• Szervdonáció és Transzplantáció Európa Nap 2022.

  A Szervdonáció és Transzplantáció Európa Napját az Európa Tanács kezdeményezésére 1996-ban, Genfben rendezték meg először, majd 2005-ben a WHO október második szombatját a Szervdonáció és Transzplantáció Világnapjává nyilvánította.

  A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért civilszervezet idén tizenötödik alkalommal rendezte meg a Szervdonáció és Transzplantáció Európa- és Világnapját, ám ezúttal technikai okok miatt október harmadik vasárnapján. Rendezvényünk célja tiszteletadás a donoroknak és családtagjaiknak, illetve szolidaritás a szervátültetésre váró betegek iránt. A transzplantáltak köszönetüket fejezik ki a szervátültetés lehetőségét megteremtő (donorjelentő), valamint a transzplantációt és az utógondozást végző egészségügyi dolgozóknak.

  A már hagyományos délelőtti sporteseményen a szervátültetés területén dolgozó orvosok, szervátültetett sportolók és olimpikonok (Cseh László, Güttler Károly, Szabó Gabriella, Pap Bianka, Papp Mák) úszóváltója, valamint az MLSZ egykori kiváló válogatott labdarúgói, valamint egykori és jelenlegi szóvivői (Rab Tibor, Egressy Gábor, Telek András, Pisont István, Esterházy Márton, Sipos Jenő, Dr. Borbély Zoltán) részvételével rendezett kispályás mérkőzés azt a célt szolgálja, hogy hozzájáruljon a magyarországi szervdonációval és transzplantációval kapcsolatos tájékozottság növeléséhez a társadalomban, és egyúttal jó lehetőséget nyújt a rendhagyó orvos-„beteg” találkozóra is.

  A rendezvény védnöke az OVSZ Szervkoordinációs Iroda igazgatója: Dr. Mihály Sándor

  Az ünnepi alkalom kitűnő lehetőséget teremt arra, hogy a Transzplantációs Alapítvány által 2004-ben kezdeményezett és 2005-ben EüM rendeletbe foglalt (21/2005. (VI. 16.) Pro Vita elismerő oklevélben részesüljenek azok az emberek, akik önzetlen módon szeretteiknek adományozták egyik veséjüket, vagy májuk egy darabját, s ezzel életet mentettek.

  „Az élet mentésében tanúsított példamutató magatartásért” járó erkölcsi elismerést a BM Egészségügyért felelős államtitkára, Dr. Takács Péter adta át 35 önfeláldozó, önzetlen embernek.

  Szt Kozma és Damján díjat adott át a Transzplantációs Alapítvány
  Prof. Dr. Lang Györgynek a magyar betegek tüdőtranszplantációja és a hazai tüdőtranszplantáció megvalósításának érdekében évtizedek óta végzett kiemelkedő munkájáért (2021-ben nem tudta átvenni a díjat)
  Dr. Ablonczy Lászlónak és Dr. Prodán Zsoltnak a sikeres hazai gyermekszívátültetés érdekében végzett kiemelkedő munkájukért. (15 éves a gyermekszívátültetés)
  Dr. Mihály Sándornak az OVSZ Szervkoordinációs Iroda igazgatójaként a hazai szervátültetés érdekében végzett kiemelkedő munkájáért. (15 éves a Szervkoordinációs iroda)
  Média a szervátültetésért díjat vehetett át idén
  Csisztu Zsuzsa újságíró-riporter, sportdiplomatának, aki 1999. óta rendszeresen foglalkozik a szervátültetés hazai kérdéseivel, a szervátültetettek életével. Riportjai segítségével széles körben ismertté teszi a szervadományozás fontosságát, érzékenyíti az embereket az életmentésre.
  Domonkos Ágnes egyetemi hallgató önkéntes segítőnk a szervátültetés témakörében a közösségi média területén nyújtott hatékony tájékoztató-érzékenyítő munkájáért.
  A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban tartott ünnepség után 2011 óta minden évben fáklyás sétával és megemlékezéssel zárjuk a világnapot. A zöld színbe borult téren emlékezünk donorjainkra és azokra a betegtársainkra, akik nem érhették meg a szervátültetést.

  A rendezvényt támogatta a NOVARTIS Hungária Kft., a Hősök terét zöldbe borította és hangosította az Astellas Pharma Kft, a fáklyákat idén is Dr. Vácity József ajándékozta nekünk! Köszönjük!

   
Megszakítás