Vese Világnap 2014

Vese Világnap, 2014. március 13.

vilagnap2014A Vese Világnap megrendezésére 2014. március 13-án immár kilencedik alkalommal kerül sor. E nemzetközi összefogásban szervezett esemény kezdeményezője Magyarország volt, majd az ötletet felkarolta a Nemzetközi Nephrológus Társaság (ISN).A 6 kontinens több mint 100 országában megtartott világnap figyelemfelhívás vesénk központi szerepére általános egészségünk szempontjából, valamint alkalom a vesebetegségek megelőzésének hangsúlyozására. A Világnap évi központi témája a krónikus vesebetegség és az öregedés kapcsolata, jelmondata pedig: „A veséink velünk öregszenek! Védd a vesédet, tudd meg, hogyan!”

A Világnap megünneplése alkalmából készülünk központi rendezvényekkel, valamint nagy örömünkre, országszerte számos eseménnyel készülnek.


Budapesti központi rendezvények

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ
Ideje: 2014. március 13. 10.00
Helye: Ember Erőforrások Minisztériumának Arany János utcai épülete (1051 Arany János u. 6-8.), VIII. emeleti Nagyterem

A Nemzetközi Nephrologiai Társaság (ISN) és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége (IFKF) magyar kezdeményezésre, minden év márciusának második csütörtökét a Vese Világnapjának nyilvánította. A Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet vesénk központi szerepére általános egészségünk szempontjából, és hogy hangsúlyozásával világszerte csökkenjen a vesebetegségek és a hozzá társuló szövődmények gyakoriságát, súlyosságát.

Ennek a témának különös jelentőséget ad egyrészt az, hogy a lakosság átlagéletkora fokozatosan emelkedik, és ezzel együtt nő azoknak a kockázati tényezőknek a súlya is, melyek vesebetegségekhez vezethetnek. Másrészt a beteg vese súlyos szív-érrendszeri szövődményeket okozhat, létrehozva ezzel egy ördögi kört. Magyarországon mintegy 600 000 honfitársunk érintett a vesebetegség valamilyen formájában (elsősorban hypertonia és diabetes szövődményeként).

Sajtótájékoztatót tart:
- Prof. Dr. Reusz György – a Magyar Nephrologiai Társaság elnöke, a Nemzeti Vese Program szakmai igazgatója
- Prof. Dr Wittmann István – a Szakmai Kollégium Nephrológia és Dialízis Tagozatának elnöke
- Prof. Dr. Balla József – a Magyar Nephrologiai Társaság alelnöke
- Dr. Ladányi Erzsébet – a Magyar Nephrologiai Társaság alelnöke
- Prof. Dr. Kiss István – a Magyar Hypertonia Társaság elnöke, Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020 Szakmai Programbizottságának elnöke
- Dr. Szegedi János – a Magyar Nephrologiai Társaság alelnöke
- Prof. Dr. Rosivall László, a Magyar Vese-Alapítvány elnöke


GYERMEKRAJZ-KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓ
Ideje: 2014. március 13. 17.00
Helye: Mammut II. Bevásárlóközpont 3. emelete (1024 Budapest, Lövőház utca 2-6.)

A Nemzeti Vese Program rajzpályázatot hirdetett a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont és a Kőbányai Kada Mihály Általános Iskola 5-8. osztályos diákjai számára.

A pályázat célja az volt, hogy a kiírás eredményeként olyan gyermekrajzok szülessenek, amelyek felhívják a magyar társadalom figyelmét a vese védelmére, a vesék összetett és létfontosságú szerepére, a vesebetegségek megelőzésének fontosságára. A kezdeményezés célja volt továbbá, hogy a pályázaton résztvevő diákok elmélyítsék a vesével kapcsolatos ismereteiket, tudatosítsuk bennük a prevenció jelentőségét, érzékennyé tegyük őket a beteg embertársainkkal való szociális kapcsolatokra, valamint az ő nyelvükön megismertessük velük a dialízis, a donáció és a transzplantáció fogalmait.

A pályázat jelmondata: Védd a veséd, tudd meg, hogyan!
8 aranyszabály a vesénk védelmében!

A beérkezett rajzokból 2014. március 13-án kiállítás nyílik, amely 2 héten keresztül megtekinthető lesz a Mammut II. Bevásárlóközpont 3. emeletén (1024 Budapest, Lövőház utca 2-6.)
A kiállítás megnyitójának időpontja: 2014. március 13. 17.00

b_amanda_5o     cs_diana_nori_7o    k_anna_7o      m_emoke_6o


Vidéki események

A www.vesebetegseg.hu oldalon:
http://www.vesebetegseg.hu/hirek_aktualitasok/2014_vese_vilagnapi_programok_orszagszerte.html

A Nemzeti Vese Program facebook oldalán:
www.facebook.com/NemzetiVeseProgram

A www.nephrologia.hu oldalon:
http://www.vesebetegseg.hu/hirek_aktualitasok/2014_vese_vilagnapi_programok_orszagszerte.html

A Kérdezze! magazin honlapján és facebook oldalán:
http://www.kerdezze.com/2014/03/06/vese-vilagnapi-rendezvenyek/
https://www.facebook.com/kerdezze

A világnapi anyagok elektronikus formában letölthetők az alábbi linkekről:
http://www.vesebetegseg.hu/hirek_aktualitasok/a_vese_vilagnapja_2014_-_az_idei_uzenetek.html
http://www.nephrologia.hu/info.aspx?sp=55


A Vese Világnap alkalmából szervezett eseményeikről, a rendezvényeket követően, pár soros fényképes beszámolóikat, a rendezvényekhez és a Világnaphoz kapcsolódó média megjelenéseket örömmel és köszönettel vesszük az alábbi e-mail címre:
Böcskei Virág / programfelelős (+36 30 445 8761)
viragbocskei@yahoo.de

   

NÉPSZERŰ KIADVÁNYUNK

 


 

Ismét sikeresnek mondhatjuk a MI IS NYARALUNK tábor javára rendezett árverést, a bevételünk meghaladta az egymillió forintot!

Köszönet érte az alkotásokat felajánló művészeknek, a kiállításnak és az aukciónak helyet adó SCH Galériának, az aukciót levezető Oltai Kata művészettörténésznek, valamint az aukciós katalógust előállító Pharma Press nyomdának, no meg az alkotásokat megvásárló támogatóinknak!

Az aukción megmaradt alkotásokat ide kattintva lehet megtekinteni és  továbbra is lehet vételi ajánlatot tenni a transalap@acenet.hu címen!

        A segítség mindig jól jön!


Feliratkozás levelezőlistánkra