• Szervdonációs és Transzplantációs Európa- és Világnap tizenkettedszer

  Délelőtt a MOM Sportközpontban olimpikonok, világbajnokok, szervátültetésben résztvevő- és a szervátültetetteket gondozó orvosok, szervátültetett sportolók és testvéreik alkottak 8 váltót. Az esemény védnöke és díjátadója Dr. Matusovits Andrea, az Országos Vérellátó Szolgálat megbízott főigazgatója volt.

  Bicskei Bertalan egykori nagykövetünk emlékére Bicskei kupának keresztelt barátságos körmérkőzést játszott három csapat: A Trapik (transzplantáltak), a fantasztikus klasszis MLSZ (főleg Fradi) játékosok és az OVSZ csapata. Díjátadó Bicskei Bertalan özvegye, Anikó volt.

  A délutáni Pro Vita díjátadó ünnepség főszereplői, az élő donorok, akik szerettüknek ajándékozták egyik veséjüket, vagy májuk egy darabját. Az elmúlt évben 52 ilyen önfeláldozó ember volt Magyarországon, közülük 35-en jelentek meg családjukkal az ünnepségen. „Az élet mentésében tanúsított példamutató magatartásért” járó erkölcsi elismerést az Emberi Erőforrások miniszterének képviseletében Dr. Gondos Miklós, az ÁEEK Főigazgatója adta át.

  2008 óta a Transzplantációs Alapítvány ezen a napon Szent Kozma és Damján díjjal tüntet ki olyan személyt, aki különlegesen sokat tett a szervátültetés érdekében. Idén Dr. Szőnyi László gyermekgyógyász, egyetemi docens kapta a díjat, aki több mint 20 éve megszervezte – és azóta is így működik – a gyógyíthatatlan májbeteg csecsemők transzplantációját Németországban. A díjat az alapítvány kuratóriumi elnöke, Szalamanov Zsuzsa adta át, és három olyan gyermek/fiatal köszöntötte Szőnyi doktort, akik 10, 15 és 20 évvel ezelőtt az ő segítségével válhattak egészségessé.

  A nap végén nemcsak szervátültetettek, hanem élő donorok, halott donorok hozzátartozói és a szervátültetéssel egyetértő, azt támogató emberek több százan jöttek el a donorok emlékére szervezett hagyományos fáklyás sétára a Mezőgazdasági Múzeumtól a Hősök terére. 

  Képek a galériában

  Délelőtti sportprogram >>

  Délutáni díjátadás és gálaműsor >>

  Fáklyás felvonulás >>

   

Megszakítás