• A SZERVÁTÜLTETÉS ÉLETET MENT!

    Október 3-án tartottuk  a Szervdonáció és Transzplantáció Európa- és Világnapját. A Szervdonáció és Transzplantáció Európa Napját az Európa Tanács kezdeményezésére 1996-ban, Genfben rendezték meg először, majd 2005-ben a WHO Világnappá nyilvánította. A Világnap célja tiszteletadás a donoroknak és családtagjaiknak, illetve szolidaritás a szervátültetésre váró betegek iránt. A transzplantáltak köszönetüket fejezik ki a szervátültetés lehetőségét megteremtő (donorjelentő), valamint a transzplantációt és az utógondozást végző egészségügyi dolgozóknak. A járványhelyzet miatt idén elmaradtak a szokásos rendezvények. Sajnos nem volt sport-délelőtt és délutáni díjátadó ünnepség. Ám a kültéri rendezvényeket megtartottuk!

    Tavaly elkezdtük, idén folytattuk a TransPark létrehozását.
    A XII kerületi Gesztenyés kertben a Szervdonáció és Transzplantáció Európa- és Világnapja alkalmából idén három Platánfa csemetét ültettünk el a Főkert segítségével és az Astellas Pharma Kft. támogatásával.
    Az Életfa vagy más néven Világfa szorosan kapcsolódik a születés, élet, halál és újjászületés körforgásához. Számos kultúrában és vallásban az egyik legfontosabb szimbólum.
    (fotó: Horváth Krisztina)

    Fotók az albumban >> 

    Idén 10. alkalommal indult fáklyás séta a donorok emlékére, tiszteletére a Vajdahunyadvártól a Hősök terére. Felhívásunkra számtalan ember – szervátültetettek, szervre várók, donorok, donor-hozzátartozók és az üggyel szolidaritást vállalók jöttek el. Köszönjük mindnyájuknak a részvételt,  Dr. Vácity Józsefnek a fáklyákat! A Hősök tere megvilágítását zöldben és a hangosítást köszönjük az Astellas Pharma Kft.-nek!
    (Fotó: Horváth Krisztina)

    Fotók az albumban >>

    A Vajdahunyadvártól hosszú sorban kígyózott a szervátültetettek, szervre várók, donorok, donor-hozzátartozók és a velük szolidaritást vállaló fáklyások menete a Hősök teréreBeszédet mondott a 26 éve vesetranszplantált Szalamanov Zsuzsa, a Transzplantációs Alapítvány elnöke, a 25 éve új vesével élő Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke, egy édesanya, aki fiának adott vesét, és egy fiatal nő, aki öccsének adott vesét. Két csodálatos verset hallhattunk, egyiket a háromszoros vesetranszplantált Tóth Ágnes, a másikat a férjének vesét adó Éles Anett írta. A legszívbemarkolóbb azonban annak az édesanyának a szavai voltak, aki 15 évvel ezelőtt veszítette el egy autóbalesetben 17 éves Zsófi lányát. Ma is helyesnek tartja és örül a döntésüknek, hogy beleegyeztek a donációba, és így gyermeke donorként több életet is adhatott. KÖSZÖNJÜK AZ ÉLETET!

    A Szervdonációs és Transzplantációs Világnap alkalmából a Hősök terén elhangzott: a háromszoros vesetranszplantált Tóth Ágnes (1955-2017): Transzplantáció után c. verse és a Pro Vita elismerésben  részesült vesedonor Anett Éles: Tükörkép c. verse

    A verseket elmondta Vincze Balázsné Lilla, az alapítvány kurátora

     

     

     

Megszakítás