• A szervátültetés életet ment!

  A Szervdonáció és Transzplantáció Európa Napját az Európa Tanács kezdeményezésére 1996-ban, Genfben rendezték meg először, majd 2005-ben a WHO október második szombatját a Szervdonáció és Transzplantáció Világnapjává nyilvánította. Október 12-én tizenharmadik alkalommal szerveztünk Magyarországon világnapi rendezvényt. Rendezvényünk célja tiszteletadás a donoroknak és családtagjaiknak, illetve szolidaritás a szervátültetésre váró betegek iránt. A transzplantáltak köszönetüket fejezik ki a szervátültetés lehetőségét megteremtő (donorjelentő), valamint a transzplantációt és az utógondozást végző egészségügyi dolgozóknak.

  A Világnapon belül: 

  Sport-délelőtt  

  A már hagyományos délelőtti sporteseményen a szervátültetés területén dolgozó orvosok/ápolók, szervátültetett sportolók és olimpikonok úszóváltója, valamint az MLSZ egykori kiváló válogatott labdarúgói és az MLSZ SE játékosainak részvételével rendezett kispályás mérkőzés azt a célt szolgálja, hogy hozzájáruljon a magyarországi szervdonációval és transzplantációval kapcsolatos tájékozottság növeléséhez a társadalomban, és egyúttal jó lehetőséget nyújt a rendhagyó orvos-„beteg” találkozóra is. A rendezvény védnöke és díjátadója: Dr. Matusovits Andrea, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója.

   

  Díjátadó ünnepség 

  Az ünnepi alkalom kitűnő lehetőséget teremt arra, hogy a Transzplantációs Alapítvány által 2004-ben kezdeményezett, és 2005-ben EüM rendeletbe foglalt (21/2005. (VI. 16.) Pro Vita díjban részesüljenek azok az emberek, akik önzetlen módon szeretteiknek adományozták egyik veséjüket, vagy májuk egy darabját, s ezzel életet mentettek. „Az élet mentésében tanúsított példamutató magatartásért” járó erkölcsi elismerést az Emberi Erőforrások minisztere nevében Dr. Sebestyén Beatrix adta át.

   

  Szt. Kozma és Damján díjat adott át ( szimbolikusan, mert nem tudott a Professzor úr részt venni az ünnepségen ) a Transzplantációs Alapítvány Dr. Fülesdi Béla egyetemi tanárnak, aki az Egészségügyi Szakmai Kollégium Elnöke, a Debreceni Egyetem- Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék vezetője. A Professzor Úr évtizedek óta aktívan részt vesz az egyik legaktívabb donorjelentő kórház munkájában, a legmagasabb szakmai szinten támogatja és képviseli a szervdonáció ügyét, továbbá szintén évtizedek óta oktatója a szervdonációs célú továbbképzéseknek. A méltatást Dr. Velkey Györgytől, a Beteshda Gyermekkórház főigazgatójától hallhattuk)

   

  A Szervdonációs és Transzplantációs Világnap délutáni díjátadó ünnepsége után sokan gyülekeztek a Mezőgazdasági Múzeum előtt, hogy részt vegyenek az immár hagyományos fáklyás sétán a Hősök terére, a donorok emlékére.  

  A Világnapi rendezvényen készült fotók láthatók a galériánkban:    Regisztráció  | Délelőtti sportprogram Úszás  |Délutáni díjátadás és gálaműsor  | Fáklyás felvonulás

   

   

   

Megszakítás