GYEREKPROGRAMOK

Gyermekrehabilitáció

motorosnap2007Gyermekrehabilitációs tevékenységünk célja a szervátültetett gyermekek és családjaik társadalmi reintegrációja.

A gyerekek sikeres visszatérését a közösségbe rekreációs programokkal segítjük a szervátültetést követően. Fontosnak tartjuk, hogy az érintett családok minél előbb felismerjék, hogy gyerekeik újra teljes értékű életet élhetnek a hosszú betegeskedés után, a sikeres szervátültetésnek köszönhetően,.

  • A szervátültetett és szervre váró gyermekeknek és családjaiknak táborokat, családi hétvégéket szervezünk, amely rendezvények keretei között a legkülönbözőbb programokkal és módszerekkel fejlesztjük a beteg gyerekek önismeretét és önbizalmát. Bebizonyítjuk számukra, hogy ők is ugyanolyan tehetségesek, ügyesek, képesek mindarra, amire egészséges társaik. Nagyon fontos, hogy akik túl vannak a műtéten, mihamarabb beilleszkedjenek az egészségesek közösségébe, ne érezzék a kirekesztettséget.
  • Feladatunknak tekintjük továbbá az érintett családok támogatását azáltal, hogy fórumokat teremtünk a hasonló problémákkal küzdő szülők találkozására, ahol átadhatják egymásnak személyes tapasztalataikat, melyek a mindennapok nehézségeinek gyakorlati megoldásában nyújtanak segítséget.
  • Információs fórumokat szervezünk, ahol a szülők a kórház falain kívül, kötetlen hangulatú programok alkalmával tehetik fel kérdéseiket a kezelőorvosoknak, gyermekgyógyász- és transzplantációs szakembereknek.
  • A szervátültetett gyerekek aktív életmódra való nevelése fontos küldetésünk. Tapasztalataink szerint az egyik leghatékonyabb rehabilitációs eszköz a sport. Az önfeledt mozgás olyan testi-lelki stabilitást eredményez, mely egyértelműen hozzájárul ahhoz, hogy a szervátültetett gyerekek egészséges életszemléletű felnőttekké váljanak. Táborainkban, programjainkon kiemelt szerepe van a mozgásnak. Azon gyerekek számára, akik kedvet kapnak a rendszeres, kitartó, sőt versenyszerű sportoláshoz, biztosítjuk a transzplantált sportolóknak szervezett nemzetközi versenyeken (nyári Európa- és Világjáték, téli Világjáték) való részvétel lehetőségét.
  • A krónikus betegségben szenvedők zöme hátrányos anyagi helyzetű, amely nagyrészt a munkaképtelenségből származó bérkiesésnek köszönhető. A szervátültetett és szervre váró gyerekek esetében az egyik szülő – többnyire az édesanya – az, aki hosszú éveken át kiesik az aktív munkából. A mindennapok anyagi nehézségei miatt, sok gyerek az alapítvány által szervezett táborban nyaral életében először, ezért mindent megteszünk, hogy olyan élményterápiában részesítsük őket, ami segíti a hosszú évekig tartó betegséggel, műtéttel járó trauma feldolgozását.

Gyermekrehabilitációs tevékenységünk konkrét eredményei:

  • a szülők kommunikációs- és problémamegoldó képessége fejlődik
  • a családok tudatosabbá válnak az életmódválasztás terén
  • a gyermekek iskolai és közösségi reintegrációja könnyebbé válik
  • a pszichés fejlődési zavarokat időben kiszűrődnek, lehetségessé válik a preventív gondozás

Programjaink az évek során fontos részévé váltak a szervátültetett és szervre váró gyermekek és családjaik életének. Közösséggé lettünk. Az egészséges társadalomba való visszailleszkedéshez ez a közösség megtartó erőt, míg a közösségben kifejtett nevelői-, pszichológiai munka példát és motivációt ad tagjainak.

Megszakítás