Nagyköveteink

SZERETET! JÓKEDV! KITARTÁS!


Ennek a hármas felkiáltásnak a jegyében kerestük azokat a személyeket, akik felkérésünknek eleget téve, ügyünk mellé állnának. A szervátültetett emberek többnyire hosszan tartó betegség után válnak a transzplantáció segítségével újra egészségessé, de az út sokszor nehéz odáig (dialízis, műtétek sora, stb.), ezért szükségük van a türelemre, és sok-sok szeretetre.


Minden könnyebb, ha azt jókedvűen tesszük - nem hiába tartja a mondás, hogy a nevetés az orvosság. Azt pedig mindennél jobban tudniuk kell, hogy a kitartás valamennyi céljuk elérésének, és gyógyulásuknak is nélkülözhetetlen eszköze!


A fenti, számunkra fontos értékek képviseletét szem előtt tartva az Irigy Hónaljmirigy zenekarhoz, Ullmann Mónika színész-énekeshez és Vajda Attila olimpikonhoz juttattuk el azon kérésünket, hogy legyenek a donáció / transzplantáció nagykövetei. Hamarosan csatlakozott a csapathoz Almási Tamás dokumentumfilm-rendező, Dés László zeneszerző, Güttler Károly olimpiai érmes úszó és Csisztu Zsuzsa sportoló-szerkesztő-műsorvezető is.


Vajda Attila, olimpikon
Vajda Attila olimpikon


"Sportolóként tisztában vagyok azzal, hogy mit jelentenek azok a szavak, hogy küzdelem és kitartás. Örömmel vállaltam a Transzplantációs Alapítvány felkérését, hiszen tisztában vagyok vele, hogy a szervátültetett gyerekek súlyos betegekből válnak a transzplantáció segítségével újra egészségessé, az út azonban sokszor nehéz odáig (dialízis, műtétek sora, stb.). A megpróbáltatások közepette is tudatosítanunk kell bennük, hogy a kitartás valamennyi céljuk elérésének és a gyógyulásuknak is nélkülözhetetlen eszköze!"


Irigy Hónaljmirigy


"A mi barátságunk a transzplantált gyerekekkel nem most kezdődött: tavaly megleptük őket a szervátültetett és szervre váró gyerekek nyári táborában, Balatonvilágoson. Jókedvet, vidámságot varázsoltunk a gyerekek arcára és szívébe! Örömmel mondtunk igent, amikor az Alapítvány azzal a felkéréssel keresett meg bennünket, hogy legyünk a donáció / transzplantáció nagykövetei, képviseljük és támogassuk a szervátültetés ügyét. Segítünk, mert örömet szerezni jó!"


 


Ullmann Mónika


"A Transzplantációs Alapítvány nagyköveti felkérésére örömmel mondtam igent. Nagyon fontosnak tartom a donáció szerepének hangsúlyozását, hiszen felajánlott szerv hiányában a transzplantáció is lehetetlenné válik. A témát körüljárva úgy gondolom, hogy a bevált spanyol mintát követve mielőbb szükség lenne hazánkban is egy olyan rendszer kiépítésére, ahol az országos szervkoordinációs iroda munkáját segítve, minden kórházban külön személy , ún. donáció-felelős foglalkozna a donorjelentésekkel. Kis odafigyeléssel nagy eredményt érhetnénk el ezen a területen."


Almási Tamás


"Rendezőként több filmemben foglalkoztam a témával. Találkoztam az asszonnyal, aki értelmet adott gyermeke feldolgozhatatlan, ostoba halálának. „Nem tudom kiben dobog tovább a fiam szíve, az sem érdekel, hogy kinek adták a veséjét. Azt tudom, hogy segített három emberen, ők élhetnek általa. Most van három új gyermekem..."


Forgattam Katival, aki habozás nélkül veséjét adta a férfinak, akit szeretett ezzel meghosszabbítva párja életkilátásait. Sok-sok megrendítő és megható esetből világossá vált, hogy élnek köztünk olyanok, akik mások által élnek. Persze nem kell mindenkinek hősnek lenni. Elég előre gondolkodni és tenni másokért.


"Ne vidd szerveidet a mennyországba, mert ott tudják, hogy itt a földön van rá szükség. Te is kerülhetsz ilyen helyzetbe."


Azt hiszem, ha az ember saját döntésével tesz jót másoknak, ezáltal ő is nemesebbé válik."


Dés László


"Meggyőződésem, hogy sok esetben nem a szolidaritás, az együttérzés, és a segíteni akarás hiányzik az emberekből, csak éppen keveset, vagy egyáltalán semmit nem tudnak a donáció-transzplantáció fogalmáról, és jelentőségéről. Talán én sem tudnék sokat, ha egy barátom nem várt volna évekig szervátültetésre. Így közelről láttam, mit jelent a remény és reménytelenség között őrlődni, és hogy milyen problémákkal kell megküzdenie a betegnek és az orvostársadalomnak egyaránt, különösen a donáció területén. Ha csak egy kicsit is tudok segíteni a Transzplantációs Alapítvány céljainak, és munkájának megismertetésében azzal, hogy nagykövetük leszek, örömmel teszem."


Güttler Károly


"Az évente rendezett Szervdonációs és Transzplantációs Európa Nap úszóversenyeinek alkalmával volt szerencsém megismerkedni olyan sportolókkal, akikre úgy tudok felnézni, mint amikor kis koromban a Kékes tévén végigkísért olimpián bálványokat állítottam magam elé. Tudom, hogy egyébként sem könnyű műfaj a sport, ezért is szeretem a szóban forgó sportnapot, mert látom, hogy igazán remek, sportot kedvelő emberekkel vagyok körbevéve. Minden megbecsülésem azért az áldozatos munkáért, amit a Transzplantációs Alapítványban Szalamanov Zsuzsáék tesznek a szervátültetésre váró és szervátültetett emberek életéért, valamint azoknak az orvosoknak akik nem csak a műtőben, hanem a sportpályán is bizonyítanak.


Köszönettel fogadom nagyköveti felkérésem,
Üdvözlettel:
Güttler Károly"


Csisztu Zsuzsa


Csisztu Zsuzsa műsorvezető évek óta tart kapcsolatot a szervátültetettek csapatával. Már több alkalommal vezette a Szervdonációs és Transzplantációs Európa- és Világnap ünnepi rendezvényeit, sőt már 1999-ben a Budapesten rendezett Szervátültetettek Világjátékán a nyitó és záróünnepségek háziasszonya volt. A 2011. október 16-i világnapi ünnepségen már mint a Szervdonáció és Transzplantáció Nagykövete állhatott a szinpadon.


In memoriam Bicskei Bertalan


"Egy barátom és egy nagyon közeli jó ismerősöm révén évtizedekkel ezelőtt megsejthettem, milyen utat kell bejárnia azoknak, akiknek szükségük van a szervátültetésre és azoknak, akik még életükben szervüket adják gyereküknek. A Transzplantációs Alapítvány képviselőivel pár éve, véletlenszerűen találkoztunk és kérdésükre, részt vennék-e sportrendezvényeiken, habozás nélkül igent tudtam mondani.


A már több éve tartó kapcsolat alatt öröm látni, mikor az érintettek a játékba merülve önfeledten tudnak focizni. Szomorú látni, ha néha valamelyikük kedvetlenebb, de aztán annál nagyobb öröm észrevenni, mikor ismét jó kedvvel – és nem is ügyetlenül – kergeti a labdát.


A sport sok mindenre megtanít. Megtanít, milyen fontos a hit és a kitartás. De megtanít arra is, a hitet és a kitartást támogatni kell. Együtt ugyanolyan nagy munka elérni célunkat, de lélekben, tudatban majd a fizikai valóságban az együtt gondolkodás, az együtt cselekvés eredményesebb.


A futball azért nagyszerű játék, mert ezt az együtt gondolkodást, együtt cselekvést visszatükrözi. A mi kis meccseinken is. Amikor a sok játékba belemerült arcot látom, örülök. Ilyenkor nagyon remélem, ha csak igen-igen picit is, de tudok valamit adni partnereimnek. Mert én ezeken a meccseken sokat kapok és sokat tanulok Tőlük."


NÉPSZERŰ KIADVÁNYUNK


Keresés

TÁMOGASSA ALAPÍTVÁNYUNKAT!

10200885-32611135-00000000

A szervátültetett és szervre váró gyermekek és családjaik rehabilitációjáért!

KÖSZÖNJÜK ADOMÁNYAIKAT!

 


Feliratkozás levelezőlistánkra

Megszakítás