Sport

Szervátültetettek Európa- és Világjátékai

Minden fogyatékkal élő ember esetében a mozgás a fizikai rehabilitáció alapja. Feltételezhetően az előzőekben említettek felismerése indította az angliai sebészorvost, Maurice Slapakot arra, hogy először még csak néhány ország szervátültetett emberének részvételével elindítsa útjára a Szervátültetettek Világjátékát.

Az indulás időpontja 1978 és helyszíne az angliai Portsmouth volt. A Világjáték sikerein felbuzdulva a következő évben ismét Angliában és ismét Portsmouth-ban rendeztek versenyeket. 1980-ban más földrész - Amerika - ízlelgette az új versenyformát, New York volt a rendező város. A fejlődés innen már egyenletes volt: egyre több ország részvételével egyre több szervátültetett sportoló vett részt a Játékokon. Kialakultak a Világjátékok speciális szabályai.

A Világjátékokat Európa - Amerika - Európa - Ázsia - Európa rendszer szerint rendezik. Kialakult a kétéves ciklus, melyet csak egyszer törtek meg - 1984-ben - mikor meghosszabbítva egy évvel a köztes időt, 1987-ben rendeztek Világjátékot. A páratlan évszámra való váltás oka az volt, hogy kikerüljék az épek négy évente rendezendő, páros évszámú Olimpiáját. Így abban az évben a Világjáték volt a legrangosabb rendezvény a világon.

Az Olimpiához hasonlóan a Világjátékon is több sportágban állnak rajthoz a versenyzők. Az állandó sportágak a következők: atlétika, úszás, asztalitenisz, tollaslabda, tenisz, kerékpár, röplabda, bowling, fallabda, golf. A rendező ország két sportágat nevesíthet az általa rendezett Világjátékon.

A Világjátékot eredetileg a Szervátültetettek Olimpiájának szerették volna hívni, hiszen mind formája, mind lebonyolítási rendszere azonos az Olimpiáéval. Azonban a Nemzetközi Olimpiai Szövetség nem engedélyezte a névhasználatot (a Paraolimpia-elnevezést sem engedélyezték, így lett a neve Paralimpia), ezért választottuk a Világjátékok elnevezést.

A verseny sajátossága, hogy egy versenyző öt versenyszámban indulhat, mely több sportágból is állhat. A szervátültetettek sportágai között nem szerepelhetnek azok a sportágak, melyek nem zárják ki a test testtel való ütközés lehetőségét.

A Szervátültetettek Nemzetközi Szövetsége 1986-ban alakult meg angliai székhellyel, melynek legfontosabb feladata a Világjátékok koordinálása. Angol nevén: World Transplant Game Federation ( WTGF).

Közben sorra alakultak a regionális játékok, így az Amerikai Játékok, Közép-Amerikai Játékok, Ausztrál Játékok, Ázsiai Játékok, Közel -Keleti Játékok, Európában Skandináv Játékok, s a Világjátékok köztes éveiben az Európa Bajnokságok, melyet a magyarországi, budapesti székhellyel megalakult Szervátültetettek és Művesekezeltek Európai Sportszövetsége koordinál.

A téli sportok kicsit elkésve, de kikövetelték maguknak a jogot a szereplésre. Az első Téli Világjátékot Franciaország rendezte Tignes-ben 1994-ben. A sportágak: lesiklás, sífutás és biatlon. A szabályok azonosak a Nyári Világjátékok szabályaival. A téli sportokban is vannak köztes versenyek, így a Skandináv Játékok vagy a Bormióban évente megrendezésre kerülő síversenyek.

Mind a téli, mind a nyári Világjátékok versenyeit az adott sportág nemzetközi szabályai szerint rendezik.

2000 óta kétévenként Európa Játékokat is rendeznek.


A 2007-es bangkoki Világjátékon elért eredményeink:
Dózsa Dávid, 12 éves, veseátültetett
Aranyérem: 50m pillangóúszás
Ezüstérem: 200m gyors-, 50m gyors-, 50m hát-, 100m hátúszás

Gyurkó Alexandra, 11 éves, májátültetett
Aranyérem: 200m gyors-, 25m gyors-, 25m mell-, 25m hát-, 50m hátúszás

Lovas Judit, 14 éves, májátültetett
Aranyérem: 100m hátúszás
Ezüstérem: 200m gyorsúszás, 50m mellúszás
Bronzérem: 50m gyors-, 50m hátúszás


wb4A 2008-as würzburgi Európajátékon elért eredményeink:
Mezei Gergő a kerékpár 5 km-es időfutamát és 20 km-es versenyét megnyerte, 1500 m futásban szintén aranyérmes lett, és az 5 km-es mini maratonon csak hajszál hiányzott az aranyhoz, de az ezüst is szépen csillog nekünk! Szép volt, Gergő!


dub_022010-es Európajáték, Dublin
Az újonc Trappancsok – Kóka Zoli, Jakab Ivett, Hasznos Szabina - sok-sok érmet szereztek, Zolinak asztaliteniszben 2 arany is termett.


2011-es Világjáték, Ausztrália
Mezei Gergő 5 km-es időfutam: aranyérem, 20 km: aranyérem
Mezei Gergő 1500 m síkfutás: aranyérem

aus


NÉPSZERŰ KIADVÁNYUNK


Keresés

TÁMOGASSA ALAPÍTVÁNYUNKAT!

10200885-32611135-00000000

A szervátültetett és szervre váró gyermekek és családjaik rehabilitációjáért!

KÖSZÖNJÜK ADOMÁNYAIKAT!

 


Feliratkozás levelezőlistánkra

Megszakítás