Kezdőlap


„ A szervátültetés bevezetésével, mely a vérátömlesztéssel kezdődött, az emberiség módot talált arra, hogy önmagát adja, vérét és testét, hogy ezáltal mások élhessenek."

II. János Pál pápa/1991.

" És megnyugtat a tudat, hogy a halál is az életet szolgálja."

Móricz Zsigmond


AKTUÁLIS

Véget ért a MI IS NYARALUNK tábor!


MEGJELENT A CSUDAMADÁR LEGÚJABB SZÁMA

//transalap.hu/wp-content/uploads/2024/04/Csudamadar-24.04.jpg

A tartalomból:

Trapi történet
Lépcsőházi történet
Farsang
Jó Hírek
Szülőknek szól
Búcsú
Tudtad?
Tavaszi versek
Luca receptje
Tábor Siófokon

//transalap.hu/wp-content/uploads/2024/03/kicsi_DSC_8309.jpg

Transzplantációs Fórum- Miskolcon

2010 óta szervezünk transzplantációs fórumokat a vesére váró betegek, családtagjaik és barátaik számára. Utoljára 2019-ben jártunk Miskolcon, aztán jött a Covid, majd a finanszírozás hiánya.

Végre idén eljutottunk Miskolcra, a Népkerti Vigadóba, ahol a fórumot hagyományosan rendezzük.

A miskolci, sátoraljaújhelyi és ózdi TritonLife dialízis központokból 120 beteg, hozzátartozók, orvosok és nővérek vettek részt a rendezvényen. Nagyon értékeljük, hogy a centrumok orvosigazgatóit, orvosait és a nővéreit ilyen szép számban érdekelte a szervátültetés témája.

Dr. Ladányi Erzsébet nephrológus osztályvezető főorvos, a Magyar Nephrológiai Társaság elnöke, a Nephrológia és Dialízis országos szakfelügyelő főorvosa, a TritonLife hálózati orvosszakmai igazgatója tartott előadást a donor és recipiens alkalmasságról és az élődonoros vesetranszplantáció etikai és törvényi hátteréről.

Dr. Nemes Balázs PhD sebész szakorvos, DE Klinikai központ oktatója, tanszékvezető, izgalmas előadást tartott a szervátültetés történetéről és jelenéről…

Egy házaspár mesélte el történetüket a férj betegségéről, a feleség felajánlásáról, a transzplantációról és jelenlegi életükről, ami pontosan ott folytatódik, ahol a férj betegsége előtt abbamaradt, ám a kötelék még erősebb lett közöttük.

Egy fiatalember öccsének adta veséjét, ami olyan magától értetődő volt számára, mint reggel felkelni az ágyból. Nagyon őszinte és meggyőző volt, amit mondott, ráadásul bárkinek felajánlotta segítségét, szívesen beszélget, ad tanácsot azoknak, aki donációról gondolkodnak.

A fórum elején négyen tették fel a kezüket, mikor megkérdeztük, ki jött ide azzal az elhatározással, hogy donor lesz. A fórum végén ez a szám megduplázódott!

Fotó: Zákány Zita

Képek a galériában >>


//transalap.hu/wp-content/uploads/2024/02/425330802_707620828237302_2454784494191145208_n.jpg

CSAK NŐ SZÜLHET GYERMEKET, DE BÁRKI AJÁNDÉKOZHAT ÉLETET! – Transzplantációs Fórum 15. alkalommal a vecsési Airport Hotel Budapest **** konferenciatermében.

Ezúttal is zsúfolásig megtelt a terem végstádiumú vesebetegekkel és családtagjaikkal, barátaikkal. Az élődonoros szervátültetésről a STéG transzplantációért felelős igazgatóhelyettese, Dr. Benkő Tamás sebész és Dr. Wagner László nephrológus tartottak előadást, valamint egy testvérpár (Noémi és Ákos), egy házaspár (Tamás és Bernadett), valamint Napsugár és Györgyi barátnők, akik „IMÁDJÁK EGYMÁST” (állt az etikai bizottság vizsgálatának dokumentumában) meséltek a szervfelajánlás és elfogadás nehézségeiről, kórházi élményeikről és jelenlegi állapotukról.

Sok-sok kérdés hangzott el a betegektől és a potenciális donoroktól, melyekre az orvosok mindenki számára kielégítő válaszokat adtak.

Köszönjük mind az orvosoknak, mind a pároknak, hogy a vasárnapjukat a szervátültetésre váró betegeknek áldozták!

Fotó: Anita Szeicz

Képek a galériában>>


//transalap.hu/wp-content/uploads/2024/02/kicsi_DSC_6175.jpg

2006. óta rendezünk farsangolós hétvégét a szervátültetett gyerekeket nevelő családok számára. Idén a Liget Wellness és Konferencia Hotel**** Szarvas nyújtotta a hétvégi program színhelyét, minden résztvevő (140 fő) nagy örömére. 32 (11 vese-, 13 máj-, 7 szív, 1 vese+máj) szervátültetett gyerek és 24 testvér, vagy vendég gyerek., 12 szervdonor szülő, 5 szervátültetett önkéntes felnőtt vett részt a rendezvényen, valamint szülők és nagyszülők.

A szombat délelőtti program hagyományosan akadályverseny a gyerekeknek, orvos-szülő fórum a felnőtteknek. Ezúttal is a vese-, máj-, szívátültetett gyerekeket gondozó orvosok – Kata Kelen, Zsófia Csizek, Dezsőfi-Gottl Antal, Csaba Vilmányi - és Andrea Gráczki fejlesztő pedagógus vett részt a nagyon meghitt, mondhatni intim beszélgetésen, ahol ma már minden résztvevő szülő tudja, hogy bármit meg lehet kérdezni és választ is kap rá. A fórum 10-kor kezdődött és majdnem 13 órakor fejeződött be. Már hagyomány és az újak is bekapcsolódtak ebbe, hogy a családok, barátok összeöltöznek a jelmezes felvonulásra. Ezúttal is jobbnál-jobb jelmezeket láthattunk, a csapat kifogyhatatlan a nagyszerű ötletekből. Szombat este a jelmezes felvonulást, az ajándékok és oklevelek átadását követően, egy vidám játék jól megmozgatta a nevető- és egyéb izmainkat, jöhetett a táncverseny. A zsűrinek nem volt könnyű dolga a sok jó táncos közül kiválasztani a győztes párt, aki az őszi családi hétvégén ingyen vehet részt. Végül a Füzi házaspár mellett döntöttek, akik most másodszor voltak alapítványi rendezvényen, de úgy beilleszkedtek, mintha mindig közöttünk lettek volna. Megnéztük Szarvason a Mini Magyarország parkot, a Szarvasi Arborétumban, hatalmas élmény volt Mindenki számára. Azt mondják a szervátültetett gyerekeket nevelő szülők, hogy alig várják az alapítványi összejöveteleket, úgyhogy találkozunk a következő rendezvényen majd!

Képek a galériában >>


Sajtóhíreink

Katolikus Rádió - A héten történt

2024.07.13

A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért nyári táboráról SZALAMANOV ZSUZSA alapítványi elnök számolt be Pécsi Krisztinának.


11 percbe foglalva 30 év munkája!

 HÍREINK

Adomány
Hiába szakadt egész nap az eső, a vásárlók özönlöttek december 1-én 17-18 óra között a XII. ker. Böszörmény úti dm újonnan megnyitott üzletébe. Ezen a napon ebben az órában volt az üzlet legmagasabb összegű bevétele: 1.029.139 Ft. Az összeg tegnap az alapítvány számláján landolt!🥰
Köszönjük a dm drogerie markt Magyarország-nak a felajánlást és a csodálatos Szabó Kimmel Tamásnak, aki eljött erre az órára az üzletbe, minden vásárlót kedvesen fogadott, mindenkihez volt egy jó szava! ❤
Megjelent a Csudamadár legújabb száma

 

 

 

 

 

Trapi történetek, GyerekNapoztunk, Őszi családi hétvége, Világnap, Jó hírek, Szülőknek szól, Tudtad?, Új Életek, Karácsonyi mesék, mondák, versek, Varázskéz, Luca receptje, Farsang

Transzplantációs fórum – Győr

CSAK NŐ SZÜLHET GYERMEKET, DE BÁRKI AJÁNDÉKOZHAT ÉLETET!

 

Transzplantációs Fórum krónikus vesebetegek és családjuk, barátaik számára

2019-ben tartottunk utoljára a győri Famulus Hotelban fórumot, aztán két évig a Covid, egy évig a pénzhiány miatt szünetelt. Most ismét nagy lelkesedéssel és tele kérdésekkel érkeztek a soproni, szombathelyi, győri, veszprémi, ajkai és székesfehérvári dialízis központokban kezelt betegek és hozzátartozóik.

Köszönjük a STÉG Transzplantációs igazgatóhelyettesének, dr. Benkő Tamás sebésznek és dr. Cseprekál Orsolya nephrológusnak az előadást és türelmes, mindenre kitérő válaszaikat a rengeteg kérdésre.

Köszönjük az élődonoros pároknak – Balazatics  Zsuzsanna és párja, József, Éles Anett és Szíj Marika (Szíj József felesége és édesanyja, mindketten donorok), akik elmesélték történetüket és bátorították a jelenlévőket a szervfelajánlásra és elfogadásra.

A fórum végén tömegesen kérték el Maléth Anikó  élődonoros koordinátor telefonszámát.

Fotó: Szeicz Anita 

Képek a galériában>>

Izgalmas év végi program!
Még az év végére is sikerült egy izgalmas programot szervezni a szervátültetett gyerekeket nevelő családoknak. Az FTC jégkorong szakosztályának meghívására a Tüskecsarnokban megnézhettük a többszörös bajnok Fradi újabb győzelmét, ezúttal a a Gyergyói HK ellen. A meccs után a gyerekek bemehettek a bajnokok öltözőjébe, akik „Éljenek a Hősök!” felkiáltással fogadták őket. A játékosok nagyon jó fejek voltak, kinek papírra, pulcsira, kinek a karjára adtak autogramot.
Köszönet az FTC Jégkorong szakosztályának és Verbőczi Éva önkéntesünknek!
 


TÖRTÉNETEINK

Dani története

Sürgősséggel, miniszteri engedéllyel transzplantáció a COVID19 első hulláma alatt

A történetünk 2019. szeptember végén kezdődött, amikor Dani az óvodában ébredés után lázas lett. Hazaérve már elég magas láza volt, de a lázcsillapítóra jól reagált. Beszéltünk a házi gyermekorvosunkkal, eljött, megnézte, de úgy ítélte meg, hogy még nem szükséges antibiotikum kúra, ezért csak láz- és fájdalomcsillapítót kapott, meg torok fertőtlenítőt.

A helyzet nem javult pár nap múlva sem. Amíg a lázcsillapító hatása tartott, addig jól volt, ahogy elkezdett ürülni a szervezetéből, úgy ment egyre feljebb a láza. Ismét eljött a Doktornő hozzánk, és javasolta, hogy a Heim Pál Kórház sürgősségi osztályára menjünk be, ahol nagy valószínűséggel vért vesznek majd Tőle. Ez sajnos, vagy Hál’ Istennek meg is történt és ebből kiderült, hogy elég nagy a baj, hiszen a veséi akkor már elkezdtek hegesedni és nem működtek megfelelően.

Októberben a Heim Pál kórházban a felső légúti betegségére antibiotikumot kapott, ezzel helyrejött a gyulladásos értéke, viszont a vese károsodása miatt biopsziára volt szükség, hogy meg tudják állapítani, milyen típusú veseelégtelenségről beszélhetünk.

Tovább a teljes cikkhez >>NAGYKÖVETEINK

Csisztu Zsuzsa műsorvezető

Évek óta tart kapcsolatot a szervátültetettek csapatával. Már több alkalommal vezette a Szervdonációs és Transzplantációs Európa- és Világnap ünnepi rendezvényeit, sőt már 1999-ben a Budapesten rendezett Szervátültetettek Világjátékán a nyitó és záróünnepségek háziasszonya volt. A 2011. október 16-i világnapi ünnepségen már mint a Szervdonáció és Transzplantáció Nagykövete állhatott a színpadon.

//transalap.hu/wp-content/uploads/2017/04/DSC_2968.jpg

Főoldal      |      Elérhetőségek      |      Impresszum      |      Jogi nyilatkozat      |    Adatvédelmi tájékoztató

Megszakítás