Pro Vita díj

Miniszteri elismerésben részesülnek az élő donorok

Nincs olyan ország a világon, ahol elegendő transzplantálható szerv áll rendelkezésre. Ezért a donációs aktivitás ösztönzése előfeltétele annak, hogy növekedhessen a szervátültetések száma. Bizonyos szervek, illetve adott szerveknek egy része (vese, máj, tüdő) nemcsak halottból, hanem élő emberből is átültethető.

A magyar törvények szerint egyenesági rokon (testvér, szülő, gyerek), valamint bizonyíthatóan szoros érzelmi kapcsolatban álló ember válhat donorrá, vagyis adhat életében szervet szerettének.

2004-ben azzal a javaslattal éltünk, hogy az élő donorok részesüljenek „Életmentő” kitüntetésben. Hosszú utat járt be kezdeményezésünk, de végül is révbe ért. Első ízben 2007. október 14.-én, a Donációs és Transzplantációs Világnap alkalmával 84 embernek adott át Pro Vita elismerést Dr. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter. Az ezt követő években a kitüntetés átadása hagyománnyá vált.

A szervadományozás a szeretet és szolidaritás legszebb megnyilvánulása!

Képek a díjátadásról:     

 

2021 |  2019 20182017 |2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 |2010 | 2008 | 2007


Pro Vita 2021.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban tartott délutáni rendezvény a díjátadásokra ad lehetőséget. Alapítványunk által 2004-ben kezdeményezett és 2005-ben EüM rendeletbe foglalt (21/2005. (VI. 16.) Pro Vita díjban részesülnek azok az emberek, akik önzetlen módon szeretteiknek adományozták egyik veséjüket, vagy májuk egy darabját, s ezzel életet mentettek. „Az élet mentésében tanúsított példamutató magatartásért” járó erkölcsi elismerést az Emberi Erőforrások minisztere nevében Dr. Tóth László helyettes államtitkár adta át.

Szt. Kozma és Damján díjat ad át a Transzplantációs Alapítvány 2008 óta olyan személynek, aki különlegesen sokat tett a hazai szervátültetés érdekében. A múlt évi pandémia miatt elmaradt díjátadást most pótoltuk:

Dr. Kalmár Nagy Károly sebész a PTE Klinikai Központ osztályvezető főorvosaként több mint 1000 vesetranszplantációban a legmagasabb szakmai színvonalon való közreműködésért és az országban a hasnyálmirigy + veseátültetés megvalósításában végzett úttörő munkájáért vehette át a díjat.

A 2020-ban alapított Média díjat is idén tudta átvenni a tavalyi díjazott Pécsi Krisztina szerkesztő riporter (Magyar Katolikus Rádió) és Szűcs Anikó újságíró, valamint az idei díjazott: Jakupcsek Gabriella (ATV)


Pro Vita 2019.

Az ünnepi alkalom kitűnő lehetőséget teremt arra, hogy a Transzplantációs Alapítvány által 2004-ben kezdeményezett, és 2005-ben EüM rendeletbe foglalt (21/2005. (VI. 16.) Pro Vita díjban részesüljenek azok az emberek, akik önzetlen módon szeretteiknek adományozták egyik veséjüket, vagy májuk egy darabját, s ezzel életet mentettek. „Az élet mentésében tanúsított példamutató magatartásért” járó erkölcsi elismerést az Emberi Erőforrások minisztere nevében Dr. Sebestyén Beatrix adta át.

Pro Vita 2018.

Az ünnepi alkalom kitűnő lehetőséget teremt arra, hogy a Transzplantációs Alapítvány által 2004-ben kezdeményezett, és 2005-ben EüM rendeletbe foglalt (21/2005. (VI. 16.) Pro Vita díjban részesüljenek azok az emberek, akik önzetlen módon szeretteiknek adományozták egyik veséjüket, vagy májuk egy darabját, s ezzel életet mentettek. Az elmúlt évben (2017. július 1 – 2018. június 30. között) 52 donor kaphatta volna meg a díjat, de tízen nem tartottak rá igényt. Így negyvenkét önzetlen, bátor ember lett idén Pro Vita díjas, közülük 35-en tudtak szeretteik kíséretében részt venni az ünnepségen. „Az élet mentésében tanúsított példamutató magatartásért” járó erkölcsi elismerést az Emberi Erőforrások miniszterének képviseletében Dr. Gondos Miklós, az ÁEEK Főigazgatója adta át.

Pro Vita 2017

A rendezvény alkalmából miniszteri – Pro Vita  díjban részesültek az „életet adományozó” szervdonorok – idén 32 olyan önzetlen ember -, akik saját szervük felajánlásával járultak hozzá valamely családtagjuk, barátjuk gyógyulásához. A díjakat Dr. Drexler Donát, az OVSZ Főigazgatója adta át.

A  Szervdonációs és Transzplantációs Világnap egy Donor szemével

Donor társaimtól sokat hallottam az Európai Donációs napról, amikor a szervet adományozókat - Pro Vita - díjjal tüntetik ki. Én is meghívást kaptam az október 7-i ünnepségre. Nagy izgalommal készültem a rendezvényre, melyre Párom és gyermekeink is elkísértek.
Megérkeztünk a Magyar Mezőgazdasági Múzeum elé. Már a helyszín is csodálatos volt. Felmentünk a gyönyörű lépcsőn, a regisztráció után bevezetett egy bájos hölgy (mint kiderült, egy szervátültetett önkéntes segítő, hostess) a Konferencia terembe, ahol megmutatta a helyemet. A kitüntetendő donorok elöl kaptak helyet. Rövidesen kezdődött a program. A megnyitón elhangzó ünnepi beszédek a donorokról, a szervet kapott transzplantáltak hálájáról szólt, külön elismeréssel az élő donorokról. Meghatódva ültem a helyemen, bizony nagyon elérzékenyültem. A körülöttem ülőkre pillantottam, mindenki a zsebkendőjét szorongatta. Még fel sem ocsúdtam a meghatódottságtól, már szólítottak is a díj átvételére. Örömteli pillanatok következtek. A - Pro Vita - díjak átadása után a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért civil szervezet Szent Kozma és Damján díjjal tüntette ki Dr. Asztalos László docens urat, aki a hazai szervátültetés érdekében kiemelkedő munkát végzett.

A kitüntetések átadását nagyon szép műsor követte, melyet a Tóth Aladár Zeneiskola növendékei adtak. Különösen nagy élmény volt a Zeneiskola egykori növendékének, a Junior Príma díjas és a Virtuózok közönségdíjas zongoraművészének, Váradi Lászlónak a zongorajátéka.

Ezután állófogadás volt a múzeum gyönyörű aulájában, amikor kötetlen beszélgetésre nyílt lehetőségünk. Az eseményen végig fotósok dolgoztak. A rengeteg fénykép mellé közös fotó is készült a kitüntetett donorokról.

Vártuk a besötétedést, hogy 19 órakor közösen indulhassunk fáklyával a Hősök terére, ahol valamennyien megemlékeztünk a donorokról és azokról a társainkról, akik már nem lehetnek velünk. Nagyon sokan csatlakoztak hozzánk erre a megemlékezésre, voltak, akik csak a fáklyás tiszteletadásra utaztak a helyszínre. A hősök terén egy csodálatos szívet formázó hőlégballon emelte a megemlékezés színvonalát. Itt is elhangzottak a hála szavai. Gyönyörű este volt!
Nagyon boldog és büszke vagyok, hogy életet menthettem, az igazi örömömet naponta élvezhetem, hiszen a Párom egy kiteljesedett életet élhet, mégis köszönöm, hogy elismerték cselekedetemet és egy felejthetetlen emléket kaptam.
Köszönöm az Alapítványnak és a támogatóknak, hogy évente megrendezik ezt a napot! Amíg egészségünk engedi, mi is szeretnénk minden évben tiszteletünket kifejezni a fáklyás felvonuláson való részvételünkkel.

Balazatics Zsuzsanna

Pro Vita 2016

A Világnap délután a városligeti Vajdahunyadvárban lévő Mezőgazdasági Múzeumban folytatódott. Miután átverekedtük magunkat az erdélyi Kürtőskalács Fesztivál városligeti tömegén, elég „hűvös” fogadtatásban részesültünk a fűtetlen, de így is méltóságteljesen csodás épületben. Itt került idén is megrendezésre az a - Pro Vita - díjátadó ünnepség, ahol - Alapítványunk kezdeményezésére - miniszteri elismerésben részesülnek mindazok, akik egy veséjük vagy májdarabkájuk felajánlásával megmentették egy hozzátartozójuk, barátjuk életét. Tarján Iván Hommage a la Medicine című, a szervátültetés folyamatait bemutató filmje után Dr. Szederkényi Edit, a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke, és Mihály Sándor, az Országos Szervkoordinációs Iroda igazgatója mondták el gondolataikat a szervátültetésről és a donációról. Tilhof Ingrid, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének alelnöke - 12 éve vesetranszplantált - a tiszteletadás és hála szemszögéből mondott köszönetet a donoroknak, és fejezte ki szolidaritását a szervátültetésre várók és családtagjaik felé. A - Pro Vita - díjat Dr. Cserháti Péter miniszteri biztos úr adta át, aki köszöntő beszédében utalt arra, hogy szakmai élete során nem egyszer találkozott a szervátültetés egy-egy fázisával, s alaposan ismerve a témát vett részt az Eurotranszplant megalakulásának munkafolyamatában, s ezen személyes indíttatásából is szívesen tesz eleget mai díjátadó feladatának. Ebben az évben 23 donornak adta át a kitüntetést.

Pro Vita 2015

A Szervdonációs és Transzplantációs Európa- és Világnap alkalmából miniszteri – Pro Vita – díjban részesültek az „életet adományozó” szervdonorok - idén 33 olyan önzetlen ember -, akik saját szervük felajánlásával járultak hozzá valamely családtagjuk, barátjuk gyógyulásához. A díjakat Dr. Nagy Szilárd, az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság kabinetfőnöke adta át.

Pro Vita 2014

A Szervdonációs és Transzplantációs Európa- és Világnap alkalmából miniszteri - Pro Vita - díjban részesültek az „életet adományozó” szervdonorok - idén 37 olyan önzetlen ember -, akik saját szervük felajánlásával járultak hozzá valamely családtagjuk, barátjuk gyógyulásához. A díjakat Dr. Helmle László, az EMMI Egészségpolitikai Főosztályának vezetője adta át.

Pro Vita 2013

A Szervdonáció és Transzplantáció Európa- és Világnapját hetedik éve ünnepeljük Magyarországon. A rendezvény alkalmából miniszteri - Pro Vita - díjban részesülnek az „életet adományozó” szervdonorok - idén 50 olyan önzetlen ember -, akik saját szervük felajánlásával járultak hozzá valamely családtagjuk, barátjuk gyógyulásához.

Pro Vita 2012

1996-ban az Európa Tanács október második szombatját Európai Donációs Nappá, majd 2005-ben a WHO Világnappá nyilvánította. A Transzplantációs Alapítvány október 13-án hatodik alkalommal rendezte meg a Szervdonáció és Transzplantáció Napját. Az idei rendezvényen 56 élődonor vehette át a - Pro Vita - díjat az Emberi Erőforrások miniszterének nevében átadó Dr. Horváth Ildikótól, az Egészségpolitikai Főosztály vezetőjétől.

Pro Vita 2011

Október 16-án bensőséges ünnepség keretében, az Aranytíz Kulturális Központban kerültek átadásra a - Pro Vita - díjak. 46 személy - akik egy szervük adományozásával segítettek szeretteiknek, új életet adva ezzel számukra – vehette át az elismerő kitüntetést Dr. Horváth Ildikó minisztériumi főosztályvezetőtől.

Pro Vita 2010

2010. október 17-én Dr. Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkára 41 „életet adományozó” szervdonort részesített - Pro Vita - díjban. Olyan önfeláldozó, bátor embereket, akik saját szervük felajánlásával járultak hozzá élődonoros átültetés révén valamely családtagjuk, barátjuk gyógyulásához.

Pro Vita 2009

Október 11.-én a Szervdonációs és Transzplantációs Európa-, és Világnap keretében harmadik alkalommal kaptak hazánkban az élő donorok - Pro Vita - elismerést. 30 olyan ember vehette át Dr. Székely Tamás egészségügyi minisztertől a díjat, akik az elmúlt évben saját szervük felajánlásával járultak hozzá szerettük gyógyulásához.

Pro Vita 2008

A Donáció és Transzplantáció Világnapján Dr. Székely Tamás miniszter úr 38 donort részesített - Pro Vita - elismerésben, olyan embereket, akik egyik veséjüket, vagy májuk egy darabját ajándékozták szerettüknek, s ezzel életet mentettek.


NÉPSZERŰ KIADVÁNYUNK


Keresés

TÁMOGASSA ALAPÍTVÁNYUNKAT!

10200885-32611135-00000000

A szervátültetett és szervre váró gyermekek és családjaik rehabilitációjáért!

KÖSZÖNJÜK ADOMÁNYAIKAT!

 


Feliratkozás levelezőlistánkra

Megszakítás