Kezdőlap


„ A szervátültetés bevezetésével, mely a vérátömlesztéssel kezdődött, az emberiség módot talált arra, hogy önmagát adja, vérét és testét, hogy ezáltal mások élhessenek."

II. János Pál pápa/1991.

" És megnyugtat a tudat, hogy a halál is az életet szolgálja."

Móricz Zsigmond

AKTUÁLIS

//transalap.hu/wp-content/uploads/2021/02/150146572_1900905736717081_7709357544205931516_o.jpg

Kérlek, segíts működnünk, hogy segíthessünk a szervátültetésre váró és a transzplantált gyermekeknek és családjuknak!

Ha van ÜGYFÉLKAPU-d, most nyisd meg és írd be a „A civil kedvezményezett adószáma” rubrikába: 19667063-1-41, a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért adószámát! Így egy pár perc időráfordítással úgy tudtál hozzájárulni a közösségünk támogatásához, hogy egy filléredbe sem került.

//transalap.hu/wp-content/uploads/2021/04/2021.04-kezdolap.jpg

Megjelent a Csudamadár legújabb száma!

 

A tartalomból:

 

Trapi történet ,  Covid - story ,

CSAKAZÉRTIS Farsang!,  Eljutottunk a holdra,

30 éves az Alapítvány,  15 év TRACKERS

Okos légy!  Jó hírek!,  Barkácsoljunk,

Búcsúzunk,  Szülők rovata, 

Szülő-orvos fórum,  Mesék-versek,  Receptek

 

//transalap.hu/wp-content/uploads/2021/03/Fotópályázat.4-page-001-scaled-e1615540970582.jpg
//transalap.hu/wp-content/uploads/2021/03/online_forum.jpg

Online Orvos-Szülő fórum – 2021. 02. 06.

Nálunk a farsang velejárója évek óta az orvos-szülő fórum, azonban idén egyiknek sem a szokásos tengelici Hotel Orchidea szolgált helyszínül, hanem az online tér. De ez sem új már, hiszen itt is már harmadik alkalommal találkoztunk ezúttal.

Dr. Kelen Kata, Prof. Dr. Reusz György, Dr. Dezsőfi Antal és Dr. Vilmányi Csaba – a szervre váró és szervátültetett gyerekeket kezelő orvosok -, és Stefikova Veronika klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus vettek részt a fórumon. Dr. Kulcsár Andrea infektológus, oltási tanácsadó pedig írásban megválaszolta előre feltett kérdéseinket.

Ezúton köszönjük mindenkinek a részvételt, a kérdéseket és a válaszokat. Azok kedvéért, akik lemaradtak a fórumról, itt közzétesszük a kérdéseket és válaszokat.

Azzal váltunk el az orvosoktól, hogy amikor meglesz a gyermekek (16 év alattiak) számára is a védőoltás, ismét találkozunk a virtuális térben.

A teljes összefoglaló itt olvasható >>HÍREINK

Fájó szívvel búcsúzunk

 

Ismét hajnalban

Ismét halál

Ismét egy csodálatos, pótolhatatlan ember     

Elég legyen!

Börcsök Enikő ma lett volna 53 éves. Arra készültünk, hogy a Baross utcában, a kórházi ablakával szemben állva köszöntjük születése napján… Ám itt hagyott bennünket már hajnalban, hosszú, súlyos betegség, szenvedés után.

Enikő, Enci, Börcsi… ez mind ő volt. Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, Prima Primissima díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, ez is mind ő volt. Ezt mindazok tudják, akik művészetét, pályafutását ismerik, a színházba- és moziba járók. Amit azonban csak mi, a Transzplantációs Alapítvány rendezvényeire, programjaira járók tudunk, hogy Enikő milyen csodálatos, melegszívű, segítőkész, minden művészi allűrtől mentes, csupa nagybetűs EMBER volt.

(tovább…)

Búcsúzunk Dr. Szőnyi Lászlótól

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ma hajnalban hosszú súlyos betegség után itt hagyott bennünket Dr. Szőnyi Lászó gyermekgyógyász, gasztroenterológus, az I. sz. Gyermekklinika nyugalmazott docense.

Kiváló orvos és EMBER volt! A kiválók közt is a legkiválóbb… Neki köszönheti az életét számtalan, gyógyíthatatlan májbetegséggel született gyermek. Ő indította el a ’90-es évek elején azt az együttműködést egy németországi klinikával, orvosokkal, melynek köszönhetően a mai napig ott transzplantálják a csecsemőkorú gyógyíthatatlan májbeteg gyermekeket. Nem csak gyógyította a gyermekeket, hanem figyelemmel kísérte életüket, segítette a segítségre szorulókat.

2018-ban alapítványunk kuratóriuma Dr. Szőnyi Lászlónak szavazta meg a Szent Kozma és Damján díjat. Ha valaki, ő igazán megérdemelte és őszintén örült neki.

Kedves Laci, nagyon fogsz hiányozni sokunknak! Nyugodj békében!

Elismerések

2007 óta minden év őszén (október első, vagy második szombatján) a Szervdonáció és Transzplantáció Európa- és Világnapján ünnepélyes keretek között elismerő okleveleket, díjakat adunk át. Ezt a hagyományt idén – mint oly sok más rendezvényünket – megtörte a koronavírus. Az utolsó percig reménykedtünk, de végül beláttuk, hogy felelősségteljes döntést kell hoznunk, ami az új szervátültetettek és donorjaik egészsége védelmében csakis a rendezvény törlése lehet.Az alábbiakban bemutatjuk, hogy ki mindenki, milyen elismerésben részesült, a díjak átadása pedig ahogy lehetséges, meg fog történni.

A Szent Kozma és Damján díjat alapítványunk kuratóriuma idén Dr. Kalmár Nagy Károly docensnek ítélte, aki a PTE Klinikai Központ osztályvezető főorvosaként több mint 1000 vesetranszplantációban a legmagasabb szakmai színvonalon közreműködött és az országban a hasnyálmirigy + veseátültetés megvalósításában úttörő munkáját végzett.

Megjelent a Csudamadár legújabb száma

 

 

A tartalomból:

Trapi történet, A koronavírus közbeszólt 2.2, MI CSAKAZÉRTIS NYARALUNK,  Világnap, Új Életek, Együttműködünk, Jó Hírek, Kitüntetettek, Szülők szülőknek, Fórumok, Mese, versek, Barkácsoljunk, Okos légy, Luca receptje


Dani története

Sürgősséggel, miniszteri engedéllyel transzplantáció a COVID19 első hulláma alatt

A történetünk 2019. szeptember végén kezdődött, amikor Dani az óvodában ébredés után lázas lett. Hazaérve már elég magas láza volt, de a lázcsillapítóra jól reagált. Beszéltünk a házi gyermekorvosunkkal, eljött, megnézte, de úgy ítélte meg, hogy még nem szükséges antibiotikum kúra, ezért csak láz- és fájdalomcsillapítót kapott, meg torok fertőtlenítőt.

A helyzet nem javult pár nap múlva sem. Amíg a lázcsillapító hatása tartott, addig jól volt, ahogy elkezdett ürülni a szervezetéből, úgy ment egyre feljebb a láza. Ismét eljött a Doktornő hozzánk, és javasolta, hogy a Heim Pál Kórház sürgősségi osztályára menjünk be, ahol nagy valószínűséggel vért vesznek majd Tőle. Ez sajnos, vagy Hál’ Istennek meg is történt és ebből kiderült, hogy elég nagy a baj, hiszen a veséi akkor már elkezdtek hegesedni és nem működtek megfelelően.

Októberben a Heim Pál kórházban a felső légúti betegségére antibiotikumot kapott, ezzel helyrejött a gyulladásos értéke, viszont a vese károsodása miatt biopsziára volt szükség, hogy meg tudják állapítani, milyen típusú veseelégtelenségről beszélhetünk.

Tovább a teljes cikkhez >>NAGYKÖVETEINK

Csisztu Zsuzsa műsorvezető

Évek óta tart kapcsolatot a szervátültetettek csapatával. Már több alkalommal vezette a Szervdonációs és Transzplantációs Európa- és Világnap ünnepi rendezvényeit, sőt már 1999-ben a Budapesten rendezett Szervátültetettek Világjátékán a nyitó és záróünnepségek háziasszonya volt. A 2011. október 16-i világnapi ünnepségen már mint a Szervdonáció és Transzplantáció Nagykövete állhatott a színpadon.

//transalap.hu/wp-content/uploads/2017/04/DSC_2968.jpg

Főoldal      |      Elérhetőségek      |      Impresszum      |      Jogi nyilatkozat      |    Adatvédelmi tájékoztató