Pécsi fórum

Fórumok dializált betegek és hozzátartozóik számára

2019. április

"CSAK NŐ SZÜLHET GYERMEKET, DE BÁRKI AJÁNDÉKOZHAT ÉLETET" mottóval 2010 óta több mint 40 fórumot tartottunk vesebetegek és családtagjaik, barátaik számára, hogy sebész és nephrológus előadók segítségével több információhoz jussanak az élődonoros veseátültetésről. Ezt segítik azok a különböző relációjú párok is (házastársak, testvérek, szülő-gyerek, barátok), akik a fórumon elmesélik saját történetüket.
A pécsi fórumra a szekszárdi, kaposvári, keszthelyi és pécsi dialízis centrumokról érkeztek betegek, hozzátartozók, nővérek és a pécsi transzplantációs centrum koordinátora és nővére végezték a regisztrációt. Köszönjük Dr. Kalmár Nagy Károly és Dr. Szakály Péter sebészek és Dr. Kovács Tibor nephrológus professzor előadását, valamint az élődonoros párok őszinte szavait.
Köszönjük az EMMI támogatását és a dialízis szolgáltatók szervezését a centrumokban, valamint a betegek szállításában.

Képek a galériában >>


2015. április 12.

"CSAK NŐ SZÜLHET GYERMEKET, DE BÁRKI AJÁNDÉKOZHAT ÉLETET" szlogenünk népszerüsítése céljából ötödik alkalommal rendeztünk a Pécsi Tudásközpontban fórumot. A pécsi transzplantációs centrum körzetébe tartozó dialízis központokban kezelt vesebetegek és hozzátartozóik idén is szép számmal vettek részt az alapítvány rendezvényén. Ez alkalommal a 78 résztvevő között örömmel üdvözölhettünk néhány háziorvost és sportorvost is.

Köszönjük az előadóknak - Dr. Kalmár Nagy Károly és Dr. Szakály Péter sebészek, valamint Dr. Kovács Tibor nefrológus -, hogy idén teljesen új szempontok alapján készítették előadásaikat, melyek a betegek számára érthetőek és érdekfeszítőek voltak. Köszönjük az élődonoros transzplantáción átesett testvérpárnak, hogy a vasárnapjukat feláldozva eljöttek és történetük elmesélésével bátorságot nyújtottak betegtársaiknak és azok hozzátartozóinak.

Köszönjük Viola Marcsi transzplantációs koordinátornak a fotózást és a transzplantációs osztály nővéreinek a regisztációban nyújtott segítségét.

A Fórumot az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatása nélkül nem rendezhettük volna meg! Köszönjük!

A betegek szállítását köszönjük a B.Braun Avitum és az FMC dialízis szolgáltató cégeknek!

Képek a fórumról >>


2014. április 27.

"CSAK NŐ SZÜLHET GYERMEKET, DE BÁRKI AJÁNDÉKOZHAT ÉLETET" szlogennel ötödik éve szervezünk fórumot vesebetegek és hozzátartozóik számára. Április 27.-én negyedik alkalommal adott helyt a Pécsi Tudásközpont e fórumnak. A PTE ÁOK Sebészeti Klinika transzplantációt végző orvosai - Dr. Kalmár Nagy Károly és Dr. Szakály Péter, valamint a Belgyógyászati Klinika nephrológus, Dr. Kovács Tibor tartottak ezúttal is minden résztvevői számára érdekes előadásokat, és élődonoros veseátültetésben résztvevő párok - anya/lánya, apa/fia, testvérek, nagynéni/unokahúg - mesélték el történetüket, elhatározásukat, az elfogadás nehézségeit, az adás örömét, és a gyógyulás örömét. Ismét elmondhatjuk, hogy nem haszontalanul töltöttünk egy vasárnapot!

Köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériumának évek óta tartó támogatását, mely nélkül nem tudnánk a fórumot megrendezni. Egy 2 éve vesebeteg, hasi dialízissel élő betegtársunk szavai is visszaigazolják munkánk szükségességét:
"Nagyon köszönöm, hogy idén is megrendezték Pécset a Transzplantációs Fórumot. Nagyon sokat jelent ez nekem, rengeteg erőt, feltöltődést ad az orvosi előadások hallgatása, beszélgetés sorstársakkal az ebéden.
Még egyszer köszönöm: Békési Izabella"

Képek a fórumról >>


2013. április 6.

"CSAK NŐ SZÜLHET GYERMEKET, DE BÁRKI AJÁNDÉKOZHAT ÉLETET"
Harmadik alkalommal rendeztük meg a Pécsi Tudásközpontban a fórumot. A pécsi transzplantációs centrum körzetébe tartozó dialízis központokban kezelt vesebetegek és hozzátartozóik egyre nagyobb létszámmal vesznek részt az alapítvány által rendezett fórumokon, ez alkalommal 50 beteg, 32 hozzátartozó, 6 orvos, 7 nővér, és élődonoros transzplantációban részt vett párok összlétszáma meghaladta a százat.

Az előadások közben és után számtalan kérdés hangzott el, melyekre Dr. Kalmár Nagy Károly és Dr. Szakály Péter sebészek, valamint Dr. Kovács Tibor nefrológus adott választ. Az élődonoros párok beszámolója tette a legmélyebb benyomást mindannyiunkra, akár a fiatal hölgy megható története, aki nagynénjétől kapott vesét, akár az édesanya fényképekkel illusztált beszámolója, aki fiának adta egyik veséjét, vagy a 60 év feletti testvérpár, akik vidámak, csínosak és mindketten egészségesen élvezik az életet.
Megtisztelte a fórumot Zoltán György is, aki a Nemzeti Vese Program operatív igazgatója.

A fórum támogatói: a Magyar Nefrológiai Alapítvány/Nemzeti Vese Program és a NOVARTIS Hungária Kft.

2013. április 15. A keszthelyi Diaverum állomás jelezte, hogy fórumunk hatására két beteg jutott elhatározásra az élődonoros transzplantációval kapcsolatban. A kivizsgálások megkezdődtek. Ezért érdemes fórumot rendezni!

Képek a fórumról >>


2012. április 1.

A 2010 óta szervezett „Roadshow”-t idén első alkalommal április 1-én (nem tréfaként) a Pécsi Tudásközpontban rendeztük meg. A több mint 100 résztvevő nagy érdeklődéssel hallgatta Dr. Kalmár Nagy Károly és Dr. Szakály Péter sebészek, valamint Dr. Kovács Tibor nefrológus előadását, Both András és több élő donor, ill. élő donortól vesét kapott szervátültetett ember lelkesítő szavait. A rendezvény végén hárman jelentkeztek, hogy szeretnének donorok lenni. A harmadik éve folyó rendezvénysorozatunk nagy előrelépést hozott a hazai élődonoros transzplantációban. Ez volt a negyedik fórum, amit a Nemzeti Vese Program keretében szerveztünk.

Résztvevők voltak a pécsi, szigetvári, nagykanizsai, zalaegerszegi, keszthelyi, szekszárdi, kaposvári dialízis állomások betegei, orvosai és nővérei, valamint a betegek hozzátartozói.

Képek a fórumról >>


2011. május 22.

Rendezvénysorozatunk harmadik színhelye 2011. május 22-én a pécsi Tudásközpont volt.

A Fórum pozitívumai: a gyönyörű, kulturált hely, kiváló előadók – Dr. Kalmár Nagy Károly és Dr. Szakály Péter a PTE ÁOK Sebészeti Klinika sebészei, valamint Dr. Kovács Tibor a PTE ÁOK Belgyógyászati Klinika nefrológusa – , személyes találkozás élődonoros transzplantációban részt vett donorral és recipienssel, Tarján Iván gyönyörű, megható filmjei, frissen sült meleg pogácsa a fogadásnál és igazi házias vasárnapi, háromfogásos ebéd befejezésként. A jelenlévő több mint 60 beteg és hozzátartozó nagy érdeklődéssel hallgatta a számukra, – de még a hallgatóság soraiban ülő néhány transzplantált számára is – sok újdonságot tartalmazó előadásokat.

A Fórumon elhangzott, hogy léteznek dialízis állomások, orvosok, akik nem viselik szívükön a betegek transzplantációval kapcsolatos tájékoztatását. A vártnál lényegesen kevesebb résztvevő jellemezte a fórumot.

Kiemelendő a nagykanizsai művese állomás főorvos asszonya, Dr. Németh Anikó aki nemcsak aktivizálta, szervezte a betegeket, szállítást biztosított számukra, hanem maga is fontosnak találta, hogy eljöjjön a fórumra. Ezzel szemben a helyi, pécsi dialízis centrumból alig néhány beteg vett részt, a kaposvári és szekszárdi állomáson pedig egyáltalán nem szervezték a betegeket. Szekszárdról mindösszesen két nővér tartotta fontosnak, hogy eljöjjön, a betegek nem is tudtak róla, Kaposváron - az egy hónappal a rendezvény előtt kiküldött értesítés ellenére - egy nappal előtte szóltak a betegeknek. Elfogadhatatlannak, felháborítónak tartom! Nem szeretem, amikor a dialízis szolgáltatókat szidják és gyanúsítják, hogy kevés a várólistán lévő beteg, hogy tájékozatlanok a betegek. Ennek mindig az egyes állomásokat vezető orvos /orvosok az oka.

Képek a fórumról >>


NÉPSZERŰ KIADVÁNYUNK


Keresés

TÁMOGASSA ALAPÍTVÁNYUNKAT!

10200885-32611135-00000000

A szervátültetett és szervre váró gyermekek és családjaik rehabilitációjáért!

KÖSZÖNJÜK ADOMÁNYAIKAT!

 


Feliratkozás levelezőlistánkra

Megszakítás