Győri fórum

Transzplantációs Fórum - Győr - 2023. október

" Csak nő szülhet gyermeket, de bárki ajándékozhat életet"

Transzplantációs Fórum krónikus vesebetegek és családjuk, barátaik számára

2019-ben tartottunk utoljára a győri Famulus Hotelban fórumot, aztán két évig a Covid, egy évig a pénzhiány miatt szünetelt. Most ismét nagy lelkesedéssel és tele kérdésekkel érkeztek a soproni, szombathelyi, győri, veszprémi, ajkai és székesfehérvári dialízis központokban kezelt betegek és hozzátartozóik.

Köszönjük a STéG Transzplantációs igazgatóhelyettesének, dr. Benkő Tamás sebésznek és dr. Cseprekál Orsolya nephrológusnak az előadást és türelmes, mindenre kitérő válaszaikat a rengeteg kérdésre.

Köszönjük az élődonoros pároknak - Balazatics  Zsuzsanna és párja, József, Anett Éles és Szíj Marika (Szíj József felesége és édesanyja, mindketten donorok), akik elmesélték történetüket és bátorították a jelenlévőket a szervfelajánlásra és elfogadásra.

A fórum végén tömegesen kérték el Maléth Anikó  élődonoros koordinátor telefonszámát.

Fotó: Szeicz Anita 

Képek a galériában>>


Transzplantációs Fórum - Győr - 2019. november

" Csak nő szülhet gyermeket, de bárki ajándékozhat életet"

2010 óta szervezünk fórumot a vesebetegek és hozzátartozóik részére évente 4-5 alkalommal, idén 8. alkalommal Győrben. Mint mindig, most is szép számmal jöttek a soproni, szombathelyi, győri, veszprémi, ajkai dialízis állomáson kezelt betegek és családtagjaik, sőt, ezúttal a budapesti Uzsoki utcai kórházból is 3 pár érkezett. A fórum, mint mindig 2010 óta, Tarján Iván fotóiból készült "Árnyék és Fény" c. slideshow-val indult, ezt követték az előadások. Előadók a SE Transzplantációs és Sebészeti Klinika nefrológusa, Dr. Remport Ádám és sebésze, Dr. Szabó József, valamint az élődonoros párok - ezúttal kizárólag testvérpárok - voltak. Klára 2 évvel ezelőtt adta öccsének, Gergőnek a veséjét, Ágnes 20 évvel ezelőtt adta testvérének, Máriának, Edina pedig fél éve adta testvérének, Józsinak a veséjét. A történetek érdekesek, meghatóak, felemelők voltak, az előadások rendkívül hasznosak. A résztvevők nagy érdeklődéssel hallgatták és közben is, a végén is rengeteg kérdés hangzott el. Maléth Anikó élődonoros koordinátornál a fórum végén kígyózott a sor, konkrétan pedig heten kértek hozzá időpontot. A fórum itt is, akárcsak Vecsésen a szicíliai vendégdialízis bemutatásával zárult. Verbőczi Éva és Németh Piroska személyes élményeikről számoltak be és mindenkit biztattak (biztatunk), hogy induljon el, lásson világot, mert kiváló dialízist és csodás élményt kapnak Trapaniban! Köszönjük az EMMI és az Astellas Pharma Kft. támogatását! Fotó: Horváth Krisztina

Képek a galériában >>


Transzplantációs Fórum - Győr - 2018. november

" Csak nő szülhet gyermeket, de bárki ajándékozhat életet"

Transzplantációs Fórum 36. alkalommal vesebetegek és hozzátartozóik részére, ezúttal a győri Famulus Hotelban. Szombathelyről, Sopronból, Ajkáról, Veszprémből, Székesfehérvárról és természetesen Győrből jöttek a betegek és családtagjaik, barátaik, hogy meghallgassák a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója, Prof. Dr. Máthé Zoltán előadását a szervátültetés történetéről, a hazai transzplantáció helyzetéről és magáról a műtétről; a donor vese eltávolításáról, beültetéséről. A második előadó a klinika nephrológusa, a nephrológiai ambulancia vezetője, Dr. Remport Ádám docens volt. Előadását szintén nagy érdeklődéssel hallgatták a donor kivizsgálásáról, a szervadományozás alkalmassági és törvényi feltételeiről. Majd befejezésül három élődonoros pár - élettársak, házastársak, testvérek - történetét hallgatták meg a résztvevők.
A jelenlévőknek nemcsak a száma volt magas (120 fő), hanem az érdeklődésük, aktivitásuk is kiemelkedő volt! Ilyen alkalmakkor érezzük azt, hogy értelme volt munkánknak, a fórum szervezésének.
Köszönjük az EMMI és az Astellas Pharma Kft. támogatását, és a dialízis szolgáltatók beteg-szervezését, valamint a betegek szállítását.

Képek a galériában >>


Transzplantációs Fórum - Győr - 2017. október 8.

" Csak nő szülhet gyermeket, de bárki ajándékozhat életet "

Transzplantációs fórum 32. alkalommal vesebetegek és hozzátartozók részére, ezúttal a győri Famulus Hotelban.
Szombathelyről, Sopronból, Ajkáról, Veszprémből és természetesen Győrből jöttek a betegek és családtagjaik, barátaik, hogy meghallgassák Dr. Máthé Zoltán professzor úr előadását a szervátültetésről és a donor vese eltávolításáról, beültetéséről, valamint Dr. Remport Ádám docens úr előadását az élő donor kivizsgálásáról, a szervadományozás alkalmassági és törvényi feltételeiről. Élődonoros párok - élettársak, barátok, édesanya és lánya, és egy genetikailag sokszorosan érintett család - történetét hallhatták a résztvevők.
Köszönjük az EMMI támogatását, és a dialízis szolgáltatóknak szervező munkájukat, valamint a betegek szállítását.

Képek a galériában <<

 


30. Transzplantációs Fórum - Győr, 2016
2016. október 2.

15CSAK NŐ SZÜLHET GYERMEKET, DE BÁRKI AJÁNDÉKOZHAT ÉLETET - ezzel a mottóval tartunk 2010 óta fórumot vesebetegek és hozzátartozóik, barátaik számára, hogy mindenki tisztában legyen a transzplantáció - és ezen belül kiemelten az élődonoros transzplantáció - előnyeivel, kockázataival. A Győri fórum mindig nagyon kedvelt a szombathelyi, soproni, veszprémi, ajkai, székesfehérvári és természetesen a győri vesebetegek körében, idén is 126 résztvevő hallhatta Dr. Máthé Zoltán sebész professzor (a SE Transzplantációs és Sebészeti klinika igazgatója) és Dr. Remport Ádám (SE Transzplantációs és Sebészeti klinika) nephrológus docens előadását, és Börcsök Enikő Príma díjas színművésznő, kétszeres vesetranszplantált önkéntes segítőnk szívhez szóló beszédét, valamint az élődonoros párok beszámolóját, történetük vicces és fájdalmas részleteit. Köszönjük az EMMI és az Astellas Pharma támogatását, valamint a Nephrológiai Szolgáltatók együttműködését a betegek szervezésében és szállításában.

Képek a galériában >>


Transzplantációs Fórum - Győr - 2015. szeptember 27.

2015_gyor_forum
A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért szeptember 27.-én Győrben, a Famulus Hotelban tartotta az év utolsó Transzplantációs Fórumát. A Fórum 2010 óta kerül megrendezésre, a győri rendezvény a 27. volt a sorban.

A transzplantáló centrumok körzetébe tartozó dialízis központok betegei és hozzátartozóik részére szervezzük a Fórumokat, most a SE Transzplantációs és Sebészeti Klinika régiójába tartozó szombathelyi, soproni, győri, ajkai, székesfehérvári és veszprémi művese központok betegeit és a családtagokat, barátaikat hívtuk meg.

A Transzplantációs Klinikát Dr. Máthé Zoltán igazgató úr, sebész, Dr. Pőcze Balázs sebész és Dr. Remport Ádám nefrológus képviselte. Előadásaik témája a szervátültetés története és helyzete volt hazánkban, és az Eurotransplant-hoz történt csatlakozás hatása a hazai szervátültetésre, a várólistára kerülés menete, az élődonoros átültetés törvényi szabályozása, a donor kivizsgálása, a donáció megvalósulásának feltételei, az élődonoros transzplantáció előnyei, esetleges veszélyei. Mindhárom előadó készségesen válaszolt a felmerülő, többeket is érintő kérdésekre az előadások után.

Mint minden fórumon, ezúttal is élődonoros transzplantáción átesett párok mesélték el történetüket. A pici lány, aki hatalmas édesapjától kapta a vesét idén januárban és a testnevelő tanár, teniszoktató, aki 68 éves édesapjától kapta közel 10 éve a vesét. Mindnyájan kitűnő egészségnek örvendnek.

Köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatását, valamit a dialízis szolgáltatók készséges segítségét a szervezésben és a betegek szállításában. Köszönjük a győri nővérek segítségét a több, mint száz résztvevő regisztrációjában!

Képek a galériában


Transzplantációs Fórum - Győr - 2014. szeptember 21.

A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért szeptember 21.-én Győrben, a Famulus Hotelban tartotta legutóbbi előadását. A Fórum 2010 óta kerül megrendezésre, a győri rendezvény a 22. volt a sorban.

A transzplantáló centrumok körzetébe tartozó dialízis állomások betegei és hozzátartozóik részre szervezzük a Fórumokat, most a SE Sebészeti és Transzplantációs Klinika régiójába tartozó szombathelyi, soproni, győri, ajkai és veszprémi művese központok betegeit és szeretteiket hívtuk meg.

Gyor Forum

 

A Transzplantációs Klinikát Dr. Toronyi Éva sebész, nefrológus, Dr. Piros László sebész és Dr. Wágner László nefrológus képviselte. Előadásaik témája a szervátültetés története és helyzete volt hazánkban, és az Eurotransplanthoz történt csatlakozás hatása a hazai szervátültetésre, a várólistára kerülés menete és a várólistán való maradás feltételei, esetleges nehézségek, akadályok, végül az élődonoros átültetésről, a vese donorból történő eltávolításáról volt szó. Mindhárom előadó készségesen válaszolt a felmerülő, többeket is érintő kérdésekre az előadásaik után.

Ezután egy fantasztikus család mesélte el történetét. Egy genetikai betegség következtében, a család öt tagja is végstádiumú veseelégtelenségbe került. Mindannyiuknak családtagjuk ajánlotta fel egyik veséjét (testvér, unokatestvér, nagybácsi), az egyikük viszont a kivizsgálás közben cadaver, azaz halottból származó vesét kapott. Mindannyian (adók és kapók is) jól vannak, és ha lehet mondani, boldogabbak, mint előtte, hiszen szeretetüket bizonyíthatták egymásnak. Ádám, akinek ikertestvére, bátyja és édesanyja is új vesével él, aktívan sportol, és idén Krakkóban a Szervátültetettek és Dializáltak Európa Játékán öt atlétikai számban indult, öt érmet szerzett. Ezenkívül természetesen teljes időben dolgozik és még tüneményes barátnőjére is van ideje.

Köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Vese Program támogatását, valamit a dialízisszolgáltatók készséges segítségét a szervezésben és a betegek szállításában. Köszönjük Németh Anikó és a győri nővérek segítségét az érkező több mint száz ember regisztrációjában!

Képek a fórumról >>


2013. szeptember 28.
CSAK NŐ SZÜLHET GYERMEKET, DE BÁRKI AJÁNDÉKOZHAT ÉLETET!

20. alkalommal rendeztünk Transzplantációs Fórumot vesebetegek és hozzátartozóik részére. A SE Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója és orvosai, Prof. Dr. Langer Róbert, Dr. Pőcze Balázs és Dr. Török Szilárd előadása és az élődonoros transzplantációban részt vett párok beszámolója után számtalan kérdés hangzott el. Reméljük, hogy a közel 140 résztvevő minden kérdésére kielégítő választ kapott.

A végére maradt a csattanó, Börcsök Enikő színművésznő, a Nemzeti Vese Program nagykövete, aki kétszeres veseátültetettként mesélt arról, hogy lehet a dialízis nehéz éveit is könnyűvé tenni...

A Fórum előtt és után ismét kitűnő ellátást és figyelmes kiszolgálást kaptunk a Hotel Famulus vezetésétől és személyzetétől. Köszönjük az EMMI és a Nemzeti Vese Program támogatását!

Képek a fórumról >>


2012. szept. 23.

Győrben járt a Transzplantációs Fórum, melynek mottója:
CSAK NŐ SZÜLHET GYERMEKET, DE BÁRKI AJÁNDÉKOZHAT ÉLETET

A Transzplantációs Alapítvány A Megújított Életekért szeptember 23-án Győrben, a Famulus Hotelban tartotta legutóbbi előadását. A Fórum immáron harmadik éve kerül megrendezésre, a győri rendezvény a 14. volt a sorban. Eddig transzplantáló centrumok körzetében szervezték a Fórumokat, most viszont figyelemmel arra, hogy a szombathelyi, soproni érdeklődőknek se kelljen nagyon korán kelni és sokat utazni, Győrbe szervezték a találkozót, amit ezúton is köszönnek a régió érintettjei.

A Fórum fő szervezője és irányítója Szalamanov Zsuzsa, aki az alapítvány kuratóriumi elnöke, maga is sikeres transzplantáción esett át tizennyolc évvel ezelőtt. Azóta elkötelezetten küzd azért, hogy minél több sorstársa élhessen dialízis kezelés nélkül, magas minőségű életet. 1997 óta az életcélja, hogy egyrészt szervátültetett embereknek nyújtson az alapítvány olyan rehabilitációt, amely segítségével transzplantáltként tudnak teljes életet élni, másrészt ismeret terjesztés a széles társadalom körében, hogy megismerjék, mi a szervdonáció, mi a szervátültetés. A betegek és családjuk körében segíti csökkenteni a transzplantációtól, illetve a donációtól való idegenkedést, félelmet.

Az első előadó Prof. Dr. Langer Róbert volt, aki három éve vette át a budapesti transzplantációs klinika vezetését. Előadásának témája volt, a szervátültetés története és helyzete hazánkban. Sokszor megdöbbentő képekkel illusztrálta előadását, amelyen keresztül az első kezdetleges próbálkozásoktól kezdve, a mai modern sebészeti és immunológiai lehetőségekig nyomon követhettük a szervátültetés fejlődését.

Ma 6000 dializált beteg van Magyarországon. Az egy főre jutó finanszírozási díjban, többek között Románia, Szlovákia Csehország is megelőz minket. Sajnos jelenleg ezek a tények.

A statisztikák szerint a dialízisre járó betegek (középkorosztály) kétharmadát elveszítjük, míg transzplantációnál annak az esélye, hogy a vese működik még tíz év múlva is, 75 % körül van (szintén középkorosztályt nézve).

Elmondása szerint azoknak a betegeknek van a legjobb túlélési esélye, akiket még azelőtt transzplantálnak, mielőtt dialízisre kerülne a sor. Akinek már két év dialízise volt, ha megkapja a vesét, 10 évvel később 30% különbség van a vese túlélésében, annak javára, aki nem volt dializálva. Ezért van nagyon nagy jelentősége annak, hogy a betegek minél előbb transzplantálva legyenek, minél kevesebb legyen a dialízis segítségével eltöltött idő. A legjobb az, ha nem várják meg, míg dialízisre kerül a sor.

Megismerhettük az élődonoros átültetés számos előnyét az agyhalottakból történő átültetésekhez képest. Nagyon fontos, hogy az élődonoros átültetések száma a jövőben is növekedjen. 2009 óta megduplázódott az élődonoros átültetések száma, akkor az összes átültetések 8%-a volt élődonoros.

A következő előadó Dr. Chmel Rita volt, aki a várólistára kerülés menetéről, esetleges nehézségeiről, akadályairól beszélt. Előadásának első részében az élődonoros transzplantáció résztvevőinek (donor, recipiens) kivizsgálásának menetéről hallhatunk. Megtudhattuk, hogy a világszerte jelentkező szervhiány miatt az élődonoros átültetések számának növelését mindenhol célul tűzik ki. Ebben nagyon fontos szerepet játszik a jelen fórum is és az ehhez hasonló rendezvények. Ilyen alkalmak után előfordul, hogy négy-öt új jelentkező is van élődonoros átültetésre.

Nagyon sok hasznos információt kaptunk tőle az Eurotransplanthoz való - egyelőre részleges, majd várhatóan 2013-ban történő teljes jogú - csatlakozásunk előnyeiről.

A harmadik előadó Dr. Pőcze Balázs volt, aki az élődonoros átültetésről beszélt a sebész szempontjából. Szemléletes képeket láthattunk a műtét menetéről és a visszamaradó hegekről is. Ebben is nagy fejlődésen ment keresztül az orvostudomány, hiszen a donorból történő szervkivételnél a régi „köldöktől a hátközépig” metszéses technikát lassan teljesen felváltja a laparoszkópos technika, amely nagyon nagy könnyebbséget jelent a donor számára. Sokkal rövidebb lábadozási idő várható a műtét után és lényegesen kisebb, szebb visszamaradó műtéti hegek jellemzőek.

Mindhárom előadó készségesen válaszolt a felmerülő, többeket is érintő kérdésekre az előadásaik után.

Ezután egy fantasztikus család mesélte el történetét. Valóban, szinte hihetetlen volt. Egy genetikai betegség következtében, a család öt tagja is végstádiumú veseelégtelenségbe került. Mindhármuknak családtagjuk adott új vesét, mindannyian (adók és kapók is) jól vannak, és ha lehet mondani, boldogabbak, mint előtte, hiszen szeretetüket bizonyíthatták egymásnak. Megtudhattuk, hogy az adók milyen személyiségváltozáson mentek keresztül, hogy mennyivel nőtt az önbecsülésük azáltal, hogy életet mentettek. Annak ellenére, hogy valóban féltek egy picit, újra megtennék, és mindenkit arra bíztatnak, hogy segítsen, ha van rá lehetősége. Az elszenvedett fájdalom semmiség az örömhöz képest, hogy életet adtak.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Vesebetegek Egyesülete, az előadáson részt vett páciensek és hozzátartozóik szívből jövő köszönetet mondanak a fórum szervezőinek, segítőinek, előadóinak egyaránt. Köszönjük!

Győr, 2012. szeptember 25.

Németh Anikó
Győr-Moson-Sopron Megyei Vesebetegek Egyesülete
elnök

Képek a fórumról >>


NÉPSZERŰ KIADVÁNYUNK


Keresés

TÁMOGASSA ALAPÍTVÁNYUNKAT!

10200885-32611135-00000000

A szervátültetett és szervre váró gyermekek és családjaik rehabilitációjáért!

KÖSZÖNJÜK ADOMÁNYAIKAT!

 


Feliratkozás levelezőlistánkra

Megszakítás