Levente története

Levente története

Levente a kemoterápia alatt

Levente a kemoterápia alatt

2014 novemberében a soproni kórházban egy hasi fájdalom kivizsgálásakor derült ki, hogy Levinek májdaganata van. Innen rögtön a SOTE II. Gyerekklinika onkológiai osztályára irányítottak minket, ahol két hét múlva meg is műtötték Levit. Egy hatalmas daganat, és több kicsi volt a májában, így egyszerre nem is tudták eltávolítani, mert nem maradt volna elég májszövete. December közepén  a szövettanból kiderült, hogy hepatoblastomája van, ami egy rosszindulatú, de jól gyógyítható daganatféle. Akkor egy kicsit fellélegeztünk, mert az orvosok sem erre számítottak a kora miatt, hiszen ez pici gyerekeknél fordul elő, Levi pedig ekkor már elmúlt 12 éves. Így a következő héten megkezdődött a kemoterápia. Mivel viszont a gyógyulást a teljes műtéti eltávolítás jelenti, 2015 februárjában Levi újabb műtéten esett át. Ezután kapott még kemoterápiás kezelést, és akkor úgy gondoltuk, végre vége a megpróbáltatásoknak. De tévedtünk, ugyanis a következő MR vizsgálat, és az emelkedni kezdő AFP érték azt bizonyították, hogy még mindig van valami a májában. Ekkor újabb harc kezdődött a daganat ellen. Az onkológus azt mondta, tovább nem vagdalják a máját, hanem a legcélravezetőbb út a transzplantáció lesz. Így elkezdődött a következő kemoterápiás kezelés, majd nyáron megkezdődtek a transzplantáció előkészületei. Szeptember 22-én jött a riasztás, hogy van szerv, 23-án este pedig már új máj volt Leviben. A növekvő daganatos májat eltávolították.

Levente most

Levente most

Decemberig még kapott kemoterápiás kezelést, de már a műtét után egy hónappal normális volt az AFP értéke, ami addig mindig nagyon magas volt (ez az érték mutatja a májdaganat jelenlétét).
Azóta Levi jól van, apróbb dolgokat leszámítva ugyanolyan életet él, mint más hasonló korú gyerek.
S hogy mindez ilyen jól alakult, köszönjük a soproni gyerekosztály doktorainak és nővéreinek, a II. Gyerekklinika onkológusainak: Dr. Garami Miklósnak és Dr. Hauser Péternek, illetve az itt dolgozó nővérkéknek, és a SE Transzplantációs Klinika dolgozóinak, köztük Dr. Máthé Zoltán professzornak, aki a műtétet végezte.

Sauer Katalin – Levente édesanyja

Megszakítás