• Transzplantációs Világnap 2023.

  A Szervdonáció és Transzplantáció Európa Napját az Európa Tanács kezdeményezésére 1996-ban Genfben rendezték meg először, majd 2005-ben a WHO október második szombatját a Szervdonáció és Transzplantáció Világnapjává nyilvánította.
  A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért közhasznú civilszervezet 2007 óta rendezi meg Magyarországon a Szervdonáció és Transzplantáció Európa- és Világnapját. Rendezvényünk célja tiszteletadás a donoroknak és családtagjaiknak, illetve szolidaritás a szervátültetésre váró betegek iránt. A transzplantáltak köszönetüket fejezik ki a szervátültetés lehetőségét megteremtő (donorjelentő), valamint a transzplantációt és az utógondozást végző egészségügyi dolgozóknak.


  A már hagyományos délelőtti sportprogram a MOM Sportközpontban a szervátültetés területén dolgozó orvosok/ápolók, szervátültetett sportolók és olimpikonok úszóváltója, valamint az MLSZ egykori kiváló válogatott labdarúgói és az MLSZ SE játékosainak részvételével rendezett kispályás mérkőzés azt a célt szolgálja, hogy hozzájáruljon a magyarországi szervdonációval és transzplantációval kapcsolatos tájékozottság növeléséhez a társadalomban, és egyúttal jó lehetőséget nyújt a rendhagyó orvos-beteg találkozóra is.

  További képek a galériában >>

   

  Szt. Kozma és Damján díjjal tüntet ki az alapítvány 2008 óta minden évben egy olyan személyt, aki a hazai szervátültetés érdekében kiemelkedő munkát végzett. Idén, Dr. Szócska Miklós kapta az elismerést. A díjat Szalamanov Zsuzsa a Transzplantációs Alapítvány kuratóriumi elnöke adta át. 

   

   

   

   

  A Transzplantációs Alapítvány által 2004-ben kezdeményezett, és 2005-ben EüM rendeletbe foglalt (21/2005. (VI. 16.) Pro Vita elismerő oklevélben részesülnek azok az emberek, akik önzetlen módon szeretteiknek adományozták egyik veséjüket, vagy májuk egy darabját, s ezzel életet mentettek. Idén 50 élődonor közül 34-en vehették át az állami elismerő oklevelet.

  További képek a galériában >>

   

   

   

   

   

   

   

  A Szervdonációs és Transzplantációs Világnap záró programja minden évben az emlékezők fáklyás sétája a Hősök terére. Ilyenkor szervátültetettek, élő donorok és hozzátartozói és  a szervátültetéssel egyetértő, azt támogató emberek százai jönnek el a fáklyás felvonulásra.

  Képek a galériában >>

   

Megszakítás