Sport

Szervátültetettek Európa- és Világjátékai

Minden fogyatékkal élő ember esetében a mozgás a fizikai rehabilitáció alapja. Feltételezhetően az előzőekben említettek felismerése indította az angliai sebészorvost, Maurice Slapakot arra, hogy először még csak néhány ország szervátültetett emberének részvételével elindítsa útjára a Szervátültetettek Világjátékát.

Az indulás időpontja 1978 és helyszíne az angliai Portsmouth volt. A Világjáték sikerein felbuzdulva a következő évben ismét Angliában és ismét Portsmouth-ban rendeztek versenyeket. 1980-ban más földrész - Amerika - ízlelgette az új versenyformát, New York volt a rendező város. A fejlődés innen már egyenletes volt: egyre több ország részvételével egyre több szervátültetett sportoló vett részt a Játékokon. Kialakultak a Világjátékok speciális szabályai.

A Világjátékokat Európa - Amerika - Európa - Ázsia - Európa rendszer szerint rendezik. Kialakult a kétéves ciklus, melyet csak egyszer törtek meg - 1984-ben - mikor meghosszabbítva egy évvel a köztes időt, 1987-ben rendeztek Világjátékot. A páratlan évszámra való váltás oka az volt, hogy kikerüljék az épek négy évente rendezendő, páros évszámú Olimpiáját. Így abban az évben a Világjáték volt a legrangosabb rendezvény a világon.

Az Olimpiához hasonlóan a Világjátékon is több sportágban állnak rajthoz a versenyzők. Az állandó sportágak a következők: atlétika, úszás, asztalitenisz, tollaslabda, tenisz, kerékpár, röplabda, bowling, fallabda, golf. A rendező ország két sportágat nevesíthet az általa rendezett Világjátékon.

A Világjátékot eredetileg a Szervátültetettek Olimpiájának szerették volna hívni, hiszen mind formája, mind lebonyolítási rendszere azonos az Olimpiáéval. Azonban a Nemzetközi Olimpiai Szövetség nem engedélyezte a névhasználatot (a Paraolimpia-elnevezést sem engedélyezték, így lett a neve Paralimpia), ezért választottuk a Világjátékok elnevezést.

A verseny sajátossága, hogy egy versenyző öt versenyszámban indulhat, mely több sportágból is állhat. A szervátültetettek sportágai között nem szerepelhetnek azok a sportágak, melyek nem zárják ki a test testtel való ütközés lehetőségét.

A Szervátültetettek Nemzetközi Szövetsége 1986-ban alakult meg angliai székhellyel, melynek legfontosabb feladata a Világjátékok koordinálása. Angol nevén: World Transplant Game Federation ( WTGF).

Közben sorra alakultak a regionális játékok, így az Amerikai Játékok, Közép-Amerikai Játékok, Ausztrál Játékok, Ázsiai Játékok, Közel -Keleti Játékok, Európában Skandináv Játékok, s a Világjátékok köztes éveiben az Európa Bajnokságok, melyet a magyarországi, budapesti székhellyel megalakult Szervátültetettek és Művesekezeltek Európai Sportszövetsége koordinál.

A téli sportok kicsit elkésve, de kikövetelték maguknak a jogot a szereplésre. Az első Téli Világjátékot Franciaország rendezte Tignes-ben 1994-ben. A sportágak: lesiklás, sífutás és biatlon. A szabályok azonosak a Nyári Világjátékok szabályaival. A téli sportokban is vannak köztes versenyek, így a Skandináv Játékok vagy a Bormióban évente megrendezésre kerülő síversenyek.

Mind a téli, mind a nyári Világjátékok versenyeit az adott sportág nemzetközi szabályai szerint rendezik.

2000 óta kétévenként Európa Játékokat is rendeznek.


A 2007-es bangkoki Világjátékon elért eredményeink:
Dózsa Dávid, 12 éves, veseátültetett
Aranyérem: 50m pillangóúszás
Ezüstérem: 200m gyors-, 50m gyors-, 50m hát-, 100m hátúszás

Gyurkó Alexandra, 11 éves, májátültetett
Aranyérem: 200m gyors-, 25m gyors-, 25m mell-, 25m hát-, 50m hátúszás

Lovas Judit, 14 éves, májátültetett
Aranyérem: 100m hátúszás
Ezüstérem: 200m gyorsúszás, 50m mellúszás
Bronzérem: 50m gyors-, 50m hátúszás


wb4A 2008-as würzburgi Európajátékon elért eredményeink:
Mezei Gergő a kerékpár 5 km-es időfutamát és 20 km-es versenyét megnyerte, 1500 m futásban szintén aranyérmes lett, és az 5 km-es mini maratonon csak hajszál hiányzott az aranyhoz, de az ezüst is szépen csillog nekünk! Szép volt, Gergő!


dub_022010-es Európajáték, Dublin
Az újonc Trappancsok – Kóka Zoli, Jakab Ivett, Hasznos Szabina - sok-sok érmet szereztek, Zolinak asztaliteniszben 2 arany is termett.


2011-es Világjáték, Ausztrália
Mezei Gergő 5 km-es időfutam: aranyérem, 20 km: aranyérem
Mezei Gergő 1500 m síkfutás: aranyérem

aus

   

NÉPSZERŰ KIADVÁNYUNK

 


 

Ismét sikeresnek mondhatjuk a MI IS NYARALUNK tábor javára rendezett árverést, a bevételünk meghaladta az egymillió forintot!

Köszönet érte az alkotásokat felajánló művészeknek, a kiállításnak és az aukciónak helyet adó SCH Galériának, az aukciót levezető Oltai Kata művészettörténésznek, valamint az aukciós katalógust előállító Pharma Press nyomdának, no meg az alkotásokat megvásárló támogatóinknak!

Az aukción megmaradt alkotásokat ide kattintva lehet megtekinteni és  továbbra is lehet vételi ajánlatot tenni a transalap@acenet.hu címen!

        A segítség mindig jól jön!


Feliratkozás levelezőlistánkra