Pro Vita díj

Miniszteri elismerésben részesülnek az élő donorok

Nincs olyan ország a világon, ahol elegendő transzplantálható szerv áll rendelkezésre. Ezért a donációs aktivitás ösztönzése előfeltétele annak, hogy növekedhessen a szervátültetések száma. Bizonyos szervek, illetve adott szerveknek egy része (vese, máj, tüdő) nemcsak halottból, hanem élő emberből is átültethető.

A magyar törvények szerint egyenesági rokon (testvér, szülő, gyerek), valamint bizonyíthatóan szoros érzelmi kapcsolatban álló ember válhat donorrá, vagyis adhat életében szervet szerettének.

2004-ben azzal a javaslattal éltünk, hogy az élő donorok részesüljenek „Életmentő” kitüntetésben. Hosszú utat járt be kezdeményezésünk, de végül is révbe ért. Első ízben 2007. október 14.-én, a Donációs és Transzplantációs Világnap alkalmával 84 embernek adott át Pro Vita elismerést Dr. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter. Az ezt követő években a kitüntetés átadása hagyománnyá vált.

A szervadományozás a szeretet és szolidaritás legszebb megnyilvánulása!

Képek a díjátadásról:     

2017 |2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 |2010 | 2008 | 2007


Pro Vita 2017

A rendezvény alkalmából miniszteri – Pro Vita  díjban részesültek az „életet adományozó” szervdonorok – idén 32 olyan önzetlen ember -, akik saját szervük felajánlásával járultak hozzá valamely családtagjuk, barátjuk gyógyulásához. A díjakat Dr. Drexler Donát, az OVSZ Főigazgatója adta át.

A  Szervdonációs és Transzplantációs Világnap egy Donor szemével

Donor társaimtól sokat hallottam az Európai Donációs napról, amikor a szervet adományozókat - Pro Vita - díjjal tüntetik ki. Én is meghívást kaptam az október 7-i ünnepségre. Nagy izgalommal készültem a rendezvényre, melyre Párom és gyermekeink is elkísértek.
Megérkeztünk a Magyar Mezőgazdasági Múzeum elé. Már a helyszín is csodálatos volt. Felmentünk a gyönyörű lépcsőn, a regisztráció után bevezetett egy bájos hölgy (mint kiderült, egy szervátültetett önkéntes segítő, hostess) a Konferencia terembe, ahol megmutatta a helyemet. A kitüntetendő donorok elöl kaptak helyet. Rövidesen kezdődött a program. A megnyitón elhangzó ünnepi beszédek a donorokról, a szervet kapott transzplantáltak hálájáról szólt, külön elismeréssel az élő donorokról. Meghatódva ültem a helyemen, bizony nagyon elérzékenyültem. A körülöttem ülőkre pillantottam, mindenki a zsebkendőjét szorongatta. Még fel sem ocsúdtam a meghatódottságtól, már szólítottak is a díj átvételére. Örömteli pillanatok következtek. A - Pro Vita - díjak átadása után a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért civil szervezet Szent Kozma és Damján díjjal tüntette ki Dr. Asztalos László docens urat, aki a hazai szervátültetés érdekében kiemelkedő munkát végzett.

A kitüntetések átadását nagyon szép műsor követte, melyet a Tóth Aladár Zeneiskola növendékei adtak. Különösen nagy élmény volt a Zeneiskola egykori növendékének, a Junior Príma díjas és a Virtuózok közönségdíjas zongoraművészének, Váradi Lászlónak a zongorajátéka.

Ezután állófogadás volt a múzeum gyönyörű aulájában, amikor kötetlen beszélgetésre nyílt lehetőségünk. Az eseményen végig fotósok dolgoztak. A rengeteg fénykép mellé közös fotó is készült a kitüntetett donorokról.

Vártuk a besötétedést, hogy 19 órakor közösen indulhassunk fáklyával a Hősök terére, ahol valamennyien megemlékeztünk a donorokról és azokról a társainkról, akik már nem lehetnek velünk. Nagyon sokan csatlakoztak hozzánk erre a megemlékezésre, voltak, akik csak a fáklyás tiszteletadásra utaztak a helyszínre. A hősök terén egy csodálatos szívet formázó hőlégballon emelte a megemlékezés színvonalát. Itt is elhangzottak a hála szavai. Gyönyörű este volt!
Nagyon boldog és büszke vagyok, hogy életet menthettem, az igazi örömömet naponta élvezhetem, hiszen a Párom egy kiteljesedett életet élhet, mégis köszönöm, hogy elismerték cselekedetemet és egy felejthetetlen emléket kaptam.
Köszönöm az Alapítványnak és a támogatóknak, hogy évente megrendezik ezt a napot! Amíg egészségünk engedi, mi is szeretnénk minden évben tiszteletünket kifejezni a fáklyás felvonuláson való részvételünkkel.

Balazatics Zsuzsanna

Pro Vita 2016

A Világnap délután a városligeti Vajdahunyadvárban lévő Mezőgazdasági Múzeumban folytatódott. Miután átverekedtük magunkat az erdélyi Kürtőskalács Fesztivál városligeti tömegén, elég „hűvös” fogadtatásban részesültünk a fűtetlen, de így is méltóságteljesen csodás épületben. Itt került idén is megrendezésre az a - Pro Vita - díjátadó ünnepség, ahol - Alapítványunk kezdeményezésére - miniszteri elismerésben részesülnek mindazok, akik egy veséjük vagy májdarabkájuk felajánlásával megmentették egy hozzátartozójuk, barátjuk életét. Tarján Iván Hommage a la Medicine című, a szervátültetés folyamatait bemutató filmje után Dr. Szederkényi Edit, a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke, és Mihály Sándor, az Országos Szervkoordinációs Iroda igazgatója mondták el gondolataikat a szervátültetésről és a donációról. Tilhof Ingrid, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének alelnöke - 12 éve vesetranszplantált - a tiszteletadás és hála szemszögéből mondott köszönetet a donoroknak, és fejezte ki szolidaritását a szervátültetésre várók és családtagjaik felé. A - Pro Vita - díjat Dr. Cserháti Péter miniszteri biztos úr adta át, aki köszöntő beszédében utalt arra, hogy szakmai élete során nem egyszer találkozott a szervátültetés egy-egy fázisával, s alaposan ismerve a témát vett részt az Eurotranszplant megalakulásának munkafolyamatában, s ezen személyes indíttatásából is szívesen tesz eleget mai díjátadó feladatának. Ebben az évben 23 donornak adta át a kitüntetést.

Pro Vita 2015

A Szervdonációs és Transzplantációs Európa- és Világnap alkalmából miniszteri – Pro Vita – díjban részesültek az „életet adományozó” szervdonorok - idén 33 olyan önzetlen ember -, akik saját szervük felajánlásával járultak hozzá valamely családtagjuk, barátjuk gyógyulásához. A díjakat Dr. Nagy Szilárd, az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság kabinetfőnöke adta át.

Pro Vita 2014

A Szervdonációs és Transzplantációs Európa- és Világnap alkalmából miniszteri - Pro Vita - díjban részesültek az „életet adományozó” szervdonorok - idén 37 olyan önzetlen ember -, akik saját szervük felajánlásával járultak hozzá valamely családtagjuk, barátjuk gyógyulásához. A díjakat Dr. Helmle László, az EMMI Egészségpolitikai Főosztályának vezetője adta át.

Pro Vita 2013

A Szervdonáció és Transzplantáció Európa- és Világnapját hetedik éve ünnepeljük Magyarországon. A rendezvény alkalmából miniszteri - Pro Vita - díjban részesülnek az „életet adományozó” szervdonorok - idén 50 olyan önzetlen ember -, akik saját szervük felajánlásával járultak hozzá valamely családtagjuk, barátjuk gyógyulásához.

Pro Vita 2012

1996-ban az Európa Tanács október második szombatját Európai Donációs Nappá, majd 2005-ben a WHO Világnappá nyilvánította. A Transzplantációs Alapítvány október 13-án hatodik alkalommal rendezte meg a Szervdonáció és Transzplantáció Napját. Az idei rendezvényen 56 élődonor vehette át a - Pro Vita - díjat az Emberi Erőforrások miniszterének nevében átadó Dr. Horváth Ildikótól, az Egészségpolitikai Főosztály vezetőjétől.

Pro Vita 2011

Október 16-án bensőséges ünnepség keretében, az Aranytíz Kulturális Központban kerültek átadásra a - Pro Vita - díjak. 46 személy - akik egy szervük adományozásával segítettek szeretteiknek, új életet adva ezzel számukra – vehette át az elismerő kitüntetést Dr. Horváth Ildikó minisztériumi főosztályvezetőtől.

Pro Vita 2010

2010. október 17-én Dr. Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkára 41 „életet adományozó” szervdonort részesített - Pro Vita - díjban. Olyan önfeláldozó, bátor embereket, akik saját szervük felajánlásával járultak hozzá élődonoros átültetés révén valamely családtagjuk, barátjuk gyógyulásához.

Pro Vita 2009

Október 11.-én a Szervdonációs és Transzplantációs Európa-, és Világnap keretében harmadik alkalommal kaptak hazánkban az élő donorok - Pro Vita - elismerést. 30 olyan ember vehette át Dr. Székely Tamás egészségügyi minisztertől a díjat, akik az elmúlt évben saját szervük felajánlásával járultak hozzá szerettük gyógyulásához.

Pro Vita 2008

A Donáció és Transzplantáció Világnapján Dr. Székely Tamás miniszter úr 38 donort részesített - Pro Vita - elismerésben, olyan embereket, akik egyik veséjüket, vagy májuk egy darabját ajándékozták szerettüknek, s ezzel életet mentettek.

   

NÉPSZERŰ KIADVÁNYUNK

 


Feliratkozás levelezőlistánkra