• Transzplantációs Világnap 2021.


  Szervdonáció és Transzplantáció Európa Napját az Európa Tanács kezdeményezésére 1996-ban, Genfben rendezték meg először, majd 2005-ben a WHO október második szombatját a Szervdonáció és Transzplantáció Világnapjává nyilvánította.

  A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért civilszervezet idén tizenötödik alkalommal rendezte meg a Szervdonáció és Transzplantáció Európa- és Világnapját. Rendezvényünk célja tiszteletadás a donoroknak és családtagjaiknak, illetve szolidaritás a szervátültetésre váró betegek iránt. A transzplantáltak köszönetüket fejezik ki a szervátültetés lehetőségét megteremtő (donorjelentő), valamint a transzplantációt és az utógondozást végző egészségügyi dolgozóknak.

  A délelőtti sporteseményen a szervátültetés területén dolgozó orvosok, szervátültetett sportolók és olimpikonok úszóváltója, valamint az MLSZ egykori kiváló válogatott labdarúgói és az MLSZ SE játékosainak részvételével rendezett kispályás mérkőzés azt a célt szolgálja, hogy hozzájáruljon a magyarországi szervdonációval és transzplantációval kapcsolatos tájékozottság növeléséhez a társadalomban, és egyúttal jó lehetőséget nyújt a rendhagyó orvos-„beteg” találkozóra is.

  A MOM Sport-ban idén olyan olimpikonok vállaltak velünk közösséget, mint Cseh László, Szabó Gabriella, Pap Bianka, Ekler Luca, Szécsi Zoltán, Papp Márk, Székelyi Dániel és a kiváló egykori és jelenlegi NB1-es focisták, mint Jova Levente, Lipcsei Péter, Telek András, Házi Döme, Egressy Gábor, Pintér Attila, Pintér Filip, Wukovics László, Wukovics Páncsics Deján, valamint az MLSZ egykori és jelenlegi szóvivője: Dr. Borbély Zoltán és Sipos Jenő.

  Képek a galériában >

  A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban tartott délutáni rendezvény a díjátadásokra ad lehetőséget. Alapítványunk által 2004-ben kezdeményezett és 2005-ben EüM rendeletbe foglalt (21/2005. (VI. 16.) Pro Vita díjban részesülnek azok az emberek, akik önzetlen módon szeretteiknek adományozták egyik veséjüket, vagy májuk egy darabját, s ezzel életet mentettek. „Az élet mentésében tanúsított példamutató magatartásért” járó erkölcsi elismerést az Emberi Erőforrások minisztere nevében Dr. Tóth László helyettes államtitkár adta át.

  Szt. Kozma és Damján díjat ad át a Transzplantációs Alapítvány 2008 óta olyan személynek, aki különlegesen sokat tett a hazai szervátültetés érdekében. A múlt évi pandémia miatt elmaradt díjátadást most pótoltuk:

  Dr. Kalmár Nagy Károly sebész a PTE Klinikai Központ osztályvezető főorvosaként több mint 1000 vesetranszplantációban a legmagasabb szakmai színvonalon való közreműködésért és az országban a hasnyálmirigy + veseátültetés megvalósításában végzett úttörő munkájáért vehette át a díjat.

  A 2020-ban alapított Média díjat is idén tudta átvenni a tavalyi díjazott Pécsi Krisztina szerkesztő riporter (Magyar Katolikus Rádió) és Szűcs Anikó újságíró, valamint az idei díjazott: Jakupcsek Gabriella (ATV)

  Képek a galériában >>

  Az ünnepség 10 éve fáklyás sétával zárul. A Mezőgazdasági Múzeumtól indulva a Hősök tere a célpont. A zöld színbe borult téren emlékezünk donorjainkra és azokra a betegtársainkra, akik nem érhették meg a szervátültetést.

  Képek a galériában >>

   

   

   

   

   

Megszakítás