nélküli talpalávalót és Polgár Petinek az este indítását remek, közel egyórás műsorával. Rekordot ért el a bál/tombola bevétele – 440.000 Ft -, amit az Alapítvány MI IS NYARALUNK táborára ajánlottak fel.

 

Képek a galériában >>

Megjelent a Csudamadár 2015. novemberi száma

Megjelent a Csudamadár legújabb száma!

A lap legfrissebb száma már olvasható honlapunkon – a nyomtatott újságot hamarosan postázzuk!

A tartalomból:

– Trapi történetek
– Astellas Családi Hétvége Visegrádon
– Szervdonációs és Transzplantációs Európa- és Világnap
– Karácsonyi készülődés
– Ti írjátok: mesék
– Új trappancsok

 

Tovább az újsághoz >>

Oslói képeslap

A Norvég Civil Alap tanulmányutat szervezett az általa támogatott szervezetek képviselőinek október 6. és 10. között. Alapítványunk a Csudamadár mesekönyv elkészítéséhez, kiadásához és a kapcsolódó programokhoz (pl. a tavaszi, Visegrádon megrendezett szülői tréninghez) kapott támogatást a Norvég Alaptól.

A tanulmányúton a Transzplantációs Alapítványon kívül 18 magyar szervezet vett részt, akik ismeretterjesztő, jogvédő tevékenységet végeznek, illetve hátrányos helyzetű csoportok rehabilitációját, beilleszkedését segítik. A teljesség igénye nélkül például a Menhely Alapítvány, a Budapesti Korai Fejlesztő Központ, a Mosoly Alapítvány és a Bohócok a Láthatáron képviselőjével találkoztam – érdekes volt összehasonlítani, hogy a tevékenységeink különbözősége ellenére milyen sok hasonlóság van a rehabilitációval kapcsolatos elképzeléseinkben és a mindennapi kihívások terén is.

Beszámoló az utazásról
Képek a galériában >>

Szervdonációs és Transzplantációs Európa Nap – 2015. október 10.

Alapítványunk a Magyar Transzplantációs Társaság, a Magyar Szervátültetettek Szövetsége és az Országos Vérellátó Szolgálat – Szervkoordinációs Iroda közreműködésével, idén kilencedik alkalommal rendezi meg a Szervdonáció és Transzplantáció Európa- és Világnapját. Rendezvényünk célja a tiszteletadás a donoroknak és családtagjaiknak, illetve szolidaritás a szervátültetésre váró betegek iránt. A transzplantáltak köszönetüket fejezik ki a szervátültetés lehetőségét megteremtő (donorjelentő), valamint a transzplantációt és az utógondozást végző egészségügyi dolgozóknak.

Beszámoló a rendezvényekről

Képek a délelőtti sportprogramról
Képek a délutáni díjátadásról és gálaműsorról
Képek a fáklyás felvonulásról

Fáklyás felvonulás

 

„…Minden kéz világolt fenntartott fáklyával…”

Október 10-én, szombaton szeretettel várunk minden szervátültetésben érintett barátunkat és azokat is, akik nem érintettek, csak egyszerűen szolidaritást éreznek velünk!

A fáklya többnyire szabad ég alatt használt, mesterséges úton előállított világító eszköz, amelyet már az ókorban használtak hajókon, csatákban és ünnepélyeken. Eszünkbe juthat róla Eisenhower és a Fáklya-hadművelet, New York és a Szabadságszobor, Johnny Storm, vagy az olimpiai láng, de az első gondolatunk biztosan az lesz, amiért egyszer mi magunk is fáklyát fogtunk. A hideg kézben szorított fáklya szinte belénk melegíti a közös célt. Egy olyan célt, amiért érdemes a fáklyát felemelni, amiért érdemes felvonulni. Ilyen a szervtranszplantáció. Sokat dolgozunk azon, hogy a transzplantáltak újra a társadalom teljes értékű tagjai legyenek, hogy ne legyen különbség transzplantált és nem transzplantált között, és tudjuk, hogy sikerül, hiszen fáklyát kell ragadnunk, ahhoz, hogy lássanak, észrevegyenek. És ez jó.

Az év egy napján meg kell mutatnunk magunkat, meg kell emlékeznünk azokról, akiknek ezt köszönhetjük. Ilyenkor nem beolvadni szeretnénk, hanem kitűnni a tömegből. Meg kell mutatnunk, hogy mit értünk el, hogy az élődonoros transzplantációk száma jelentősen nőtt, hogy évről évre egyre több gyermek a szülőnek, férj a feleségének, testvér a testvérének, szülő a gyermekének köszönheti meg az életet. A szervtranszplantáció életet ment. Mi tudjuk. És szeretnénk, ha mások is tudnák. Ehhez fáklyát ragadunk, és nem fogy el a lelkesedésünk, mint a Móricz által megformált Matolcsynak, nem kell tűzvész, hogy tudjuk a dolgunk.
Jó úton haladunk.

Dr. Kelen Kata

Képek a galériában >>

Ismét donációs nap!

 

A Szervdonáció és Transzplantáció Európa Napját az Európa Tanács kezdeményezésére 1996-ban, Genfben rendezték meg először, majd 2005-ben a WHO a Szervdonáció és Transzplantáció Világnapjává nyilvánította október második szombatját.

Alapítványunk a Magyar Transzplantációs Társaság, a Magyar Szervátültetettek Szövetsége és az Országos Vérellátó Szolgálat – Szervkoordinációs Iroda közreműködésével, idén kilencedik alkalommal rendezi meg a Szervdonáció és Transzplantáció Európa- és Világnapját. Rendezvényünk célja tiszteletadás a donoroknak és családtagjaiknak, illetve szolidaritás a szervátültetésre váró betegek iránt. A transzplantáltak köszönetüket fejezik ki a szervátültetés lehetőségét megteremtő (donorjelentő), valamint a transzplantációt és az utógondozást végző egészségügyi dolgozóknak.

A délelőtti sportprogramra október 6-ig várjuk a jelentkezéseket a transalap@acenet.hu emailcímen.

Transzplantációs Fórum – Győr – 2015. szeptember 27.

A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért szeptember 27.-én Győrben, a Famulus Hotelban tartotta az év utolsó Transzplantációs Fórumát. A Fórum 2010 óta kerül megrendezésre, a győri rendezvény a 27. volt a sorban.

A transzplantáló centrumok körzetébe tartozó dialízis központok betegei és hozzátartozóik részére szervezzük a Fórumokat, most a SE Transzplantációs és Sebészeti Klinika régiójába tartozó szombathelyi, soproni, győri, ajkai, székesfehérvári és veszprémi művese központok betegeit és a családtagokat, barátaikat hívtuk meg.

 

 

 

Képek a galériában

Astellas Családi Hétvége 2015

Az idei Astellas Családi Hétvégének ismét több, mint száz résztvevője volt. Ennél tökéletesebb hétvégéről álmodni sem lehetett volna, hét ágra sütött a nap!

Tovább a beszámolóhoz

 

 

 

Képek a galériában >>

 

A Csudamadár Könyv letölthető!

A Csudamadár terápiás mesekönyv nemcsak nyomtatott formában, hanem e-könyvként (pdf) is olvasható!

A könyvről bővebben

Letöltés

A könyv alkotói: Boldizsár Ildikó meseterapeuta, mesekutató; Tóth József, a könyv illusztrációjának készítője, festőművész, az alapítvány önkéntese.  A könyv megjelenését köszönjük támogatóinknak:

 

 

Andorra emlékezünk

 

Barátunkra és alapítványunk önkéntesére, Baranyai Andorra emlékezünk ezzel a filmmel. Úgy maradjon meg mindannyiunk emlékezetében, ahogy az utolsó MI IS NYARALUNK táborban a gyerekekkel bolondozott! Imádták a kicsik, nagyok, szerették a szülők és önkéntes társai.

Nyugodj békében, Andor! Nagyon fogsz hiányozni.

 

 

 


 

Európai Konferencia a szervátültetésről és a testmozgásról, sportolásról -2015. júl. 24-25.

EU Konferencia 2015Bárki jelentkezhet, akit érdekel!

A regisztrációs díjat, valamint a szállás-, étkezés- és útiköltséget a résztvevők fizetik.

A konferencia nyelve: angol és német.

A program angolul >>

A program németül >>

 

Megjelent a CSUDAMADÁR első száma

Kedves Olvasók!

Nagyon megtisztelő feladat számomra, hogy előszót írhatok megújult külsejű és tartalmú újságunkba, egyben izgalmas, hogy olvassátok soraimat. Bizonyára feltettétek a kérdést, hogy miért változtattunk a megszokott címen és külsőn. Nos, több oka is van. Tizedik, jubileumi évébe érkezett az újság, és hogy méltóképp megünnepeljük, új névvel és új köntösbe öltöztettük fel. Reméljük, hogy Nektek is tetszik, és szívesen lapozgatjátok, netán kedvet kaptok, hogy leírjátok vagy lerajzoljátok gondolataitokat, amit köszönünk, ha megosztotok velünk.

Miért pont CSUDAMADÁR?
Akik a táborban részt vettek, birtokba vehették a tábor előtti napokban kiadott azonos nevű első mesekönyvünket. A mesekönyv Nektek, Értetek és Veletek íródott, ahogy az újság is időről-időre, és mivel a könyv megszületése és az újság megújulása egybeesik, így adta magát a névazonosság. A másik ok pedig az, kedves gyerekek, hogy Ti mind-mind CSUDÁK vagytok, mert minden nap megmutatjátok nekünk, hogy az élet több, mint amit mi, felnőttek gyakran észreveszünk belőle.
Fellner Márta, az alapítvány kurátora

Tovább az újsághoz >>

A Norvégminta Fesztiválon jártunk – 2015. jún. 27.

Norvégminta 2015Meghívást kaptunk a Norvégminta Fesztiválra. Standdal, kerekasztal-beszélgetéssel és „élő könyvtárral” vettünk részt június 27-én ezen a nagyon színes fesztiválon a DÜRLIN-ben.

Szanyi Tímea és Török Tamás beszámolója

A Transzplantációs Alapítvány a NORVÉGMINTA FESZTIVÁLON – 2015. jún. 26-27.

A Norvég Civil Támogatási Alap június 26-27-én fesztivált szervez a támogatott civil szervezetek részvételével. Velünk 27-én, szombaton találkozhatsz:

BESZÉLGETÉS: „Teljes élet betegként?”
2015. jún. 27. szombat, 12:00-14:00
Helyszín: Dürlin Budapest, Reykjavík terem

STAND: A szervátültetés életet ment! Kiállítás, érintettekkel való beszélgetés, közös, kreatív munka.
2015. jún. 27. szombat, egész nap
Helyszín: Dürlin Budapest, Vaduz terem

HALLASD A HANGODAT! – Dobos, bögrés felvonulás a Ligeten át a Hősök teréig és vissza – hozz egy bögrét, vagy bármit, amivel zenélni tudsz!
2015. jún. 27. szombat, 20:00-21:00

Nagyon sok érdekes program és beszélgetés lesz, gyertek minél többen! A programok ingyenesek, de a résztvevő civil szervezetek adományokat elfogadnak.

https://norvegcivilalap.hu/fesztival
https://www.facebook.com/events/839007506147390/

Az Év Önkéntese

Az év önkéntese 2015Az Év Önkéntese díjat az alapítvány kuratóriuma idén Gallusné Szabó Edit családterapeuta sorstársunknak szavazta meg.

Edit nemcsak a MI IS NYARALUNK táborban végez évek óta önkéntes munkát a szervátültetett gyermekek szülei számára tartott „Családi kör” című programjával és egyéni beszélgetésekkel, hanem az ebben az évben elkezdődött új, „Az Élet dolgai” elnevezésű programunkban is, melynek szintén motorja, nélkülözhetetlen „kelléke”.
Az Év Önkéntese oklevél

Mi is nyaralunk! – Balatonszemes – 2015. jún. 14-20.

Gyereknap 2015Az idei tábort hosszú évek után új helyszínen, Balatonszemesen, az OTP Hotelben rendeztük meg, és nem csalódtunk! Köszönjük az önkéntesek csodálatos munkáját, a támogatók segítségét, és nektek a részvételt és a jó kedvet! Hamarosan olvashatjátok a tábori beszámolókat.

Képgaléria >>

Megjelent a Csudamadár

Csodamadár megjelenés 2015Sajtótájékoztatón mutattuk be a CSUDAMADÁR – Mesék bátor gyerekeknek c. könyvünket. A könyv megjelenéséről több elektronikus és írott média számolt be.

Köszönjük Dr. Boldizsár Ildikó és Tóth József munkáját, és a Norvég Civil Támogatási Alap támogatását!

A Tilos Maratonon jártunk – 2015. jún. 5-13.

Tilos Maraton 2015A Tilos Rádiótól meghívást kaptunk az idei „Tilos Maratonra”, mely június 5-13. között került megrendezésre Budapesten, a Dürer kertben. Az idei évben a Tilos Rádió szeretne a civileknek még több figyelmet szentelni és célja, hogy minél szélesebb körűen bemutathassa a magyar civil szektor sokszínűségét és segítsen kapcsolatot teremteni a hallgatók és a civil szervezetek között.

E célból jött létre 2014. év végén a Civilizáció c. műsor. Idén a Civilizáció is kitelepült a Tilos Maratonra azzal a céllal, hogy az eseményen részt vevő hallgatók személyesen is találkozhassanak a civilkedéssel. Mi is ott voltunk, bemutatkoztunk mind a rádió műsorán keresztül, mind a számtalan érdeklődővel történt beszélgetések kapcsán. Teszteltük ismereteiket a szervdonációról és szervátültetésről, és a kitöltött kérdőíveket utána megbeszéltük velük. Volt sok csodálkozás…

Mi is nyaralunk! Balatonszemes -2015. jún. 14-20.

Gyereknap 2015Idén 88 gyerek – 21 vese-, 20 máj-, 2 vese+máj-, 9 szív-, 1 tüdőtranszplantált, 2 szervre váró és 33 egészséges gyerek -, 25 önkéntes segítő és 75 szülő vett részt. A tábor idén új helyszínre költözött, a csodálatos környezetű balatonszemesi OTP Hotelbe.

Köszönjük támogatóinknak, hogy ismét feledhetetlen táborozásban volt részünk!

Táborozóink és önkénteseink beszámolói
Képgaléria >>

GyerekNapoztunk a Mogyoródi Aquarénában


Idén ötödik alkalommal látott vendégül bennünket a csodálatos Mogyoródi Aquaréna.

Vese-, máj- és tüdőtranszplantált gyerekek, egészséges testvéreik és szüleik köszönik az Aquaréna vezetésének, hogy évről évre megajándékozzák őket ezzel az élménnyel.

Képek a galériában >>

Köszönjük

Köszönjük!

Köszönjük a „CITY TOUR Hop on Hop off” Kft.-nek, hogy városnéző buszának hátulján május 20.-ig térítésmentes felületet adott alapítványunk 1 %-os reklámjának!

A plakát nagyobb méretben

Transzplantációs Fórum – Miskolc – 2015. ápr. 26.


„CSAK NŐ SZÜLHET GYERMEKET, DE BÁRKI AJÁNDÉKOZHAT ÉLETET”

2010 óta évi 5-7 alkalommal tartunk fórumot vesebetegek és hozzátartozóik számára. Miskolcon is többször voltunk már, de ilyen nagy létszámban (118 fő) talán még sosem vettek részt az itteni fórumokon. A miskolci, sátoraljaújhelyi, ózdi, szikszói művese-központok mellett meglepetésünkre még Debrecenből is érkeztek betegek és hozzátartozók.

Nagyon jó előadást hallhattunk Dr. Klenk Nóra nephrológustól, az FMC miskolci dialízis központjának főorvosától, Mihály Sándortól, az OVSZ Szervkoordinációs Iroda igazgatójától és a debreceni transzplantációs centrum, ill. tanszék vezetője, Dr. Nemes Balázs beszélt a 2013 szeptembere óta általa vezetett transzplantációs osztály eredményeiről, minőségbiztosításáról. Több, hosszú évek óta szervátültetett társunk mesélt az elmúlt 10-20 évben megélt teljes életről, ezzel biztatván azokat a betegeket, akik nem merik vállalni a transzplantációt, és három élődonoros pár (két házaspár, egy édesanya és fia) számoltak be nehéz döntésükről és megváltozott életükről.

Köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatását, a Fresenius Medical Care támogatását abban, hogy a betegek szervezését és szállítását végezték. Köszönet a miskolci centrum nővéreinek, akik a regisztrációt végezték! A miskolci Népkert Vigadó is nagyon kitett magáért, remek pogácsákkal és ebéddel kényeztettek bennünket a csodás régi épületben.

Képek a galériában >>

Transzplantációs Fórum – Pécs – 2015. ápr. 12.


„CSAK NŐ SZÜLHET GYERMEKET, DE BÁRKI AJÁNDÉKOZHAT ÉLETET” szlogenünk népszerűsítése céljából ötödik alkalommal rendeztünk a Pécsi Tudásközpontban fórumot. A pécsi transzplantációs centrum körzetébe tartozó dialízis központokban kezelt vesebetegek és hozzátartozóik idén is szép számmal vettek részt az alapítvány rendezvényén. Ez alkalommal a 78 résztvevő között örömmel üdvözölhettünk néhány háziorvost és sportorvost is.

Köszönjük az előadóknak – Dr. Kalmár Nagy Károly és Dr. Szakály Péter sebészek, valamint Dr. Kovács Tibor nefrológus -, hogy idén teljesen új szempontok alapján készítették előadásaikat, melyek a betegek számára érthetőek és érdekfeszítőek voltak. Köszönjük az élődonoros transzplantáción átesett testvérpárnak, hogy a vasárnapjukat feláldozva eljöttek és történetük elmesélésével bátorságot nyújtottak betegtársaiknak és azok hozzátartozóinak.

Köszönjük Viola Marcsi transzplantációs koordinátornak a fotózást és a transzplantációs osztály nővéreinek a regisztációban nyújtott segítségét.
A Fórumot az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatása nélkül nem rendezhettük volna meg! Köszönjük!
A betegek szállítását köszönjük a B.Braun Avitum és az FMC dialízis szolgáltató cégeknek!

Képek a galériában >>

„ÁRNYÉK ÉS FÉNY” fotókiállítás az Uzsoki Kórházban – 2015. április 11.

 Az „Árnyék és Fény” című donációs-transzplantációs vándor-fotókiállítás 2015 évi első állomása a budapesti Uzsoki utcai Kórház aulája. A kiállítás még egy hétig megtekinthető.

A fotókiállítás célja képekben elmesélni mindazt, amit nehéz szavakba önteni: újjászületést az elmúlás nyomán, a gyász és az öröm könnyeit, a várakozás gyötrelmét, a küzdelem verítékét. A szervátültetést mítosz veszi körül. Az emberek többsége nem sokat tud a szervátültetésre váró betegek életéről, a donációról és a transzplantációról.

A fotók segítségével bepillantást nyerhet az érdeklődő az újjászületés csodájába, hiszen a szervátültetett emberek az árnyékból lépnek a fényre: újra élni, szabadnak, hasznosnak lenni, nevetni és szeretni…

Köszönjük az Uzsoki utcai Kórháznak, hogy helyet adott a kiállításnak és lehetőséget az ismeretterjesztésnek!

Bővebben a fotókiállitásról >>

Transzplantációs Fórum – Vecsés – 2015. március 29.


„CSAK NŐ SZÜLHET GYERMEKET, DE BÁRKI AJÁNDÉKOZHAT ÉLETET” jelmondattal 2010 óta rendezünk fórumot vesebetegek és hozzátartozóik számára.

Március 29.-én a SE Transzplantációs és Sebészeti Klinika körzetébe tartozó – az I. sz. Belklinika, Szépvölgyi úti, Péterffy Sándor utcai, a Szt. Margit, Szt. László, Szt. István, a dunaújvárosi, kistarcsai, egri, hatvani, tatabányai, siófoki, székesfehérvári kórházak FMC, B.Braun és Diaverum dialízis központokból érkező 160 betegnek és hozzátartozóiknak a klinika igazgatója, Dr. Máthé Zoltán, a laparoszkópos veseeltávolítást végző sebész, Dr. Piros László és Dr. Remport Ádám nephrológus tartottak érdekfeszítő előadást.

Képek a galériában >>

Megjelent a Trappancs 2015. márciusi száma

A lap legfrissebb száma már olvasható honlapunkon – a nyomtatott újságot hamarosan postázzuk!

Tartalom:

– Trapi történetek
– Jótékonysági bál Alsónémediben
– TACKERS Sítábor
– Tengelici farsang
– A rendszeres alvás a tanulás kulcsa
– Húsvéti készülődés
– Új trappancsok

Tovább az újsághoz >>

Ismeretterjesztő előadás- 2015. márc. 27.

Ismeretterjesztő előadásra kértek fel bennünket a Harsányi János Szakközép- és Szakiskolából, melynek szívesen tettünk eleget. Alapítványunk egyik fő célkitűzése a fiatalok korrekt tájékoztatása a szervdonáció és szervátültetés „misztikus” témájában, és a Nemzeti Vese Programmal együttműködésben a vesebetegség megelőzéséről, illetve időben történő felismeréséről és kezeléséről szóló felvilágosítás. Az iskola orvosa is jelen volt – sok más tanárral egyetemben -, és az előadás után elmondta, hogy még számára is sok újdonság hangzott el az előadásban.

Továbbra is várjuk olyan iskolák jelentkezését, akik akár biológia, etika vagy osztályfőnöki óra keretében lehetőséget biztosítanak egy interaktív előadásnak a fenti témákban!

„Az ÉLET dolgai” – Visegrád – 2015. márc. 21-22.

„Az ÉLET dolgai” – programunkat első alkalommal rendeztük meg szervátültetett gyermekek szülei számára. Tíz házaspár, öt édesanya és két segítő kapott hatalmas energiákat pszichológus, családterapeuta és meseterapeuta önkéntes segítőink munkájának köszönhetően. Közös mandala készítéssel fejeződött be a feledhetetlen hétvége.

Látogatás a Rotary Klub Tabánnál – 2015. márc. 13.

A Rotary Klub Tabán és 1-1 tagja személyesen is évek óta támogatják a szervátültetett gyerekek TACKERS sítábori részvételét. Eddig a klub ülésein filmet vetítve számoltunk be a gyerekek élményéről, ezúttal a több mint 4 éve szívtranszplantált Máté is eljött szülei kíséretében, és a népes klubtagság előtt minden kérdésre úgy válaszolt, mint egy gyakorlott riportalany.

Farsang – 2015. febr. 6-8.


Ismét a tengelici Hotel Orchideában tartottuk az idei farsangi hétvégét. Ezúttal is volt csapatverseny, orvos-szülő fórum, este farsangi bál, jelmez- és táncverseny sok ötletes jelmezzel és lelkes bálozóval. A hétvége „fáradalmait” pedig a wellness-medencékben pihenhettük ki.

Képek a galériában >>

Mi is síelünk – TACKERS tábor- 2015. jan. 18-25.


Hetedik alkalommal vettek részt magyar gyerekek a nemzetközi TACKERS (Transzplantált Gyerekek Kalandtábora) programon a svájci Anzere síparadicsomban, amit Liz Schik májátültetett asszony szervez 2000 óta az ASTELLAS Pharma cég támogatásával.

A magyar gyerekek részvételét ez évben a Crydet Kft, a PC Aréna Kft és a Rotary Klub Tabán, valamint Király László, Ádám Róbert és Sterk Péter magánszemélyek támogatták, az utasbiztosítást pedig a KÖBE Biztosítótól kaptuk. Köszönjük a lehetőséget és a segítséget!
Beszámoló a táborról >>
Képek a galériában >>

Angyali Nagykövet program

2014

Angyali nagykovet

Neked apró szívesség, nekik óriási segítség!

ANGYALI NAGYKÖVET PROGRAM

2014-ben az egyéni adományokból 505.000 Ft érkezett családtámogatásra és 450.000 Ft értékben vásároltunk és szállítottunk házhoz tartós élelmiszer-tisztítószer adományokat 6 családnak rendszeresen. Három esetben rendkívüli segélyt nyújtottunk. A játék és ruházati adományokat továbbítottuk az I. sz. Gyerekklinikára, illetve a rászoruló családoknak.

Hogyan segíthet? >>

Emlékezünk

Emlékezünk

Az ünnepek közeledtével még jobban hiányoznak azok a gyerekek és fiatalok, akiket idén elvesztettünk. Drága Viki, Bence, Szabina, Simon, Emma: emléketek mindig velünk marad!

Alsónémedi Jótékonysági Bál – 2014. dec. 6.

Köszönjük!

– a Lovas családnak, hogy ismét részesei lehettünk egy fergeteges bálnak, aminek a bevétele – 420.000 Ft – a szervre váró és szervátültetett gyerekek MI IS NYARALUNK táborára gyűlt össze,
– a Betyár Étterem vezetésének a nagyszerű vacsorát,
– a VargaBandnek a kitűnő zenét, melynek köszönhetően a vendégek ismét hajnali 7-ig ropták a táncot,
– Polgár Petinek a fergeteges műsort, amit ismét szeretetből és barátságból nyújtott nekünk,
– és végül, de nem utolsósorban a bál minden résztvevőjének, akik befizették a vacsorát, számtalan csodás tombolatárgyat hoztak és számtalan tombolajegyet vásároltak, ezzel segítve Alapítványunk legfontosabb feladatát, a szervre váró és szervátültetett gyerekek rehabilitációját.

Képek a galériában >>

Sipos Simonra emlékezünk

Sipos Simonra emlékezünk

2014. 09. 20 – 2014. 11. 11.

Az október 12-i fotókiállításod megnyitója életed egyik legboldogabb napja volt. Egyáltalán nem volt biztos, hogy kiengednek a kórházból arra az órára, azt sem lehetett tudni, hogy lesz-e hozzá elég erőd, de annyira akartad, hogy végül állva mosolyogtál a népes közönség előtt és az erődet látva könnyes szemmel nézett fel Rád mindenki.
Előtte és utána is elszántan küzdöttél: nem gondolhattuk, hogy egy hónappal később ökölbe szorul a torkunk a neved hallatán… A hétfejű sárkány utolsó feje legyőzhetetlennek bizonyult.
Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy ismerhettünk és hogy szerethettünk. Különleges fényed egészen biztosan velünk marad.
Isten Veled Simon!

Simon fotókiállítása Budapesten, a Tűzoltó utcai Gyermekklinikával szemben lévő mama-otthonban (1094 Budapest, Angyal u. 36. II.em.21.) és december végéig megnézhető: érdemes!

Megjelent a Trappancs újság 2014. novemberi száma

A lap legfrissebb száma már olvasható honlapunkon – a nyomtatott újságot hamarosan postázzuk!

Tartalom:

– Trapi történetek
– Nemzetközi Transzplantációs Szimpózium
– Visegrád, élménybeszámoló
– XV. Szervdonációs és Transzplantációs Világnap
– Új igazgató a Traszplantációs Klinikán
– Alex 10 éve…
– EB Krakkó 2014
– Viszontlátásra Tanár Úr!
– Trappancs „Viktória“ Tábor
– Búcsúzunk
– Karácsonyi képeslapok
– Boldog karácsonyt!

Tovább az újsághoz >>

Köszönjük!

Köszönjük minden szervre váró és szervátültetett gyerek, testvéreik és szüleik nevében az Alapítványunk számára felajánlott SZJA 1 %-ot, ami idén 3,7 millió Ft lett összességében. A teljes összeget a 2015 évi MI IS NYARALUNK táborra fordítjuk, melynek a költségvetése 7-8 millió Ft.

Megnyílt Sipos Simon fotókiállítása, 2014. okt. 14.

Simon kiállítása december 31-ig látható. Gratulálunk Simonnak, menjetek el minél többen megnézni a kiállítást!

A Szervdonáció és Transzplantáció Európa- és Világnapja – 2014. okt. 11.

18 éve rendezték az első SZERVDONÁCIÓS ÉS TRANSZPLANTÁCIÓS EURÓPA NAPOT Genfben, amelyet Philippe Morel professzor hívott életre. A rendezvény célja 1996 óta változatlan: felhívni a lakosság figyelmét a szervadományozás és szervátültetés fontosságára, mert a szervátültetés életet ment, a szervátültetéshez pedig donorszervekre van szükség.

Tovább >>

Képek a délelőtti sportprogramról
Képek a délutáni díjátadásról és gálaműsorról
Képek a fáklyás felvonulásról

Fáklyás felvonulás a Transzplantációs és Donációs Világnap – 2014. okt. 11.

A Szervdonációs és Transzplantációs Világnap zárásául, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumtól a Hősök teréig vezető, figyelemfelkeltő fáklyás felvonulást szervezünk, amely idén negyedik alkalommal került megrendezésre. Szervátültetettek, átültetésre várók, donorok, orvosok, szimpatizánsok a Hősök terén egyperces néma csenddel emlékeztek azokra, akik a szervátültetésnek köszönhetik életüket, és azokra, akik nem kaphattak időben szervet.

Csatlakozz hozzánk!

Transzplantációs Fórum – Győr – 2014. szeptember 21.


CSAK NŐ SZÜLHET GYERMEKET, DE BÁRKI AJÁNDÉKOZHAT ÉLETET!

A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért szeptember 21.-én Győrben, a Famulus Hotelban tartotta legutóbbi előadását. A Fórum 2010 óta kerül megrendezésre, a győri rendezvény a 22. volt a sorban.

A transzplantáló centrumok körzetébe tartozó dialízis állomások betegei és hozzátartozóik részre szervezzük a Fórumokat, most a SE Sebészeti és Transzplantációs Klinika régiójába tartozó szombathelyi, soproni, győri, ajkai és veszprémi művese központok betegeit és szeretteiket hívtuk meg.

Tovább >>

Képek a galériában >>

Szervdonációs és Transzplantációs Európa- és Világnap – 2014. okt. 11.

Idén nyolcadik alkalommal rendezzük meg a világnapi sporteseményeket.

A délelőtti sportprogramra október 8-ig várjuk a jelentkezéseket.

XII. Astellas Családi Hétvége – Visegrád – 2014. szept. 5-7.

 

Astellas Csaladi NapXII. Astellas Családi Hétvége (lánykori nevén Szervátültetett Gyermekek Napja) Visegrádon – 2014. szept. 5-7.

Az idei őszi programunk kicsit más volt, mint az előzőek, mivel szerdától péntekig egy Nemzetközi Transzplantációs Konferencia előzte meg, ami a szervátültetett gyermekek rehabilitációjáról szólt. Nemcsak nemzetközi, de hazai párbeszéd sem volt még eddig ebben a témában a gyerekekkel foglalkozó civilszervezetek és a szakma között. A konferencia után a résztvevők még egy napot együtt tölthettek az Aszellas Családi Hétvége résztvevőivel.

A program dús volt – hajókázás a Dunakanyarban, lovagi torna a Salamon toronyban, kirándulás a Fellegvárba, fejedelmi lakoma a Reneszánsz Étteremben, lángosozás, bowlingozás, wellnessezés…de erről legjobban egy résztvevő édesanya számolt be. Köszönjük az Astellas Pharma Kft sokadszori támogatását, és a Visegrádi Önkormányzat segítségét.

Képek a galériában >>

International Transplant Symposium | Nemzetközi Transzplantációs Szimpózium-Visegrád – 2014. szeptember 3-6.

Alapítványunk idén először rendezte meg a Nemzetközi Transzplantációs Szimpóziumot. A rendezvény célja az volt, hogy a transzplantált és szervre váró gyermekek rehabilitációjával foglalkozó hazai és külföldi szakemberek megosszák tapasztalataikat és megvitassák az együttműködés lehetőségeit. A külföldi előadók és vendégek 6 európai ország gyermekrehabilitációs szervezeteitől érkeztek.

A szimpózium résztvevői csatlakoztak a pénteken kezdődő Astellas Családi Hétvége programjához, így közvetlenül is láthatták rehabilitációs programunkat.

A szimpózium összefoglalója (angol)

Magyar nyelvű programfüzet

Mi is nyaralunk 2014.

Elkészült az idei nyári táborról szóló film, Török Tamás, Dr. Grózli Csaba és Jakab Ivett munkája.

Galéria >>


Nemzetközi transzplantációs szimpózium – Visegrád – 2014. szept. 3-6.

International Transplant Symposium | Nemzetközi transzplantációs szimpózium

We are hosting an International Symposium with the aim of exchanging professional experiences in the field of the rehabilitation of children living with organ transplants. Learn more

Megjelent a Trappancs újság 2014. júliusi száma

A lap legfrissebb száma már olvasható honlapunkon – a nyomtatott újságot hamarosan postázzuk!

Ízelítő a tartalomból:

– Törökországi beszámoló
– Ismét Mogyoródon voltunk
– XI. Mi is nyaralunk Tábor
– Plakátpályázat
– Új trappancsok
– Krakkó 2014
– Astellas Családi Napok meghívó. Jelentkezési határidő: augusztus 20.

Tovább az újsághoz >>

MI IS NYARALUNK – tizenegyedszer – 2014. júl. 8.


A szervátültetett és szervre váró gyermekek, egészséges testvéreik és szüleik tábora 2004-ben 25 gyerekkel és 27 felnőttel indult a balatoni Club Aligában.

Azóta kicsit megnőtt a létszám, az idei táborban 96 gyermek és kb. ugyanennyi felnőtt volt. A tábor színhelye 2008 óta változatlanul a balatonvilágosi Frida Family Hotel, és reméljük, még sokáig ez is marad!
A cikk folytatása >>

Képek a galériában >>

Átadták a díjakat a „Szervdonációs és transzplantációs plakátpályázat” győzteseinek – 2014. júl. 8.

Donációs-transzplantációs plakátpályázat

2014. július 8., Budapest – Ma délelőtt vehették át a díjakat „Szervdonációs és transzplantációs plakátpályázat” győztesei, amelyet a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért közhasznú szervezet, a Magyar Transzplantációs Társaság és az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Iroda által közösen hirdetett meg. A hattagú bíráló bizottság értékelése alapján Csuth Péter „Kezedben” c. alkotása lett a győztes, amelyet a Magyar Transzplantációs Társaság 150 000 Ft-tal honorált, míg Alajbeg Afrodite „Árnyék” című munkája nívódíjban részesült.

A szervezők közös „Szervdonációs és transzplantációs plakátpályázat”-ot írtak ki leendő művészek számára a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafika Tanszékén. A pályázat célja az volt, hogy olyan plakátok szülessenek, amelyek felhívják a magyar társadalom figyelmét a szervátültetés életmentő szerepére, a szervadományozás kapcsán meghozott döntés fontosságára. A pályázaton a Magyar Képzőművészeti Egyetem fiatal hallgatói mutathatták meg, hogy koruk ellenére, művészi megközelítéssel igen is születhetnek kreatív alkotások egy olyan komoly témában is, mint a szervdonáció, transzplantáció. A pályázatra 23 pályamunka érkezett be, amelyből Csuth Péter „Kezedben” és Alajbeg Afrodite „Árnyék” című munkája lett díjazva.

A szervezők ezúton is köszönik a fiatal alkotók részvételét, a pályázatra beküldött kreatív alkotásaikat, hiszen a plakátművészeten keresztül is fontos, hogy megjelenjenek olyan üzenetek, amelyek az egész társadalmat érintik.

 


Donációs-transzplantációs plakátpályázat

A Magyar Transzplantációs Társaság, az OVSZ Szervkoordinációs Iroda és a Transzplantációs Alapítvány 2014. márciusában plakátpályázatot hirdetett a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafika Tanszékén. A pályázati felhívásra 23 pályamunka érkezett.

A pályázat tárgya a szervátültetés és a szervadományozás, a felhívás a következő, gondolatébresztő kérdéseket vetette fel: Mit jelent a szervátültetés? Milyen szervek transzplantálhatóak? Milyen az új élet egy új szervvel? Mi történik a másik oldalon? Mit jelent a halál és az agyhalál? Miért nem beszélünk róla addig, amíg lehetőségünk lenne rá? Mit jelent a szervadományozás?

A pályázat célja az volt, hogy a kiírás eredményeként olyan alkotások szülessenek, amelyek felhívják a magyar társadalom figyelmét a szervátültetés életmentő szerepére, a szervadományozás kapcsán meghozott döntés fontosságára.

A bíráló bizottság összesített értékelése alapján a pályázatot, és ezzel együtt a 150.000 Ft összegű honoráriumot, – amelyet a Magyar Transzplantációs Társaság ajánlott fel – Csuth Péter „Kezedben” című pályamunkája nyerte.

Alajbeg Afrodité „Árnyék” című pályamunkáját pályázati díjjal nem járó nívódíjjal jutalmazták.

A beérkezett plakátok itt tekinthetők meg >>

GyerekNapoztunk a Mogyoródi Aquarénában – 2014. jún. 15.

Negyedik alkalommal látott vendégül bennünket a csodálatos Mogyoródi Aquaréna.

Igaz, hogy a tavalyihoz hasonlóan megint csúszott egy hetet a program, és az előző vasárnap jóval melegebb volt, de így is remekül szórakozott a csapat.
A cikk folytatása >>

Fotók a galériában >>

Transzplantációs Fórum – Pécs – 2014. ápr. 27

Április 27.-én negyedik alkalommal szerveztünk fórumot vesebetegek és hozzátartozóik számára a Pécsi Tudásközpontban. A PTE ÁOK Sebészeti Klinika transzplantációt végző orvosai, Dr. Kalmár Nagy Károly és Dr. Szakály Péter, valamint a Belgyógyászati Klinika nephrológus, Dr. Kovács Tibor tartottak ezúttal is minden résztvevői számára érdekes előadásokat.
Tovább a cikkhez >>

Fotók a galériában >>

Vikire emlékezünk

Drága Viki, nagyon fogsz hiányozni! Nyugodj békében!

Ezzel a kisfilmmel Vikire emlékezünk.

 

 

 

Transzplantációs Fórum, Nyíregyháza – 2014. ápr. 13.

Április 13.-én Nyíregyházán szerveztünk fórumot vesebetegek és hozzátartozóik számára. A DOTE Transzplantációs tanszékének vezetője, Dr. Nemes Balázs, aki 2013 őszén vette át Debrecenben a transzplantáció vezetésétet, és új kollégája, Dr. Zsom Lajos nefrológus számára remek bemutatkozási lehetőség volt a rendezvény a debreceni, mátészalkai, kisvárdai és nyíregyházi dialízis központokban kezelt betegek és kezelő orvosaik előtt.

Tovább a cikkhez >>

Fotók a galériában >>

Tavaszi Nemzetközi Tábor Törökországban- 2014. ápr. 6-11.

A szervátültetett gyermekek nemzetközi tavaszi táborát Törökországban már második alkalommal rendezték meg. Magyarország a tavalyi, első táborban is képviseltette magát és idén sem maradtunk ki: ezúttal Luka Tímea (10, májtranszplantált ) és Komlós Alexandra (13, vesetranszplantált) utazhatott a törökországi Antalyaba, ahol megannyi szép élmény várta őket!
A cikk folytatása >>

Fotók a galériában >>

Transzplantációs Fórum – Vecsés – 2014. márc. 30.

Március 30-án a SE Transzplantációs és Sebészeti Klinika körzetébe tartozó dialízis központokból érkező közel 200 betegnek és hozzátartozóiknak a klinika igazgatója, Prof. Dr. Langer Róbert, a laparoszkópos veseeltávolítást végző sebész, Dr. Pőcze Balász és mint transzplantáló sebész és utógondozást végző nephrológus, Dr. Toronyi Éva tartottak előadást.

Tovább a cikkhez >>

Fotók a galériában >>

Megjelent a Trappancs újság 2014. márciusi száma

A lap legfrissebb száma már olvasható honlapunkon – a nyomtatott újságot hamarosan postázzuk!

Ízelítő a tartalomból:

– Jótékonysági bál Alsónémediben
– Farsang Tengelicen
– Tackers sítábor
– Trapi történetek
– Új trappancsok
– Húsvéti mese
Mi is nyaralunk – tábori meghívó. Jelentkezési határidő: április 30.

Tovább az újsághoz >>

Mi is síeltünk a TACKERS-táborban – 2014. márc. 15-22.

Tackers tabor 2014

Alapítványunk kilencedik alkalommal biztosította a magyar szervátültetett gyerekek részvételét a nemzetközi TACKERS (Transzplantált Gyerekek Kalandtábora) programon.Az ide táborban 10 ország 42 gyermeke vett részt.

Dr. Vilmányi Csaba gyermekkardiológus, alapítványunk önkéntese kíséretében három szervátültetett gyerek utazott idén március 15-én az egyhetes sítáborba a svájci Alpokba: Lacika (szívtranszplantált), Bence (vesetranszplantált) és Márkó (vese és májtranszplantált).

Tovább a beszámolóra

Galéria >>

ÁRNYÉK ÉS FÉNY fotókiállítás a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban – 2014. márc. 20.

Fotokiallitas Szabo Ervin Konyvtar

Tarján Iván „Árnyék és Fény” című fotókiállítása március 20-tól április 5-ig látható a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kisgalériájában.  (VIII. Bp. Szabó Ervin tér 1.).

További információ a kiállításról »

 

Vese Világnap – 2014. márc. 13.

Vese Vilagnap 2014A Vese Világnap megrendezésére 2014. március 13-án immár kilencedik alkalommal kerül sor. A Világnap ez évi központi témája a krónikus vesebetegség és az öregedés kapcsolata, jelmondata pedig:

„A veséink velünk öregszenek! Védd a vesédet, tudd meg, hogyan!”

A Világnap megünneplése alkalmából készülünk központi rendezvényekkel, valamint nagy örömünkre, országszerte számos eseménnyel készülnek.

Világnapi programok >>

A Nemzeti Vese Program gyermekrajz-pályázatára beérkezett rajzok >>

Farsang Tengelicen – 2014. febr. 7-9.

Hatodik alkalommal szerveztünk a tengelici Hotel Orchideában a szervre váró és szervátültetett gyerekek, egészséges testvéreik és szüleik számára farsangot. Ezúttal is megtöltöttük a szálloda összes szobáját és minden helyiségét (wellness, játékterem, konferencia termek, étterem). Természetesen azonban a sok vidám, mosolygó gyermekarc volt a legfontosabb!
A cikk folytatása >>
Képek a galériában >>

ÁRNYÉK ÉS FÉNY fotókiállítás a Fazekas Mihály Gimnáziumban-2014. január 22.

Fotokiallitas Fazekas GimnaziumÁrnyék és Fény című transzplantációs vándor-fotókiállításunk Tarján Iván fotóiból január 22-én a Budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumba érkezett. Az iskolai egészségnaphoz kapcsolódva filmvetítéssel ötvözött ismeretterjesztő előadást tartottunk a 7. és 8. osztályos diákoknak a szervátültetés jelentéséről, jelentőségéről, a donáció fontosságáról.

Köszönjük az intézmény vezetésének a kedves, segítőkész, témára nyitott fogadtatást, a diákoknak pedig a részvételt és az érdeklődést!

A kiállítás képei >>

Ez történt 2013-ban

Mi is nyaralunk

Ismét mozgalmas év áll mögöttünk! Alapítványunk 2013-ban is fizetett alkalmazott nélkül, az ötfős kuratórium és 5 állandó-, valamint 15-20 alkalmi önkéntes segítségével látta el feladatait.
Az Alapítvány 2013-as tevékenységéről szóló beszámolót itt olvashatják >>

2013-ban Alapítványunk végezte a Nemzeti Vese Program programjainak koordinálását, rendezvényeik szervezését.
A Nemzeti Vese Program 2013-as évi beszámolóját itt olvashatják >>

Kérjük, támogassa személyi jövedelemadója 1 %-ával a szervátültetett és szervre váró gyerekek nyári rehabilitációs táborát!

 

1 szazalek 2014A Transzplantációs Alapítvány hazánkban egyedülálló módon, országos tevékenységet folytat a szervátültetett gyerekek rehabilitációja területén. A „Mi is nyaralunk” élményterápiás program célja a transzplantáltak és a transzplantációra várók közös táboroztatása, rehabilitációja és integrációja.

Célunk továbbá a családok segítése: az egy hetes tábor kiváló alkalmat ad arra, hogy a hasonló problémákkal küzdő szülők olyan sorsközösséget alakítsanak ki, ahol tapasztalatot tudnak cserélni és a mindennapi nehézségek megoldását meg tudják osztani egymással.

Hogyan segíthet? >>

Angyali nagykövet program

2013.

Angyali nagykovet

Neked apró szívesség, nekik óriási segítség!

ANGYALI NAGYKÖVET PROGRAM

Légy az alapítvány angyali nagykövete!

A múlt évben indult családtámogató programunkhoz bárki csatlakozhat, aki úgy érzi, hogy segíteni akar az egyre szaporodó, szegénységi küszöb alatt élő, szervátültetett gyermeket nevelő családokon.

Hogyan segíthet? >>

Árnyék és Fény fotókiállítás Hatvanban – 2013. 11. 25.-2013. 12. 08.

Tíz éve járjuk az országot Tarján Iván „Árnyék és Fény” című fotókiállításával, mely bemutatja a szervkivételtől a betegségen keresztül, a szervátültetés segítségével új életet kapott emberek mindennapjait. A kiállítás november 25-től december 8-ig tekinthető meg a Hatvani Kórház Szakrendelőjének aulájában.

A kiállítás megnyitóján jelen volt a főigazgató, orvosigazgató és számtalan kórházi dolgozón kívül a város két alpolgármestere is. Köszönjük a lehetőséget és a kitűnő szervezést!

Képek a megnyitóról >>

Megjelent a Trappancs 2013. novemberi száma

Megjelent a Trappancs legújabb száma!
A lap legfrissebb száma már olvasható honlapunkon – a nyomtatott újságot hamarosan postázzuk!

Ízelítő a tartalomból:

– Gyermek- és ifjúsági programok: Astellas Családi Nap Debrecenben, Trappancs Tini Tábor
– Szervátültetettek Világjátéka – Durban
– Szervdonációs és Transzplantációs Európa Nap
– Trapi történetek
– Ünnepi készülődés
– Hírek, érdekességek

Tovább az újsághoz >>

Jótékonysági bál sokadszorra Alsónémediben – 2013. nov. 30.


Kellenek az ünnepi pillanatok! Ünnepi, lélekemelő pillanatok nélkül elmosnának bennünket a küzdelmes, szürke, megszokott hétköznapok.
Az ünnepi pillanatok nemcsak az ünnep tárgya, az ünnepelt személye miatt fontosak, hanem mert egy percre megállásra késztetnek. Arra sarkallnak, hogy felülemelkedjünk mindennapi problémáinkon és madártávlatból szemléljük életünket, környezetünket, hogy meglássuk azt a sok szépet és jót, ami körülvesz bennünket, csak a hétköznapok elfedik, elrejtik előlünk, vagy a nagy rohanásban mi magunk lépünk át felettük.
A szombati alsónémedi jótékonysági bál igazi ünnep volt: egy közösség jó célok érdekében összegyűlt, örültek egymásnak, jót tettek – mindezt másokért. Megálltak egy pillanatra, módot és alkalmat találtak arra, hogy észrevegyék, megéljék az igazi értékeket. „Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.” Ebben a közösségben ott a létra! Köszönet érte!

Köszönet a szervezésért a Lovas családnak és Hangyás Erikának, a reggel 7-ig fáradhatatlanul húzó zenészeknek, Polgár Petinek, aki már sokadszorra színesíti meg a bált (és az alapítvány nyári táborát) egyedi humorával és kiváló énektudásával, a Betyár Étterem kitűnő vendéglátását és Surányi Attila remek fotóit – és természetesen hatalmas köszönet Alsónémedi lakóinak, akik egyre többen jönnek a bálba, és idén nemcsak Alapítványunknak jött össze a szokásos több mint 300 ezer forint, hanem egy Alsónémediben élő, nemrég csontvelő-transzplantáción átesett kisfiú családját is meglepték 100 ezer forint adománnyal. 

SE ETK – Jótékonysági est – 2013. nov. 19.


Második alkalommal rendezett az SE ETK HÖK Kulturális bizottsága jótékonysági estet alapítványunk javára.

Köszöntőt mondott Dr. Domján Gyula dékánhelyettes és Szalamanov Zsuzsa, az alapítvány kuratóriumi elnöke. A hallgatók által készített szendvicseket, süteményeket élvezettel fogyasztotta mindenki a megnyitó köszöntő előtt és a műsor szünetében.

Az est fellépői voltak:
Medikus Zenekar; Újházi Ádám (hegedű), Horváth Margit (brácsa); Vásárhelyi Luca (zongora); Medicantare Leánykórus; Kun Adrien (ének), Szegvári Dániel (gitár); Szabó Krisztina (ének), Somogyi Zsigmond (zongora); Ámon Emese (ének), Daka Eszter Rebeka (gitár-vokál); Jazz hip-hop tánc fellépés

Köszönjük a szervezőknek és a fellépőknek a színvonalas programot!

 

Transzplantációs Fórum, Miskolc – 2013. okt. 20.

CSAK NŐ SZÜLHET GYERMEKET, DE BÁRKI AJÁNDÉKOZHAT ÉLETET!

Jól ismeri már mindenki fenti szlogenünket, aki rendszeresen látogatja web- vagy Facebook-oldalunkat, hiszen 2010 óta évi 5-7 fórumot tartunk, és beszámolunk mindegyikről.

Az október 20-i miskolci fórumnak az volt a különlegessége, hogy a szokásos, kiváló előadásokon túl (Dr. Ladányi Erzsébet és Dr. Kóbor Krisztina nephrologusok, Dr. Fedor Roland sebész) megismerhették a résztvevők a debreceni klinika új transzplantációs csapatát: Dr. Nemes Balázst, aki az újonnan létrehozott Transzplantációs tanszék vezetője, és munkatársait. Nemes doktor beszámolt a klinikán tervezett változtatásokról, és örömét fejezte ki, hogy a fórumon alkalma volt megismerni mindjárt négy művese központ igazgatóját. A miskolci, szikszói, ózdi és sátoraljaújhelyi igazgató orvosok is kíváncsian várják a változásokat, nem beszélve a betegekről.

Ismét érdekes és megható volt az egykor ezen állomásokon kezelt szervátültetettek történetét hallgatni. Legizgalmasabb számomra talán annak a férfinak az esete volt, aki 8 év dialízis után szánta rá magát a transzplantáció elfogadására, ekkor tették listára, és végül 10 év dialízis után kapott vesét. Boldogsága leírhatatlan. Azt is jó volt látni-hallani, hogy a múlt év májusi fórumon még dializáltként jelen lévő energikus testnevelő tanár 8 hónapja már felesége veséjével él teljes életet.

Ladányi Erzsébet orvos igazgató beszámolója szerint, mióta az alapítvány rendszeresen tart fórumokat Miskolcon, 70 százalékkal nőtt a várólistán lévők száma – ebben természetesen benne vannak azok, akiket közben már szerencsésen megtranszplantáltak.

Képek a galériában >>

Október 12-e a Szervdonáció és Transzplantáció Európa- és Világnapja!

Alapítványunk a Magyar Transzplantációs Társaság, a Magyar Szervátültetettek Szövetsége és az Országos Vérellátó Szolgálat – Szervkoordinációs Iroda közreműködésével hetedik alkalommal rendezi meg az eseményt.

Jelentkezéseteket várjuk október 2-ig a transalap@acenet.hu címre!

Helyszín: MOM Sportcentrum, 1123 Bp., Csörsz u. 14-16.
Időpont: 2013. október 12. (szombat) 10-12 óráig
TOVÁBBI RÉSZLETEK >>

A Szervdonáció és Transzplantáció Európa- és Világnapja -2013. okt. 12.


A Szervdonáció és Transzplantáció Európa- és Világnapját hetedik éve ünnepeljük Magyarországon.
A délelőtti sportolás hagyományos része a rendezvénynek. Ekkor tudjuk megmutatni, hogy az új szervvel élő emberek teljes életet tudnak élni, felveszik  a versenyt akár az élsportolókkal is. A délelőtti sportprogramon a szervátültetett gyerekek, felnőttek olimpikon úszókkal és a transzplantáló-, illetve a szervátültetettek utógondozását végző orvosokkal közös váltóban versenyt úsznak. A váltóúszás után következik a foci. Nagyra becsült nagykövetünk, néhai Bicskei Bertalan szívét-lelkét beleadta minden évben a szervezésbe és a játékba is. Miután eltávozott közülünk, két évig szüneteltettük a sportot… Az idei résztvevők ismét rangot adtak a versenynek, mert az úszócsapat tagjai voltak a többszörös világbajnok és világbajnoki érmes szervátültetett sportolókon kívül (Medves Jánosné, Papp Károly, Gyurkó Alexandra) a sokszoros olimpiai érmes nagykövetünk, Güttler Károly, fiatal olimpikonjaink: Mutina Ági, Joo Sára, Sztankovics Anna, Kovács Zsanett, Dara Eszter és az újonnan világbajnoki címet szerzett vízilabda válogatott tagja, Szívós Márton. …és ne feledkezzünk meg a feltörekvő fiatalokról, akik nemrég kezdtek el úszni és reméljük, hogy hamarosan a TRAPPANCS Egyesület színeiben, a szervátültetettek csapatában szerepelhetnek a 2014 évi Európa Játékon Krakowban! Jegyezzük meg a nevüket: Vargha Simon (vesetranszplantált), Domonkos Ádám (májtranszplantált), Molnár Farkas Márk (vese-máj transzplantált)!on.

A foci is nagyon jól sikerült. Bicskei Bertalan követőkre talált, az MLSZ SE teljes szívvel mellénk állt. Örömmel jöttek, és vállalták a jövőre nézve is bármikor, hogy összemérjük erőinket. A kezdőrúgást az 5 éves Varga Domi végezte, aki télen kapott vesét-májat, és él-hal a fociért, nem is akárhogy űzi! Több gólt viszont legjobb barátja, a szintén vese-máj transzplantált 13 éves Márkó rúgott be az MLSZ kapujába. Sajnálhatja, aki nem volt ott!

Képek a sportprogramról >>

Fáklyás séta a Szervdonáció és Transzplantáció Európa- és Világnapja 2013 alkalmából


A délutáni díjátadó ünnepség után sokan hazamentek, de sokan maradtak, és még többen odajöttek, hogy részt vegyenek az immár hagyományos fáklyás sétán a donorok emlékére.

Kelen Kata doktornő írta két évvel ezelőtt, de ma sem lehet szebben kifejezni:
„…Minden kéz világolt fenntartott fáklyával…”

A fáklya többnyire szabad ég alatt használt, mesterséges úton előállított világító eszköz, amelyet már az ókorban használtak hajókon, csatákban és ünnepélyeken. Eszünkbe juthat róla Eisenhower és a Fáklya-hadművelet, New York és a Szabadságszobor, Johnny Storm, vagy az olimpiai láng, de az első gondolatunk biztosan az lesz, amiért egyszer mi magunk is fáklyát fogtunk.

A hideg kézben szorított fáklya szinte belénk melegíti a közös célt. Egy olyan célt, amiért érdemes a fáklyát felemelni, amiért érdemes felvonulni. Ilyen a szervtranszplantáció. Sokat dolgozunk azon, hogy a transzplantáltak újra a társadalom teljes értékű tagjai legyenek, hogy ne legyen különbség transzplantált és nem transzplantált között, és tudjuk, hogy sikerül, hiszen fáklyát kell ragadnunk, ahhoz, hogy lássanak, észrevegyenek. És ez jó. Az év egy napján meg kell mutatnunk magunkat, meg kell emlékeznünk azokról, akiknek ezt köszönhetjük.

Ilyenkor nem beolvadni szeretnénk, hanem kitűnni a tömegből. Meg kell mutatnunk, hogy mit értünk el, hogy az élődonoros transzplantációk száma jelentősen nőtt, hogy évről évre egyre több gyermek a szülőnek, férj a feleségének, testvér a testvérének, szülő a gyermekének köszönheti meg az életet. A szervtranszplantáció életet ment. Mi tudjuk. És szeretnénk, ha mások is tudnák. Ehhez fáklyát ragadunk, és nem fogy el a lelkesedésünk, mint a Móricz által megformált Matolcsynak, nem kell tűzvész, hogy tudjuk a dolgunk. Jó úton haladunk.

Képek a fáklyás sétáról >>

Díjátadás és gálaműsor a Szervdonáció és Transzplantáció Európa- és Világnapja 2013. alkalmából


Rendezvényünk célja tiszteletadás a donorok és családtagjaiknak, illetve szolidaritás a szervátültetésre váró betegek iránt. A transzplantáltak köszönetüket fejezik ki a szervátültetés lehetőségét megteremtő (donorjelentő), valamint a transzplantációt és az utógondozást végző egészségügyi dolgozóknak.

A rendezvény alkalmából miniszteri – Pro Vita – díjban részesülnek az „életet adományozó” szervdonorok – idén 50 olyan önzetlen ember -, akik saját szervük felajánlásával járultak hozzá valamely családtagjuk, barátjuk gyógyulásához.

Szt. Kozma és Damján díjat adott át a Transzplantációs Alapítvány Dr. Csajbók Ernő és Dr. Szenohradszki Pál nyugalmazott főorvosoknak, akik Szegeden újraindították és sikeresen folytatták a Dr. Német András által 51 évvel ezelőtt elkezdett, majd évekig szüneteltetett vesetranszplantációt.

A Nemzeti Vese Program idén először meghirdetett „Az Év Vese Híre” című pályázatának győztese is itt került kihirdetésre, és elismerő oklevélben részesült mind a kilenc pályázó.

Képek a díjatadásról | Szt. Kozma és Damján díjatadás | Pro Vita díjatadás

Transzplantációs Fórum Győrben- 2013. szept. 28.

CSAK NŐ SZÜLHET GYERMEKET, DE BÁRKI AJÁNDÉKOZHAT ÉLETET!

20. alkalommal rendeztünk Transzplantációs Fórumot vesebetegek és hozzátartozóik részére. A SE Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója és orvosai, Prof. Dr. Langer Róbert, Dr. Pőcze Balázs és Dr. Török Szilárd előadása és az élődonoros transzplantációban részt vett párok beszámolója után számtalan kérdés hangzott el. Reméljük, hogy a közel 140 résztvevő minden kérdésére kielégítő választ kapott.

A végére maradt a csattanó, Börcsök Enikő színművésznő, a Nemzeti Vese Program nagykövete, aki kétszeres veseátültetettként mesélt arról, hogy lehet a dialízis nehéz éveit is könnyűvé tenni…

A Fórum előtt és után ismét kitűnő ellátást és figyelmes kiszolgálást kaptunk a Hotel Famulus vezetésétől és személyzetétől. Köszönjük az EMMI és a Nemzeti Vese Program támogatását!

Fotók a galériában >>

Fotókiállítás a Kutatók Éjszakáján

Szeptember 27-én a Kutatók Éjszakáján Tarján Iván fotói segítségével, az „Árnyék és Fény” kiállításunkkal mutattuk be azt a folyamatot, ami a betegségtől a gyógyulásig, a szervdonációtól a dialízis kezelésen át, a transzplantáció által az újjászületésig tart.

A kiállítás egy hétig a SE Elméleti Orvostudományi Központjában látható.

Kutatók éjszakája – 2013. szept. 27.

Kutatok ejszakaja

A Nemzeti Vese Program és a Transzplantációs Alapítvány első ízben vett részt a Kutatók Éjszakája elnevezésű, népszerű rendezvénysorozaton, ahol érdekes előadásokkal, kiállításokkal vártuk az érdeklődőket.

Köszönjük az előadóknak – Mihály Sándor igazgató úrnak (OVSZ Szervkoordinációs Iroda), Dr. Cseprekál Orsolyának (SE I.Sz. Belgyógyászati Klinika), Dr. Wagner Lászlónak (SE Transzplantációs és Sebészeti Klinika), Tóvárosi Szilveszternek (Fresenius Medical Care) – valamint a szervátültetett fiatalságnak, hogy eleget tettek felkérésünknek és közvetítésükkel, együttműködésükkel sok érdekes és fontos témáról hallhattak a Nemzeti Vese Program programjait választók.
A cikk folytatódik >>

Képek a Facebook galériában >>

A Nemzeti Vese Program a Kutatók Éjszakáján – 2013. szept. 27.

A Nemzeti Vese Program a Kutatók Éjszakáján, szeptember 27-én (helyszín: SE EOK, Tűzoltó utca 37-47.)

Előadások a vesebetegségről, a vesetranszplantációról, az donációról és arról, hogyan is működik a nemzetközi szervcsere program. Lesznek szűrővizsgálatok! Beszélgethettek szervátültetett emberekkel!

Testközelből vehettek szemügyre egy 20 évvel ezelőtti és egy modern, mai dialízisgépet, megismerkedhettek működésével, hogy miként tartanak életben ezek a gépek sok veseelégtelenségben szenvedő beteget.

 

XI. Astellas Családi hétvége – 2013. szept. 13-15.

Astellas Csaladi NapA XI. Astellas Családi Nap (leánykori nevén: Astellas Gyereknap) 2013. szeptember 13-15. között, Debrecenben került megrendezésre, ahol a szervátültetett gyerekek és családjaik ismét egy felhőtlen közös hétvége részvevői voltak.

Köszönjük az Astellasnak a lehetőséget és a támogatást, hogy egy hétvége erejéig megint csak a mosolyé, a vidámságé, a barátságoké, a szervátültetett gyerekeké és családjaiké volt a főszerep.

Tovább a cikkhez >>

Képek a galériában >>

A Szervátültetettek XIX. Világjátékán, a dél-afrikai Durbanban úszóink ismét csúcsteljesítményt nyújtottak.

A hét úszó (3 máj-, 4 vesetranszplantált) eredménye:
Aranyérem: 9
Ezüstérem: 5
Bronzérem: 9

Valamint egy negyedik, két hatodik, egy hetedik és egy tizedik helyezés hatalmas mezőnyben!

A sportolók tehetsége, szorgalma, kitartása és kiváló edzőik mellett a jó eredményhez hozzájárult a Manta Swimm professzionális úszószerelése is. Köszönjük támogatásukat!

 

Alapítványunk a Várószoba honlapján

Az Akadémiai Kiadó orvosi szegmense másfél évvel ezelőtt átvette egy laikus betegközösségi oldalnak az üzemeltetését. A Várószoba.hu betegközösségi portálon majd 50 közösség alakult. A betegek megosztják egymással tapasztalataikat, örömüket, bánatukat, segítséget kérnek és nyújtanak egymás számára. A Kiadó azzal tud segíteni nekik, hogy ha azt látják elakadtak valahol, szakembert kérnek fel, aki megválaszolja a kérdést, és cikk formájában járják körbe az adott témát. A Betegszervezetek rovatban lehetőséget kapott Alapítványunk a bemutatkozásra és a továbbiakban szívesen helyt adnak minden a témával kapcsolatos hírnek, eseménynek, figyelemfelhívó kampánynak. Köszönjük a lehetőséget!

A Transzplantációs Alapítványt benutató oldal:
http://www.varoszoba.hu/show/2013/08/23/a_transzplantacios_alapitvany

A KÖBE (Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület) december végéig Alapítványunk támogatására gyűjti a műanyag kupakokat

A nyáron – különösen az elmúlt napokban tapasztalt 40 fokos hőségben – valószínűleg a Te vízfogyasztásod is megnőtt, amellyel akár jót is tehetsz másoknak. Ha az ásványvizek (és más műanyag flakonok) kupakját nem a kukába dobod, hanem behozod Venyige utcai ügyfélszolgálatunkra, a KÖBE munkatársak által gyűjtött kupakokkal együtt a transzplantált és szervátültetésre váró gyermekek részére ajánljuk fel! Mit gondolsz, megéri ezért szelektíven gyűjteni? Köszönjük a felajánlást!

A magyar csapat a negyedik helyen végzett

Negyedik helyen végzett a nemzetek versenyében a magyar szervátültetettek csapata a XIX. Szervátültetettek Világjátékán, Durbanban (Dél-Afrika). A Világjátékon 49 ország sportolói vettek részt. A magyar válogatott 48 versenyzővel indult, akik között van szív-, tüdő-, vese-, csontvelő- és májtranszplantált. A magyarokat csak az angolok, az amerikaiak és a helyiek tudták megelőzni az éremtáblázaton, a mindig hatalmas csapattal induló ausztrálok most mögöttünk végeztek.

A magyar szervátültetett sportolók – kivéve a Budapesten 1999-ben rendezett Világjátékot – még soha ennyi érmet nem szereztek: 37 arany-, 16 ezüst- és 29 bronzérmet. Gratulálunk sportolóinknak és kérünk több megbecsülést, elismerést számukra!

 

„Bárki ajándékozhat életet”

„Bárki ajándékozhat életet”

A Figyelő teljes egészségügyi melléklete foglalkozik a krónikus vesebetegségekkel, megelőzésükkel és gyógyításukkal.

Tovább a kiadványhoz >>

Sikeres Balaton- és Öbölátúszás

A 11 éves vesetranszplantált Simon édesapjával – aki egyúttal vesedonorja is – átúszta a Balatont, majd az Öbölátúszást is sikeresen teljesítette. Ez nem akármi volt, gratulálunk Simonnak!

Reméljük, két év múlva már a Szervátültetettek Világjátékán arat babérokat!

Megjelent a Trappancs 2013. júliusi száma

Megjelent a Trappancs legújabb száma!

2013. július 31. – A lap legfrissebb száma már olvasható honlapunkon – a nyomtatott újságot hamarosan postázzuk!

Ízelítő a tartalomból:

– Beszámolók a közelmúlt gyermek- és ifjúsági rendezvényeiről: MI IS NYARALUNK tábor és Gyereknap az Aquarénában
– Élni csodálatos! Törökországi Napló
– Az EUROTRANSPLANT-ról
– Transzplantációs sikertörténetek, új „Trappancsok”
– Hírek, érdekességek

Tovább az újsághoz >>

Elkezdődött a XIX. Szervátültetettek Világjátéka Durbanban (Dél-Afrika) – 2013. júl. 29.

Az 50 fős magyar csapat reméljük, hogy a nemzetek versenyében – hasonlóképpen eddigi szereplésükhöz – most is az elsők között fog végezni!

Hajrá magyar szervátültetett sportolók!

 

X. Mi is nyaralunk Tábor – 2013. jún. 24-30.

Köszönjük minden támogatónknak, fellépőnknek, önkéntes segítőnknek, hogy idén jubilálhatott a szervátültetett és szervre váró gyerekek tábora – egy hét örömteli együttlét immár tíz éve!

A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért 2013. június 24-30. között tizedik alkalommal szervezte meg a szervátültetett és szervre váró gyerekek MI IS NYARALUNK! élményterápiás nyári táborát Balatonvilágoson. Az egy hetes tábornak 200 résztvevője volt: a 8 szív-, 2 tüdő-, 19 máj-, 21 vese-, és 2 kombinált vese-máj átültetett gyermek – a komplex család-rehabilitáció érdekében -, együtt nyaralt az egészséges testvérekkel és a szülőkkel.

Hat olyan gyermeket is üdvözölhettünk a táborban, akik tavaly az Eurotransplant szervezet révén jutottak új esélyhez a teljes életre. A táborban 22 önkéntes segítő gondoskodott arról, hogy mind a gyermekeknek, mind a szülőknek tapasztalatokban gazdag, programokkal teli, jól szervezett nyaralásban legyen részük.

Tovább >>

Fotók a galériában >>

Millió köszönet Lillának és Lackónak, akik a filmet készítették, és akik köztünk-velünk éltek ismét!

Sikeres szereplés a Kálti Márk Országos Történelmi Versenyen

Hegyvidek

Rózsa Viktor zsenge kora ellenére már kétszeresen májátültetett és sok-sok kórházi napon van túl!
Az idei tanév során több tanulmányi versenyen sikeresen vett részt. A Kálti Márk Országos Történelmi Versenyen 2. lett az 5. évfolyamosok mezőnyében. A tesztverseny 3 fordulós volt, a döntő 2013. 05. 12-én, a Budapesti Műszaki Egyetemen került megrendezésre. A győzteseknek közel 600 ember tapsolt a nagy előadóban.

A képen Viktor a felkészítő tanárával, Koncz Jánosnéval látható.
Gratulálunk!

Gyereknap a mogyoródi Aquarénában – 2013. jún. 9.


Köszönjük a mogyoródi Aquarénának, hogy idén is lehetővé tette, hogy a szervátültetett gyerekek és családjaik gyermeknap alkalmából, egy önfeledt napot tölthettek Magyarország legnagyobb vízi szórakoztatóparkjában! Az idő is nekünk kedvezett: napsütés, jókedv, nevetés!

Beszámoló a gyereknapról

Képek a galériában >>

Részvételünk a Hegyvidék Napokon – 2013. jún. 2.

HegyvidekA Transzplantációs Alapítvány és a Nemzeti Vese Program június 2-án szerepet vállalt az Egészséges Hegyvidék Program megvalósulásában, melynek társadalmi küldetése a közvetlen betegellátás, gyógyítás mellett az egészség megőrzésének támogatása, az egészségtudatos életmód ösztönzése, és az ehhez szükséges ismeretek minél szélesebb körű terjesztése.

ÁRNYÉK ÉS FÉNY fotókiállítás a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban – 2013. máj. 13.

Budai Ciszterci Gimnázium 2013Árnyék és Fény című transzplantációs vándor-fotókiállításunk május 13-án a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumba érkezett. A kiállításhoz kapcsolódva lehetőséget kaptunk, hogy a 11. évfolyam közel 90 diákjának ismeretterjesztő előadás keretében beszéljünk a szervátültetés jelentéséről, jelentőségéről, a donáció fontosságáról és a jószolgálati munka öröméről.

Tovább >>

Üdvözöljük az Eurotransplant tagságot!

A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért elnöke üdvözöli, hogy Magyarország teljes jogú taggá vált az Eurotransplant szervezetben.

Szalamanov Zsuzsa az MTI-nek hétfőn elmondta, a szervcsere koordinálásáért felelős szervezethez csatlakozással a magyar betegek csak nyerhetnek – még azzal is, hogy a Magyarországon kioperált, de különböző okokból fel nem használt szervek külföldi betegekhez kerülhetnek. A csatlakozással az elnök reményei szerint jobb, hatékonyabb lesz a kórházak donorjelentése, és fontos az is, hogy a felajánlott szerveket Magyarország el tudja fogadni.

Szalamanov Zsuzsa szerint alapvetően hozzáállás kérdése a donorjelentés, hiszen van kórház, amelyik soha nem jelent szervátültetésre esetleg alkalmas donort, és van olyan intézmény, ahonnan 15-20-at is jeleznek évente. Véleménye szerint az intézményeknek valamilyen formában indokolniuk kellene, miért nem jelentenek agyhalál állapotába került beteget.

 

Transzplantációs Fórum, Szeged – 2013. ápr. 28.

„CSAK NŐ SZÜLHET GYERMEKET, DE BÁRKI AJÁNDÉKOZHAT ÉLETET”

Április 28-án, vasárnap ismét Transzplantációs Fórumot rendeztünk, harmadik alkalommal Szegeden, az Ifjúsági Házban, ahová a szegedi transzplantációs régióba tartozó vesebetegeket és hozzátartozóikat hívtuk meg. Sajnos, ez a régió ismét passzivitást mutatott, míg más régiókban 100 fölötti létszámmal számolhatunk minden alkalommal, Szegeden ez jóval 100 alatti… Sajnálhatja, aki nem jött el, mert rendkívül jó előadásokat hallhattunk Dr. Szederkényi Edit és Dr. Szenohradszki Pál sebészektől, és Dr. Remport Ádám nefrológustól. A Fórumot Prof. Dr. Lázár György, a Sebészeti Klinika igazgatója nyitotta meg. Élődonoros transzplantációban részt vett párok beszámolója zárta a programot, majd következett a kiváló ebéd, és a személyes beszélgetések.

Köszönjük az orvosoknak és a regisztrációban segédkező koordinátoroknak, valamint az élődonoros pároknak, hogy a vasárnapjukat feláldozták a betegek érdekében, és szomorúan állapítjuk meg, hogy a betegek érdektelensége (ebben a régióban) nem változott…

Köszönjük az EMMI és a Nemzeti Vese Program támogatását!

Képek a galériában >>

Támogasd munkánkat!

Támogasd 100 forinttal a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért munkáját!

A Bónusz Brigád jótékonysági akciója során összegyűlt összeget és a Brigád által felajánlott 100.000 forintot teljes egészében, minden levonás nélkül utalják az Alapítványnak.

Tovább >>

Alapítványunk 2012-es tevékenysége

Ez történt 2012-ben

Alapítványunk 2012-es tevékenységéről itt olvashat (PDF)

Transzplantációs Fórum, Vecsés, 2013. ápr. 21.


18. alkalommal rendeztünk Transzplantációs Fórumot (ötödik alkalommal Vecsésen, az Airport Hotel Budapest szállodában) vesebetegek és hozzátartozóik részére. A SE Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója és orvosai, Prof. Dr. Langer Róbert, Dr. Pőcze Balázs és Dr. Toronyi Éva előadása és az élődonoros transzplantációban részt vett párok beszámolója után számtalan kérdés hangzott el. Reméljük, a 140 résztvevő minden kérdésre kielégítő választ kapott.

A legnagyobb sikert a 2005-ben feleségétől vesét kapott Balázs és családja aratta. A veseadományozás óta Zita a már meglévő két gyermekük mellé még ötnek adott életet, és a fórumon mindannyian részt vettek.

A Fórum előtt és után ismét kitűnő ellátást és figyelmes kiszolgálást kaptunk a szálloda vezetésétől és személyzetétől. Köszönjük az EMMI, a Nemzeti Vese Program és a Novartis Hungária Kft. támogatását!

Képek a galériában >>

Tavaszi Nemzetközi Tábor, Törökország- 2013.


„Living is beautiful as well as giving life!” – Élni csodálatos, életet adni is az!

Ez volt a jelmondata a transzplantált gyerekek tavaszi nemzetközi táborának, amely a első alkalommal került megrendezésre Törökországban.

7 országból, 35 eleven gyermek (vese-, máj- és szívátültetett) érkezett a török riviérára, ahol az egy hét folyamán számos, színes program várta őket.

Magyarországot Tárnoki Virág (vese-transzplantált) és Gyurkó Szandra (máj-transzplantált) képviselte kíséretemben. Gyönyörű hetet töltöttünk ezen a csodálatos helyen: várost néztünk, hajókáztunk, golfoztunk, horgásztunk, hegyet másztunk, fürödtünk, játszottunk… és ami a legfontosabb: barátságokat kötöttünk,… talán egy életre szólókat!

Köszönjük a vendéglátóinknak a meghívást és a meleg vendégszeretetet!

Böcskei Virág (kurátor)

Képek a táborról >>

Transzplantációs Fórum, Pécs – 2013. ápr. 6.


„CSAK NŐ SZÜLHET GYERMEKET, DE BÁRKI AJÁNDÉKOZHAT ÉLETET”

Harmadik alkalommal rendeztük meg a Pécsi Tudásközpontban a fórumot. A pécsi transzplantációs centrum körzetébe tartozó dialízis központokban kezelt vesebetegek és hozzátartozóik egyre nagyobb létszámmal vesznek részt az alapítvány által rendezett fórumokon, ez alkalommal 50 beteg, 32 hozzátartozó, 6 orvos, 7 nővér, és élődonoros transzplantációban részt vett párok összlétszáma meghaladta a százat.

Az előadások közben és után számtalan kérdés hangzott el, melyekre Dr. Kalmár Nagy Károly és Dr. Szakály Péter sebészek, valamint Dr. Kovács Tibor nefrológus adott választ.

Az élődonoros párok beszámolója tette a legmélyebb benyomást mindannyiunkra, akár a fiatal hölgy megható története, aki nagynénjétől kapott vesét, akár az édesanya fényképekkel illusztrált beszámolója, aki fiának adta egyik veséjét, vagy a 60 év feletti testvérpár, akik vidámak, csinosak és mindketten egészségesen élvezik az életet.
Megtisztelte a fórumot Zoltán György is, aki a Nemzeti Vese Program operatív igazgatója.
A fórum támogatói: a Magyar Nefrológiai Alapítvány/Nemzeti Vese Program és a NOVARTIS Hungária Kft.

2013. április 15. A keszthelyi Diaverum állomás jelezte, hogy fórumunk hatására két beteg jutott elhatározásra az élődonoros transzplantációval kapcsolatban. A kivizsgálások megkezdődtek. Ezért érdemes fórumot rendezni!

Képek a fórumról >>

Megjelent a Trappancs 2013. márciusi száma.

Megjelent a Trappancs legújabb száma!

A lap legfrissebb száma már olvasható honlapunkon – a nyomtatott újságot a jövő héten postázzuk.

Ízelítő a tartalomból:

– Beszámolók a közelmúlt gyermek- és ifjúsági rendezvényeiről: a Farsangról és a TACKERS-táborról
– Jótékonysági bál Alsónémediben
– Az EUROTRANSPLANT-ról
– Transzplantációs sikertörténetek, új „Trappancsok”
– Hírek, érdekességek

Tovább az újsághoz >>

Ismeretterjesztés a vesebetegségről Sopronban – 2013. márc. 27.

Március 27-én a soproni Vas-és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnázium egészségvédelmi projektnapján két órát tartott Szalamanov Zsuzsa a vesebetegség megelőzéséről, felismeréséről és kezelési módjairól, valamint a szervátültetésről.

Az alapítvány célul tűzte ki, hogy a Nemzeti Vese Program részeként idén az eddigieknél több iskolában – általánostól a főiskoláig – tart ismeretterjesztő előadásokat.

Árnyék és Fény transzplantációs fotókiállítás Tatabányán – 2013.03.22.

Március 22-én a tatabányai Jászai Mari Színház, Népház 1917-ben épült gyönyörű, felújított épületében, az Acélmagnóliák c. színdarab (rendezte Bálint András) premierjének kapcsán nyitotta meg Tarján Iván: Árnyék és Fény c. fotókiállítását a színház igazgatója, Crespo Rodrigo és a Transzplantációs Alapítvány kuratóriumi elnöke, Szalamanov Zsuzsa.

A premierre érkező közönség nagy érdeklődéssel hallgatta a megnyitó beszédeket és nézte végig a kiállítás képeit. A kiállítás mondhatni felvezette a bemutatásra kerülő színdarabot.

 

Vese Világnap – 2013. márc. 14.

A Nemzetközi Nephrologiai Társaság (International Society of Nephrology (ISN)) és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége (International Federation of Kidney Foundations (IFKF)) magyar kezdeményezésre, minden év márciusának második csütörtökét a Vese Világnapjának nyilvánította. A Vese Világnap megrendezésére 2013-ban immár nyolcadik alkalommal került sor, Magyarországon a Nemzeti Vese Program égisze alatt, a Transzplantációs Alapítvány szervezésében.

Beszámoló az eseményről >>

Árnyék és Fény transzplantációs fotókiállítás Győrben – 2013. márc. 13.


A Nemzeti Vese Program keretében, a Vese Világnaphoz kapcsolódva a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért „Árnyék és Fény” c. fotókiállítása egy héten keresztül volt megtekinthető a győri ETO Park Élményközpontban.

Tarján Iván képei bemutatják azokat a stációkat – donáció, művese kezelés, transzplantáció –, amíg a végstádiumú szervelégtelenséggel élő beteg a szervátültetésnek köszönhetően aktív, teljes életet élő emberré válhat. A kiállítás célja elősegíteni a donációk, azaz szervadományozások számának növekedését. Egy donor akár 7 ember életét is megmentheti.

Képek a galériában >>

Mi is síelünk – TACKERS tábor, 2013.márc.2-9.


Hetedik alkalommal vettek részt magyar gyerekek a nemzetközi TACKERS (Transzplantált Gyerekek Kalandtábora) programon a svájci Anzere síparadicsomban, amit Liz Schik májátültetett asszony szervez 2000 óta az ASTELLAS Pharma cég támogatásával.

A magyar gyerekek részvételét ez évben a Crydet Kft, a PC Aréna Kft és a Rotary Klub Tabán, valamint Király László és Ádám Róbert magánszemélyek támogatták. Köszönjük a lehetőséget és a segítséget!
Beszámoló a táborról >>
Képek a galériában >>

Fotókiállításunk az Országgyűlés Irodaházában – 2013. febr. 18.

„Árnyék és Fény” c. fotókiállításunk fennállásának 10. évfordulóján a politika közelébe került: Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár nyitotta meg az Országgyűlés Irodaházában kiállításunkat, mely a szervadományozás fontosságára kívánja felhívni a figyelmet.

Tarján Iván képei a szervre várók gondjait, valamint a szervátültetett emberek már megújult, gyakran teljessé vált életét mutatják be.

 

A Nemzeti Vese Program a Vese Világnap alkalmából plakát-versenyt hirdetett meg a Képzőművészeti Egyetem grafika szakos diákjainak

Az egyetem a pályázatot beemelte kötelező tantervébe, így a diákoknak tartott előadásunkon szép számmal vettek részt diákok-tanárok. Dr. Deák György belgyógyász nephrológus a vese működéséről, a vese betegségeiről, ill. a vesebetegség lehetséges megelőzéséről tartott nagyon színes, gyönyörű képekkel illusztrált előadást, majd Szalamanov Zsuzsa, a Transzplantációs Alapítvány elnöke tartott előadást a már bekövetkezett krónikus vesebetegség legkívánatosabb gyógymódjáról, a szervátültetésről és levetítette Tarján Iván Hommage a’la Medicine c. filmét.
A legjobb 20 plakát a Vese Világnapon, március 14.-én a Mammut2 III. emeletén lesz kiállítva, és eredményhirdetésre is ekkor kerül sor.

Képek >>

Fotókiállítás a SOTE Egészségtudományi Karán – 2013. febr. 3-11.


A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Vas utcai csodálatos intézménye adott lehetőséget az Árnyék és Fény fotókiállítás bemutatására.

A kiállítást 26-án nyitotta meg Prof. Dr. Mészáros Judit, az intézmény dékánja Szalamanov Zsuzsával, az Alapítvány kuratóriumának elnökével. A megnyitón a tanári kar vett részt, a diákok a közel két hét alatt, míg a kiállítás ott tartózkodik, nap mint nap a képek előtt jönnek-mennek, és remélhetőleg megnézik…

Farsang Tengelicen – 2013. febr. 8-10.


A farsang helyszíne és a menetrendje a megszokottak szerint alakult: idén ötödik alkalommal rendeztük a farsangolást a tengelici Hotel Orchideában, közel 110 fő részvételével.

11 máj-, 7 vese- és 3 szívátültetett gyerek mellett, 4 várólistás gyermek, valamint szüleik, egészséges testvéreik és orvosaik egy része vett részt az egész hétvégén át tartó mulatságon.

A cikk folytatása >>

Képek a farsangról >>

Együttműködésünk a Nemzeti Vese Programmal- 2013. jan. 21.

 2013-ban Alapítványunk a Nemzeti Vese Program első számú operatív együttműködő partnerévé lépett elő. A Nemzeti Vese Program döntéshozó testülete bizalmat szavazott nekünk az idei évre és megbízta Alapítványunkat a Program céljai elérése érdekében szükséges marketing és PR feladatok teljes körű megtervezésével, valamint megvalósításával. A feladat megtisztelő, a cél nemes!

A Nemzeti Vese Programot 2011. tavaszán, a szakminisztérium erkölcsi támogatásával, azzal a céllal hívták életre, hogy a szakmai szervezetek és betegszervezetek munkáját segítve iránymutatást, keretet adjon minden vesével kapcsolatos aktivitásnak, a prevenciótól kezdve a szűrésen és a vesepótló kezeléseken át, egészen a transzplantációig. A program célja egyrészt az edukáció, a lakosság és a betegek információval történő ellátása, másrészt szakmai párbeszéd folytatása, amelynek eredménye egy – a döntéshozók számára is iránymutatást, valódi megoldást jelentő – cselekvési terv megalkotása.

Az idei év üzenete: Az elhízás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás a krónikus veseelégtelenség előszobája! Óvd a vesédet!

Jótékonysági est a SE Egészségtudományi Karának szervezésében – 2012. dec. 4.

2012.

Jótékonysági estet rendezett december 4-én a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara alapítványunk javára. Az esten a kar tehetséges hallgatói léptek fel, magas színvonalú kulturális programot nyújtottak a jelenlévőknek. Sajnos, a keddi nap nem a legalkalmasabb időpont volt ahhoz, hogy betöltsék ennek a gyönyörűséges épületnek az auláját… Köszönjük a HÖK kulturális referensének, Takács Ágnesnek áldozatos munkáját, és mindenkinek, aki hozzájárult ehhez a szép esthez. Köszönet a HÖK elnökének, minden fellépőnek és Prof. Dr. Mészáros Judit dékán asszonynak, aki jelenlétével megtisztelte és megnyitotta a rendezvényt.

 

Jótékonysági bál – Alsónémedi – 2012. dec. 1.

 Köszönjük…

a Lovas családnak, hogy ismét részesei lehettünk egy fergeteges bálnak, aminek a bevétele – 320.000 Ft – ráadásul az Alapítvány javát szolgálja.
a Betyár Étterem vezetésének a nagyszerű vacsorát, valamint a meglepetésként és ajándékként egyszer csak az elsötétülő bálterembe betolt hatalmas, fantasztikus finom tortát, közepén az alapítvány lepkéjével!
Morvai Jánosnak, és társainak, akik ismét fáradhatatlanul és önzetlenül húzták reggel 6-ig a talpalávalót.
Polgár Petinek a fergeteges műsort, amit ismét szeretetből és barátságból nyújtott nekünk!
Hangyás Erikának, aki hulla fáradtan, munka után is a bál szervezésében és lebonyolításában segédkezett a Lovas családnak.
Dr. György Balázsnak (Alsónémedi volt polgármestere) és feleségének, hogy immár 10. alkalommal vállalták a bál fővédnökségét, és minden alkalommal megtisztelik jelenlétükkel a rendezvényt.

És végül, de nem utolsó sorban köszönjük Lilinek, aki harmadik májtranszplantációjára vár, hogy mint egy fényes csillag, beragyogta a báltermet!
Képek a bálról >>

Megjelent a Trappancs 2012. novemberi száma

A lap legfrissebb száma már olvasható honlapunkon – a nyomtatott újságot a november 19-i héten postázzuk.

Ízelítő a tartalomból:

– Beszámolók a közelmúlt gyermek- és ifjúsági rendezvényeiről: az Astellas Gyermeknapról és a Trappancs Tini Táborról
– Donációs Európa- és Világnap Budapesten
– Transzplantációs sikertörténetek, új „Trappancsok”
– Hírek, érdekességek

Tovább az újsághoz >>

Transzplantációs Fórum Nyíregyházán – 2012. okt. 28.

 Nyíregyháza-Sóstón tartottuk meg a 15. Transzplantációs Fórumot, és egyúttal az év utolsó ilyen rendezvényét. A debreceni B.Braun és FMC által működtetett dialízis állomásokról, a nyíregyházi, mátészalkai és kisvárdai B.Braun állomásokról közel 100 beteg, hozzátartozóik és kezelőorvosaik jöttek el.

A beszámoló itt folytatódik >>
Fotók a galériában >>

Szervdonációs és Transzplantációs Európa Nap- 2012. okt. 13.

Idén is megrendeztük a Szervdonációs és Transzplantációs Európa Napot. Ennek a napnak a délutánján kerül sor a Pro Vita díjak, valamint a Szent Kozma és Damján díj ünnepi átadására. Pro Vita díjban, miniszteri elismerésben részesülnek az „életet adományozó” szervdonorok, akik saját szervük felajánlásával járultak hozzá élődonoros átültetés révén valamely családtagjuk, barátjuk gyógyulásához.

Az idei rendezvény különlegessége volt, hogy az első veseátültetést éppen 50 éve végezte el Szegeden Dr. Németh András. Hogy ez megtörténhetett, köszönhető egy akkor 21 éves, rendkívül bátor és önfeláldozó embernek, aki testvérének felajánlotta a veséjét. A donor, Szántó László ma is él, kitűnő egészségnek örvend, és alapítványunk kezdeményezésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma magas szakmai kitüntetésben, Pro Sanitate díjban részesítette. Gratulálunk és további jó egészséget kívánunk!

Szent Kozma és Damján díjat az Alapítvány ötödik alkalommal adott át ezen a jeles napon. A díjat a kuratórium olyan személyeknek ítéli oda, akik kiemelkedően sokat tettek a hazai szervátültetés érdekében. Az idei díjazottak a hazai szívátültetés két úttörője: Dr. Szabó Zoltán és Dr. Bodor Elek professzorok.

A rendezvény méltó befejezése a Magyar Mezőgazdasági Múzeumtól a Hősök teréig vezető, figyelemfelkeltő fáklyás felvonulás volt. Szervátültetettek, átültetésre várók, donorok, orvosok, ismerősök, ismeretlenek, szimpatizánsok – a Hősök terén egyperces néma csenddel emlékeztünk azokra, akiknek köszönhetjük életünket, és azokra, akik nem nem kaphattak időben szervet…

Képek a délutáni ünnepségről és a fáklyás felvonulásról >>

Képek a Pro Vita díjak átadásáról >>

Képek a Szt. Kozma és Damján díj átadásáról >>

ÁRNYÉK ÉS FÉNY fotókiállítás Dunaszerdahelyen – 2012. szept. 24-okt. 1.

 A dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központban – a helyi műveseállomás meghívására – szeptember 24-én megnyitottuk Tarján Iván „Árnyék és Fény” fotókiállítását.

A megnyitó után a szlovák és a magyar művesekezelés és szervátültetés helyzetéről tartott előadást a színházteremben a helyi dialízis központ főorvosa, Dr. Rácz Gabriel és a Magyar Nefrológiai Társaság Transzplantációs Bizottságának elnöke, Dr. Remport Ádám. Szalamanov Zsuzsa az alapítvány tevékenységét mutatta be.

Tovább >>

Budapesten rendezik az idei Szervdonációs és Transzplantációs Európa Napot!

Budapesten rendezik az idei Szervdonációs és Transzplantációs Európa Napot!

Várjuk a rendezvényre szervátültetett és szervátültetésre váró barátainkat, valamint azokat az érdeklődőket, akiknek ismeretlen, misztikus a szervdonáció és szervátültetés, továbbá azokat, akik segíteni akarnak, hogy több szervátültetés legyen Magyarországon!
A korábbi évek eseményeiről itt olvashat >>

Fotók a galériában >>

14. Transzplantációs Fórum – 2012. szept. 23.

CSAK NŐ SZÜLHET GYERMEKET, DE BÁRKI AJÁNDÉKOZHAT ÉLETET!

Győrben rendeztük a 14. Transzplantációs Fórumot. A 140 résztvevő – a szombathelyi, soproni, győri, ajkai, veszprémi, székesfehérvári művese állomásokon kezelt betegek és hozzátartozóik – nagy érdeklődéssel hallgatták a SE Transzplantációs és Sebészeti Klinika orvosainak előadását, valamint Both András kétszeres vesetranszplantált – színművész, az RTL Klub hangja és a Nemzeti Vese Program arca – lelkesítő szavait.

Az igazi csúcspont a vége volt, amikor bemutatkozott az a család, ahol a vesetranszplantációt mindannyian családon belül oldották meg. Vesét adott a nagybácsi az unokahúgának, akinek a fiai vesét kaptak unokatestvéreiktől, és egyik unokatestvérük a nővérétől. Egészen ritka, példaértékű család!

Tovább >>

Fotók a galériában >>

10. Astellas családi hétvége – 2012. szept. 7-9.

Köszönjük az Astellas Pharma cégnek, hogy immár 10. alkalommal megrendezhettük a szervátültetett és átültetésre váró gyerekek napját!

A rendezvény idén is Sopronban, egy élménydús háromnapos családi hétvége keretein belül zajlott le.

Tovább >>

 

Fotók  a galériában >>

Dorina új szívet kapott – 2012. aug. 29.

Meglátogattuk a kórházban Dorinát (4) aki hosszú várakozás után augusztusban kapott új szívet.

IFKF Konferencia – 2012. aug. 22-25.

Vese Alapítványok Nemzetközi Szövetsége (IFKF) 13. Éves Találkozójának Budapest adott otthont az impozáns Gerbeaud Házban. A világ minden tájáról (Ausztrália, USA, UK, India, Irán, Fiji szigetek, Japán, Dél-Afrikai Köztársaság, Törökország, stb.) érkező alapítványi képviselők (nefrológusok és civilek) számtalan érdekes előadását hallhattuk a négy nap alatt. Első nap délelőtt magyar nyelven folytak az előadások, ugyanis ez a délelőtt a magyar vesebetegeknek – dializáltaknak és transzplantáltaknak – szólt. Szalamanov Zsuzsa (Transzplantációs Alapítvány) és Polner Kálmán főorvos (Szent Margit kórház Vese Alapítvány) közös előadása az élődonoros transzplantációról is ebben a szekcióban hangzott el. A Transzplantációs Alapítvány két posztert állított ki az „Alapítványok aktivitása” kategóriában. A rehabilitációs programot bemutató poszterünk második helyezést ért el!

IX. MI IS NYARALUNK – 2012. jún. 26. – júl 1.

Ismét egy csodában volt részünk a IX. MI IS NYARALUNK táborban: minden eddigi táborban átéltük a varázslatot, minden tábor után éreztük, hogy ennél jobb nincs az egész földkerekségen, de most valahogy ez mégis más: olyan, mintha egy hatalmas puzzle minden darabja tökéletesen a helyén lett volna: a gyerekek, a szülők, az önkéntesek, a helyszín, a programok, az időjárás és még sorolhatnám. Jókedvű, boldog és persze szívszorító pillanatokból idén sem volt hiány, újra átélhettük, hogy milyen egymás feltétel nélküli elfogadása, milyen az igazi összetartozás.

A táborról bővebben>>

Fotók a galériában >>

 

 

Gyereknap a mogyoródi Aquarénában – 2012. jún. 7.

A mogyoródi Aquaréna vezetésének köszönhetően idén is meg tudtuk rendezni a szervátültetett és szervátültetésre váró gyermekek gyereknapját, és bár az eredetileg tervezett és meghirdetett időpontot elmosta az eső, egy héttel később már az égiek is kegyesebbek voltak hozzánk és semmilyen akadály nem állt az utunkba.

Képek a rendezvényről>>

Sátoroztunk és felvilágosítottunk a Ráday utcában – 2012. május 25.

Ráday utcában – Pünkösdi Virágünnep alkalmából – lehetőséget kaptunk ismeretterjesztő munkánk bemutatására. Sátrunknál folyamatosan érdeklődők tömegei álltak, a szervadományozással és szervátültetéssel kapcsolatos ismeretekre vonatkozó kérdőívet közel százan töltötték ki.

A kérdőívet kitöltők nagy része a 11 kérdésre helyes választ adott, de szinte mindenkivel még utólag elbeszélgettünk, hogy valóban pontos, korrekt ismeretekkel távozzanak. Sok szervátültetett társunk is odalátogatott, és segítette felvilágosító munkánkat.

A kérdőívek kitöltetésében a szervátültetett gyerekek, fiatalok segédkeztek, akik kedves bájjal támadtak le minden arra sétálót. Lili, a harmadik májátültetésére váró ifjú hölgy bemutatta csodálatos gyöngyeit. Az utca legnagyobb sikerét – bizton állíthatjuk – ő aratta!

„Árnyék és Fény” Balassagyarmaton

 Fotókiállításunk újabb állomására, Balassagyarmatra érkezett, a Mikszáth Kálmán Művelődési központban lesz látható június 4.-ig.

„Árnyék és Fény” Mosonmagyaróváron

„Árnyék és Fény” fotókiállításunk május 8-18-ig Mosonmagyaróváron a Flesch Károly Kulturális Központ galériájában tekinthető meg. A kiállítást a Karolina Kórház főigazgatója, Dr. Vermes Tamás főorvos nyitotta meg, de eljött a megnyitóra a számos laikus érdeklődő mellett a kórház orvos igazgatója és ápolási igazgatója, valamint az intenzív terápiás osztály is képviseltette magát.

Újabb Fórum a szervátültetésről-2012. május 5.

misk127

2012. máj. 5. – Idén a harmadik Transzplantációs Fórumot Miskolcon szerveztük a szikszói, ózdi, sátoraljaújhelyi és természetesen a miskolci vesebetegek és hozzátartozók részére. Dr. Ladányi Erzsébet nefrológus főorvos, orvosigazgató, Dr. Kóbor Krisztina nefrológus és Dr. Fedor Roland sebész (DE OEC) előadását nagy érdeklődéssel hallgatták a résztvevők.
A saját tapasztalataikról beszámoló élődonoros párok, illetve a 19 éve transzplantált, teljes életet élő Zsuzsa, és a pankreász-vese transzplantáció után látását visszanyerő lelkész beszámolója nagyon hatásos, igazán meggyőző volt azok számára is, akik még idegenkednek, félnek a transzplantációtól.

Képek a galériában >>

„Árnyék és Fény” Nyíregyházán

nyiregyhaza_fotokiallitas2012. ápr. 18. – Az Árnyék és Fény fotókiállításunkat Prof. Dr. Jánosi Zoltán rektor nyitotta meg Nyíregyházán a Főiskola D. épületének kerengőjében. A megnyitó előtt a Testnevelési és Sporttudományi Kar diákjainak Szalamanov Zsuzsa tartott előadást a szervátültetés hazai helyzetéről.

Síelés Svájcban 2012. márc. 3-9.

2012_tackers A Transzplantációs Alapítvány 2005 óta biztosít lehetőséget szervátültetett gyerekek számára, hogy részt vegyenek a svájci TACKERS programon, valamint a Szervátültetettek Téli Világjátékán és az azzal párhuzamosan megrendezésre kerülő NICHOLAS Kupán. A síelésről bővebben

Galéria >>

Farsang Tengelicen hóeséssel – 2012. febr. 3-5.

2012_tengelic

A farsangi rendezvény már igazi hagyomány az Alapítványnál, de már a tengelici helyszín is annak számít, hiszen negyedik alkalommal rendezzük meg a Hotel Orchideában, mely a legideálisabb hely 120 ember részére.

A farsangról bővebben

Képek a galériában >>

Megszakítás